iPon Hírek

VIA tervek: négymagos processzor, DX11 IGP

Dátum | 2010. 09. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA illetékesei pont a napokban számoltak be a vállalat legfrissebb pénzügyi teljesítményéről, ami nem mondható túl rózsásnak: a hírek szerint a cég az idei év első felében 45 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. A vezetőség ennek ellenére továbbra is lelkes, ugyanis a pénzügyi eredményt taglaló közleményben azt is kifejtették, hogy a nem is oly távoli jövőben milyen újdonságokkal próbálják majd visszaterelni a pénzügyek folyását a helyes mederbe, azaz melyek azok a termékek, amelyektől ismét nyereségessé válhat a cég.

Az első lépés az lesz, hogy új kétmagos VIA Nano processzorokat dobnak piacra, amelyek 45 nm-es csíkszélességgel készülnek. Korábban már bemutattunk egy tesztrendszert, amelyben kétmagos VIA Nano központi egység teljesített szolgálatot, igaz, az a tesztpéldány még 65 nm-es csíkszélességgel készült. A következő újdonság, ami még a tarsolyban lapul nem más, mint a VN11-es kódnévvel ellátott lapkakészlet, amely DirectX 11-es támogatással felvértezett integrált videó vezérlőt tartalmaz majd. Ez a termék a következő év folyamán mutatkozhat be a piacon és segítségével a VIA is beléphet a DX11-es videóvezérlőt kínáló gyártók táborába. A VIA mérnökei olyannyira rákapcsoltak a fejlesztésre, hogy 2011 folyamán bemutatkozhat a cég első négymagos processzora is.

A VIA a harmadik olyan processzorkészítő nagyvállalat, aki rendelkezik x86-os licenccel, ám a nagyokkal, vagyis az Intellel és az AMD-vel nem tudja felvenni a versenyt, legalábbis az átlagfelhasználóknak szánt közép és felsőkategóriás központi egységek piacán. A VIA ezért inkább az alacsony fogyasztás mellett üzemelő egységek fejlesztésére koncentrál: a gyártó a VIA Nano és VIA C3 processzorok segítségével ipari beágyazott konfigurációk, valamint netbook és ULPC készülékek piacán próbál sikereket elérni és ezekben a szegmensekben - főleg az ipari felhasználásra szánt beágyazott konfigurációk terén - bizony van is keresnivalója a piacon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. somakb
2010.09.06. 13:01
Szegény Via... 4 mag meg dx11 igp... minek... évről évre olyan szinten csökken már a piaci részesedése (most 0.3%-on állnak), hogy lassan kimutathatlan. Egyáltalán nem takarékosabbak a rendszereik mint a legkisebb fogyasztású intel platformok pl... nem is igazán tudom miben reménykednek... továbbá miből van pénz fejlesztésre, ha nincs eladás és nincs bevétel... rövid idő és bezár a bazár a Via-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Juliska
2010.09.06. 13:15
somakb: Valaki úgyis megveszi őket. Az x86 most már továbbadható. A Samsungot talán érdekelheti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sarocker
2010.09.06. 13:36
@somakb: Ne hidd, hogy a VIA bevételeinek nagy részét az x86 piac teszi ki. Vagyis az, hogy ha a proci piac beszarik náluk, nem jelenti a roló lehúzását. Ugyanakkor azt se hidd, hogy a VIA PLATFORM (merthogy platformot írtál, nem processzort) energiaigényesebb, mint az Intel Atom PLATFORM. Ugyanis ez pont fordítva igaz. Te nyilván nem láthattad saját szemeddel, mivel MAgyarországon szinte beszerezhetetlenek a VIA x86 platformjai, én viszont épp jókor voltam jó helyen. (Hat évig dolgoztam beágyazott rendszereket tervező és gyártó cégnél.)

Ui.: A vicc az, hogy a tesztek után az Intel Atom és a VIA Nano közül az AMD Sempront választotta ez a cég a sokkal jobb teljesítmény/fogyasztás érték miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan
2010.09.06. 16:47
Én drukkolok nekik, hátha lesz majd még miből választanunk, legalább gerjesztené a versenyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2010.09.06. 17:39
Az Nvidiával már többször hirbe hozták öket, lehet ez volna a legjobb mindkét cég számára,de nekünk mindenképp.. jó kis triumvirátus lenne, az integrált rendszerek piácán ezzel a fuzióval,és sok borsot törhetnének AMD ,INTEL orra álá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2010.09.06. 21:13
Azon kívül, hogy "megcsináltuk" mi haszna h a IGP + Dx11? A flash lejátszához annyira kell a DX11? Más mi használja még? Aero? Játékok, de azt meg nem IGP-vel szoktunk játszani, mit itt a tanyán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Heroes27
2010.09.06. 21:17
Mikrobi sajnos szerintem nem lesznek más gyártók az élbe, csak az a kettő, amígy meg nem halok kb, de nem baj, leaglább nem veszek el a márkatengerben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!