iPon Hírek

VIA: USB 3.0-s kapcsolat 100 méteres hatótávval

Dátum | 2012. 01. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A VIA Labs egy meglehetősen érdekes újításról rántotta le a leplet, amely ötvözi az optikai kábelek által kínált kedvező tulajdonságokat az USB 3.0-s szabvány rugalmasságával és magas adatátviteli sebességével.

Az újítás segítségével az eddigieknél lényegesen nagyobb távolságokat lehet majd áthidalni USB 3.0-s kapcsolat használatával: akár 100 méterre is elhelyezkedhet egymástól az USB 3.0-s periféria és az a rendszer, amelyhez kapcsolódik. A friss fejlesztést a VIA Labs mérnökei több vállalattal együttműködve végezték, amelyek között a FOCI, a PCL, az OpTarget és az UMEC egyaránt jelen volt. Az együttműködés gyümölcseként létrejött az USB 3.0 AOC (AOC – Adaptive Optical Cable), amely számos területen felhasználható lesz a jövőben. Az újítást elsősorban a megfigyelőrendszereknél, a Zero Client típusú konfigurációknál, valamint a digitális aláírással kapcsolatos rendszereknél használhatják majd, de a technológia kedvező tulajdonságainak köszönhetően az egészségügyben, az oktatásban és a műsorszórással kapcsolatos területeken is megjelenhet.


A fenti ábrán a technológia lehetséges alkalmazása látható. A szerver egy VL810-es USB 3.0-s hubhoz kapcsolódik, amely az új, optikai kábel alapú megoldás és a hagyományos, réz alapú USB 3.0-s kapcsolatok kezelésére egyaránt képes. A rendszerhez USB 3.0 AOC és hagyományos USB 3.0 alapon több Zero Client konfiguráció kapcsolható, amelyek csak monitorból, billentyűzetből és egérből, valamint audió rendszerből állnak. Az AOC rendszer lelkét a VIA Labs VO510-es típusjelzéssel ellátott 5 Gigabites transceiver-je (adó-vevője) alkotja - ez biztosítja az USB 3.0 AOC kapcsolatot.

Az optikai kábel alkalmazásának köszönhetően nem csak nagy távolságok hidalhatóak át hatékonyan, de a kapcsolat az elektromágneses interferenciával szemben is ellenálló, hiszen az optikai kábelben fény alapú adatáramlás zajlik, amire az interferencia nem tud hatást gyakorolni. Utóbbi tulajdonság főként az egészségügyben, a különböző képalkotó rendszereknél jöhet különösen jól, de a műsorszórással kapcsolatos területeken is lehet majd profitálni belőle.

Az USB 3.0 AOC mellett a vállalat a nem is oly távoli jövőben egyéb technológiáknál is használni kívánja a fenti koncepciót. A következő szabvány, amely optikai kábel alapú adatátvitelre támaszkodhat, a PCI Express lehet.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!