iPon Hírek

VIA: USB 3.0-val a gyorsabb USB 2.0-s portokért

Dátum | 2012. 01. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA Labs egy új, ötletes technológiát fejlesztett ki, amely az USB2 Expressway Dedicated Bandwith Technology nevet viseli és kifejezetten USB 3.0-s szabvány köré épülő hubokhoz készült. Az eljárásnak köszönhetően jelentősen javítható az USB 2.0-s eszközök teljesítménye, amennyiben egyszerre több ilyen eszközt is használunk. Azok az USB 3.0-s hubok, amelyek az említett technológiára támaszkodnak, lehetővé teszik, hogy USB 2.0-s eszközeink maximális, teljes sávszélesség mellett üzemeljenek, ugyanis minden porthoz dedikált, teljes USB 2.0-s sávszélességet biztosítanak, így az eszközökben rejlő lehetőségek maximálisan kihasználhatóak.

Az USB 2.0-s eszközök 30-40 MB/s-os sávszélességgel gazdálkodhatnak, ami megoszlik a csatlakoztatott eszközök között. Amennyiben több eszközt használunk – külső merevlemezeket, pendrive-okat, webkamerákat és egyebeket – akkor a rendelkezésre álló sávszélesség megoszlása rontja az egyes eszközök teljesítményét. Az USB 3.0-s szabvány az USB 2.0-snál tízszer nagyobb sávszélességet kínál, segítségével így könnyedén elérhető 300-400 MB/s közötti adatátviteli sebesség. Itt jön a képbe a VIA új technológiája, amely lehetővé teszi az USB 2.0-s eszközök számára, hogy kihasználják az USB 3.0-s szabványban rejlő lehetőségeket, így minden USB 2.0-s eszköz teljes, maximális sávszélességgel gazdálkodhat, azaz a tőle elvárható legjobb teljesítményt nyújthatja.

Az USB2 Expressway Dedicated Bandwith technológia jelentősen csökkenti az adatátvitelhez szükséges időt: két USB 2.0-s adattároló között a másoláshoz szükséges idő akár ötödére, vagy még kevesebbre csökkenthető, hála az egy időben történő írás és olvasás lehetőségének. Az új technológia a VIA szerint új élettel tölti meg az USB 2.0-s eszközöket.

Az újítás jól hangzik, most már csak arra van szükség, hogy minél több USB 3.0-s hub rendelkezzen a támogatásával.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Janus27
2012.01.09. 12:02
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de szerintem nem kicsit VICCES a dolog. Ahhoz hogy szét tud osztani az usb3.0-ás sávszélességedet külön technológia kell? Amiért persze plusszban fizessen az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csicsoblad...
2012.01.09. 12:30
Ha csak simán USB3-as lenne a HUB, de usb2-es eszközök, akkor nem ugyanitt lennének?:
és akkor még rányomhatsz usb3-as eszközt is akár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csicsoblad...
2012.01.09. 12:30
Ha csak simán USB3-as lenne a HUB, de usb2-es eszközök, akkor nem ugyanitt lennének?:
és akkor még rányomhatsz usb3-as eszközt is akár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2012.01.09. 12:53
csicsoblade: Ha jól értem a cikket, pontosan ez történik az említett hub esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rcsaba
2012.01.16. 02:30
Vélelmezem, nem nagyon olvasgattátok az USB szabványokat.

Az USB 2.0 a +5V és GND vezetékeken túl tartalmaz egy érpárt szimmetrikus, half duplex adatátvitelre.

Az USB 3.0 nem abból áll, hogy ezen az érpáron gyorsabban mennek az adatok. Az USB 3.0 tartalmaz egy dedikált Rx, egy dedikált Tx érpárt, ezek full duplex adatátvitelt tesznek lehetővé nagy sebességgel. Ezen felül tartalmazza az USB 2.0-hoz használt half duplex adatátvitelre szánt érpárt, a tápfeszültséget, s úgy emlékszem, még egy GND-t. Tehát az USB 3.0-s kábel valójában 9 vezetéket tartalmaz, szemben az USB 2.0 4 vezetékével.

A szabvány szerint a két kommunikáció független. Az USB 3.0-s HUB lényegében két darab független HUB. Az egyik egy sima USB 2.0-s HUB a hagyományos eszközöknek, a másik pedig a nagysebességű átvitelhez van megvalósítva. Mivel a kommunikáció teljesen független protokollon, és fizikai vezetékeken zajlik egészen a host-ig, így bizony több USB 2.0-s eszköznek osztoznia kell a sávszélességen. Tehát, ha csak USB 2.0-s eszközöket használ valaki USB 3.0-s HUB-on, bizony az hajszál pontosan USB 2.0-s HUB-ként fog működni.

A VIA újdonsága sejtésem szerint az lehet, hogy a HUB lefelé menő portjai lényegében USB 2.0 host interface-ek. Van egy kis számítógép a HUB-ban, megvalósítja a host funkciót mindegyik USB 2.0 portjára, majd ő fölfelé device-ként látszik, s az adatokat már a nagysebességű portján küldi tovább fölfelé, vagy fogadja onnan. Tehát, ha jól értem, a független rétegek közé raktak egy átjárót. Ezt az USB szabvány nem támogatja, de nyilván ügyesen megoldható.

Szerintem így van, de nézzétek meg előbb a szabványt, s utána lehet emlegetni, mi mennyire vicces.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!