iPon Hírek

VIA VN1000: a pici gépek új alapja?

Dátum | 2009. 12. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA egy friss lapkakészlettel jelentkezik a piacon, amelyet a gyártó állítása szerint kifejezetten azért fejlesztett ki, hogy segítségével a különböző gyártók kisméretű, Windows 7-re épülő konfigurációkat, és mindenes egybegépeket építhessenek. Az elsőre kissé érdekesnek tűnő, már-már túlzó kijelentést a termék specifikációi tökéletesen alátámasztják.


A VN1000-es lapkakészlet DirectX 10.1-es támogatással ellátott videó vezérlőt tartalmaz, ami tulajdonképpen nem más, mint egy Chrome 520-as sorozatú IGP. A grafikus processzor belsejében összesen 32 darab stream processzor teljesít szolgálatot, de a repertoárban megtalálható a ChromotionHD 2.0-s motor is, ami a 720p-s mellett akár az 1080p-s felbontású HD videók hardveres gyorsítását is lehetővé teszi. A VIA Nano, C7 és Eden processzorok kezelésére képes lapkakészlet integrált videó vezérlője FastStream64-es memóriavezérlővel is büszkélkedik, ami DDR2-es és DDR3-as szabványú memória kezelését egyaránt lehetővé teszi, így a döntés a gyártóké, hogy melyik rendszert részesítik előnyben. A Chrome 520-as IGP a felsoroltakon kívül DisplayPort és HDMI kimenetek kezelésére is képes, így tulajdonképpen egy teljes körű megoldásnak mondható.


A VIA a VN1000-es északi hidat a VT8261-es déli híddal karöltve próbálja népszerűsíteni. A VT8261-es chip tartalmaz egy nyolccsatornás VIA VinylHD audió vezérlőt, valamint egy négy darab SATA 3 Gbp-os portot kínáló vezérlőt, de ezeken kívül SD/MMS/MMC kártyaolvasóhoz és 12 darab USB 2.0-s porthoz is támogatást nyújt.

A gyártó mérései szerint a VIA VN1000-es északi hídból és VT8261-es déli hídból álló platform fogyasztása mindössze 12W, ami igen ideálissá teszi kisméretű konfigurációkban, vagy akár egybegépekben történő felhasználásra is. Az alapok megvannak, most már csak vállalkozó szellemű gyártók kellenének, akik az új platform köré ütőképes rendszereket építenek. A korábbi gyakorlatból kiindulva, az új platformra épülő megoldásokra bizony még várhatunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. rini
2009.12.10. 20:39
Sajnos. Pedig jöhetnének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2009.12.10. 21:22
Másrészt jobb is, hogy nem a VIA gyártja belőle az alaplapokat, mert az ő kisméretű alaplapjai méregdrágák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. badclyde
2009.12.11. 11:18
Szeretnék egy kis különleges notebook-ot, de VIA-s felszereléssel, valami ilyesmire várok ami itt szerepel.

Tényleg jó lenne már, ha elkezdenék a VIA chipeket használni tömegcikknek számító alaplapokon, több note/netbookban...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!