iPon Hírek

Videó a Mozilla mobil operációs rendszeréről

Dátum | 2012. 02. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Tavaly nyáron a Mozilla illetékesei bejelentették, hogy szoftvermérnökeik egy új projekten kezdtek el dolgozni, amelynek gyümölcseként egy önálló operációs rendszer jön majd létre. Az új mobil operációs rendszer ugyanazokra a szoftveres alapokra épül, amelyekre a Google nagysikerű, Android névre hallgató mobil operációs rendszere is. A Mozilla megoldása az említett konkurenssel ellentétben már a Firefox renderelő motorját alkalmazza, tulajdonképpen ezért is kapta a szoftver a Boot to Gecko nevet.

Hét hónappal a nagy bejelentés után a Mozilla most már végre a nagyközönség előtt is bemutatta, hogy mit várhatunk a Boot to Gecko mobil operációs rendszer korai változatától. Az Engadget munkatársainak köszönhetően – akik kilátogattak a Barcelonában zajló MWC-re – egy rövid videó segítségével mi is megtekinthetjük, milyen lett az új szoftver.
 

A Boot to Gecko felhasználói kezelőfelülete HTML5-ös és WebGL alapokon nyugszik és már most is meglepően sok mindent tartalmaz. A videó alapján egy működő webböngésző, térkép, tárcsázó, kamera-kezelő, videó lejátszó és szoftverpiac is szerepel a kínálatban. Ezek mind-mind webes API-k segítségével üzemelhetnek és úgy irányíthatjuk őket, mint a hagyományos okostelefon alkalmazásokat – érintéssel. A mobil operációs rendszer néhol teljesen gördülékenyen, néhol pedig akadozva működik, de az összkép egyáltalán nem rossz.

A napokban kiadott közlemény alapján már tudható, hogy a Mozilla a neves spanyol mobilszolgáltatóval, a Telefónicával működik együtt annak érdekében, hogy a projektet végül siker koronázhassa. A két vállalat együttes erőivel fejleszti ezt a HTML 5 alapú mobil operációs rendszert, amely a Qualcomm egyik lapkakészletét használó hardver platformra alapoz. Az együttműködés gyümölcseként megszülető platform 2012 folyamán indulhat hódító útjára.

A bemutató alapján az újdonság nem lesz rossz, de megkérdőjelezhető, hogy van-e még helye egy újabb mobil operációs rendszernek a már amúgy is telített piacon – főleg egy olyannak, amely az eleganciájától eltekintve nem kínál semmi olyan különlegességet, amit a többiek ne tudnának. Persze kár temetni a Boot to Geckót, hiszen még meg sem jelent, így még azt sem tudhatjuk, hogy milyen lesz a piaci fogadtatása. Mi azért drukkolunk neki, hisz mindig jól jön a vérfrissítés a piacon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. sanyix
2012.02.29. 15:43
firefoxból kiindulva, itt is lesznek olyan fagyások, amik abból adódnak, hogy elkezd megnyitni valamit, és annyi memóriát akar használni, hogy már nem marad
A legújabb ff elhasal egy 50 megás xml-től, 2 gigányi ramot zabálva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lajcsi1975
2012.02.29. 16:54
Lehet levagyok maradva de szerintem 50 megás xml-ek megnyitása nem tartozik bele az általános géphasználatba, ilyen kihegyezett feladatokkal bárhol bármit kilehet fektetni szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HUFEUR
2012.02.29. 17:33
A cikkből csak egy fontos dolog maradt ki:
Apple már perelt vagy még vár?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Koldi
2012.02.29. 17:42
lajcsi1975: de 10-15 tab használata 5 orán keresztül annak számit. és akkor is állandoan felugrik vagy 2 gigára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lajcsi1975
2012.02.29. 17:47
Koldi: De erre már nem is szóltam volna semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. felziusz
2012.03.01. 09:19
HUFEUR:

LOL! Ez jó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. riflex
2012.03.01. 15:15
ha úgy lesz, hogy a forráskódot tudom szerkeszteni(értek a webporgramozáshoz), akkor egy remek op. rendszer lesz(gondolok itt arra hogy megírom az úgy mond "weblap" programomat, amit később egyszerűen szerkeszthetek.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gordi90
2012.03.01. 16:31
Olyasmi mint a Tizen. Ezt is és azt is támogatom. Minden eddigi mobilplatform lehetővé teszi webes alapú/jellegű appok készítését. Egyszer megírom és minimális portolással hamar megvan máshol is.

Az eszméről, amit a mozilla alapítvány képvisel, már nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!