iPon Hírek

Videojátékok révén fejlődhet a robotsebészet

Dátum | 2012. 11. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A joystick alapú videojátékok révén pontosan azt a fajta szem-kéz koordináció fejlődik magas szintre, amely képesség a világ legfejlettebb sebészeti robotjainak irányításához szükséges, derítette ki egy új kutatás, amelyet a Texasi Egyetem szakértői végeztek. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a videojátékok segíthetnek-e a jövő sebészeinek kiképzésében.

„Új korszak kezdődött” ‒ mondta el Sami Kilic, a kutatás vezetője, aki egyébiránt kevéssé invazív nőgyógyászati műtéti technológiákkal foglalkozik. A projekt alapötletét az adta, hogy Kilic egy orvostechnikai kiállításon tanúja volt, amint fia minden előképzettség nélkül is könnyedén irányít egy sebészeti szimulátort. A robotsebészet meglehetősen újnak számít az orvoslás területén, de használata gyorsan terjed, ugyanakkor nagyon kevés szakember van, akit iskolai keretek közt tanítottak be ezen műszerek használatára. A jövő sebészei esetében azonban már a tananyag szerves része lesz a robottechnológiák elsajátítása, először azonban módot kellett találni arra, hogy a leendő oktatókat is megtanítsák a műveletekre, és arra, hogyan tanítsanak.


A Texasi Egyetem orvosi kara robotsebészet úttörőjének számít. A kutatás során a helyi rezidensek középiskolai diákokkal és nem orvosi területen tanuló egyetemi hallgatókkal mérték össze tudásukat robotsebészeti szimulációkban. A tesztek során húsz különböző készséget vizsgáltak, többek közt például azt is, hogy mennyire biztosan ragadják meg és továbbítják a különféle tárgyakat a robotkarok segítségével a résztvevők. Az szimulátoron 32 „leckét” kellett végrehajtaniuk az alanyoknak a kétkezes irányítórendszer segítségével, eközben egy monitoron valós időben látták, hogy éppen mit is csinálnak.

Az egyébként átlagosan napi két órát videojátékozó középiskolások, illetve a négy órát játszó egyetemi hallgatók könnyedén felvették a versenyt a technológiával régebb óta ismerkedő rezidensekkel, sőt: bizonyos esetekben felül is múlták az orvosok képességeit. A manapság robotsebészettel foglalkozó szakemberek többsége sosem látott hasonló technológiát egyetemi tanulmányai alatt, mondja Kilic.

A mai világ számítógépeken és játékkonzolokon felnőtt fiataljai olyan magas szintű kézügyességgel és szem-kéz koordinációval rendelkeznek, hogy egészen másképp kellene őket megtanítani ezen műszerek használatára, mint az idősebbeket, véli a szakértő, aki szerint az oktatási szemléletmód megváltoztatása révén minden eddiginél hatékonyabb sebészeket lehetne kiképezni. Kilic a kutatás alapján napi két óra „szimulátoridőt” tartana ideálisnak a robotsebészeti szakemberek oktatásakor, akiket tehát szerinte a pilótákhoz hasonló kiképzésben kellene részesíteni ahhoz, hogy képességeik megfelelően fejlődjenek. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Asagrim
2012.11.20. 15:43
Ezzel már 15 éve érveltem a szüleimnek, hogy a számítógépes játékok elősegítik a szem-kéz koordinációt, mert ezt már akkor is tudni vélték a tudósok.

Örülök hogy erre az orvosok maguk is rájöttek most ... de ha egyetemen emiatt a kötelező irodalom mellett, elvárják a napi x óra konzol játékot, netán az eszközöket is ők biztosítják, én jelentkezek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. davidrt
2012.11.20. 15:44
Azért egy "game over" mindjárt más értelmet nyer!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. benczeb90
2012.11.20. 16:04
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Diablo666
2012.11.20. 16:12
érdekes feltevések.. bizonyos szempontból jó és bizonyosból rossz.. mivan ha meghibásodik a robotkar ami épp műt és tovább vágja a testet mint amennyire kéne.. végzetes baleset következhet be, de azonban pedig azért lenne jó mert tételezzük fel betáplálnánk az ember adatait és a gép szinte magától némi manuális rásegitéssel elvégezne egy műtétet ha kizárnánk az emberi tényezőt és a hibalehetőségeket lehet hogy a robotok jobban teljesitenének és több ember életét mentenék meg mint az orvosok. (és a robot nem várja el hogy a zsebébe pénzt rakjál hogy elvárható törődést kapj.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Trolltaxi
2012.11.20. 16:13
Ja, ha elcseszik, akkor Gamer over!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2012.11.20. 16:19
Aki anno nehéz fokozaton végigjátszotta a descent játékokat az meg mentességet kap az első félévből. (de videóval bizonyítani kell ám!)

Hát ige.. itt a game over más. Aki CoDokon meg ilyen regenerálódós FPS-eken nevelkedett azok megszívják kicsit, aki meg az oldschool játékokon ahol alig volt medikit a pályán vagy hardcoreban tolták, azok meg előnyt szereznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. r-chee
2012.11.20. 21:50
Szal akkor valójában k*rvajó sebész vagyok, csak szakmát tévesztettem. Ha ezt előbb tudtam volna....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mandris90
2012.11.21. 11:12
csak én látom ugy mintha egy starcraft pálya lenne a monitoron?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VAjZY
2012.11.28. 17:02
Majd hívják a repülőgép szimulátoros játékok proit műteni.
Diablo666 Igaz, viszont ugyanakkor az orvos sem profitál belőle, feltéve hogy emiatt le lesz csökkentve a fizetése. Pont nem rég volt egy cikk, hogy egy koreai gyár lecseréli az összes soron dolgozó emberét robotokra, mert sokkal precízebbek, ezerszer annyi anyagot gyártanak le ugyanannyi idő alatt, nem kell nekik fizetni, de ott van, hogy akiket leépítettek, most munka nélkül vannak. Ez a hátránya a robotok bevezetésének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!