iPon Hírek

Videón a Meego alapú Sailfish operációs rendszer

Dátum | 2012. 11. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Sailfish OS-t fejlesztő vállalat egy kis ízelítőt kívánt adni a nagyközönségnek abból, amin immáron hónapok óta dolgoznak. A Jolla a Meegoba szeretne új életet lehelni, csak ezúttal már Sailfish néven. A videó alapján egész kellemesnek ígérkezik az új platform, de az Android, Windows és iOS trió mellett nehéz lesz labdába rúgnia.

A Jolla egy fiatal cég, így senki ne lepődjön meg, ha esetleg eddig nem hallotta még ezt a nevet. Az alapítók mind Nokia fejlesztők és projektvezetők voltak korábban, de a Meego nyugdíjazását követően lényegében munka nélkül maradtak. A Nokiától kilépve megalapították a Jollát, mely szintén finn székhelyű, tehát nem mentek messzire. A vállalat berkeiben mostanra közel száz alkalmazott dolgozik nap mint nap az újdonságon, ami a korábbi tervek szerint még ebben a hónapban bemutatkozott volna, ám erre már nem biztos kerül sor.
 


A premier tehát valamelyest csúszik, de az alapvető szerződéseket már megkötötték. A kész mobil elsőként a DNA nevű finn szolgáltató hálózatának tagja lesz, a belbecs fejlesztését pedig az ST-Ericssonra bízták, vagyis valamely NovaThor chippel lesz dolgunk. Az első eszköz bemutatására 2013 második negyedévében kerülhet sor.

A prezentációból egyelőre nem sok derült ki, de az biztos, hogy a multitasking itt is kiemelt szerephez jutott a platform készítése során. A felhasználói felület átmenet az Android és a Windows Phone között. Nagy négyzeteket alkalmaztak és a szövegek is egészen hasonlóak a Microsoft megoldásához. A felület a "színességét" tekintve viszont már az Androiddal áll közelebbi rokonságban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. bedecs
2012.11.22. 11:10
Kicsit a WP és az Android keverékére emlékeztet. Majd meglátjuk mi sül ki belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Oggy
2012.11.22. 13:12
És hogy melyik vásárolja fel előbb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. G.Sinka
2012.11.22. 13:31
hmm kinek tűnt fel az android ikon a az egyik képernyőn ?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tRZxM9rNyZ4#t=51s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2012.11.23. 09:05
Túl kevés, túl későn.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ungergabor
2012.11.23. 14:09
Ha az Ericssonnak megtetszik könnyen előferdülhet, hogy a jövőben Ericsson telókon virít majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!