iPon Hírek

„Videóra vették” az Android evolúcióját

Dátum | 2015. 12. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google minden hónapban elkészíti azt a tortadiagramot, amelyen fel van tüntetve az Android különböző verzióinak a részesedése a piacon. A szegmentációt szemléltető ábra nem túl látványosan adja át azt, hogy miként alakult, illetve alakul még most is időről időre a mobilos operációs rendszer sorsa, most azonban felbukkant egy videó a YouTube-on, ami pótolja az „akció” hiányát az információközlésből.
Jelenleg így fest az Android verzióka eloszlása.
A napokban megjelent animáción azt láthatják a felhasználók, hogy az elmúlt években miként nyertek teret az egymást követő Android kiadások az elődeikkel szemben. A felvételt Viktor Bohush készítette, és ő is publikálta a saját YouTube csatornáján. Az androidos fejlesztőnek tanult szakember hosszú évekre visszamenőleg minden nap rögzítette azt, hogy akkor éppen hogyan állt az Android szegmentációja; most pedig ezt az adatmennyiséget összesítette egyetlen, valamivel több mint egy perc hosszú videóba.
Az első képkocka 2009 decemberének közepén született meg, ennek megfelelően már szerepet kapott rajta az Android 2.0, sőt mi több, már a 2.0.1-es kiadás is, ezek az Eclair kódnévvel társultak. Érdekes belegondolni abba, hogy ekkor még a HTC Magic töltötte be az aktuális androidos „referencia” okostelefon szerepét, igaz, ezt a modellt a Google hivatalosan igazából sosem sorolta a fejlesztői készülékek közé, pedig így emlegették. A felvételen látszik, hogy az Android 2.1 rettentően gyorsan tört előre az érkezését követően, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy akkor még csak maroknyi készüléket kellett frissítenie a keresőóriásnak, illetve a gyártóknak. A Froyo (Android 2.2) stabil, egyenletes növekedést produkálva vette át néhány hónap alatt az első helyet az elődjétől, és nagyon jól tartotta magát az Android 2.3-mal szemben.
Ahogy azonban arra már sokan emlékezhetnek, az Android 2.3 Gingerbread volt az a rendszer, ami a 2010. decemberi megjelenését követően hosszú éveket töltött el a legnépszerűbb Android verzió szerepében, és még ma is viszonylag sok okostelefonon van jelen. A Gingerbreadet követte az Android 3.x Honeycomb, ami sosem tudott igazán előkelő pozícióba kerülni, mert kizárólag tabletekre készült – ezt az irányvonalat hamar el is felejtette a Google. A fejlesztők az Android 4.0 esetében már ismét egy lapon kezelték a mobilokat és a táblagépeket, de ez sem volt elegendő az Ice Cream Sandwich számára, hogy képes legyen az élre verekedni magát. Az Android 4.1, 4.2 és 4.3 kiadásokat felölelő Jelly Bean volt az, ami végül maga mögé tudta utasítani az Android 2.3-at, és ezáltal már a modernebb Android verziók kerültek az előtérbe.
Ahogy az az animációból kiderül, a 2013 végén leleplezett Android 4.4 karrierje viszonylag lassan indult be, de gyenge kezdet utána a népszerűsége ellentmondást nem tűrően növekedett. A KitKat csokiról elnevezett operációs rendszer variáns mostanra hasonló szerepben találta magát, mint a maga idején az Android 2.3, az Android 4.4 két évvel a megjelenését követően is a legnépszerűbb verzió, és egyelőre nehéz megmondani, hogy ezt a címet mikor és melyik utódja fogja elvenni tőle. Az Android 5.0 és az 5.1 is szép karrier futott be, de a Lollipop a statisztikák alapján talán már sosem tudja birtokba venni az első helyet, mert a KitKat még mindig népszerűbb nála, és közben már befutott az utód szerepét betöltő Android 6.0 (Marshmallow) is. A Viktor Bohush által készített videó végén bukkan fel a Marshmallow egy egészen hajszálnyi piaci résszel. Ez a helyzet pillanatnyilag, de minden bizonnyal a következő hónapokban, mikor a gyártók komolyabban belekezdenek a korábban értékesített telefonok frissítésébe, jelentősen átrajzolódhat a felvételt záró, december hetedikei látkép.
Bohush még egy androidos alkalmazást is készített a munkájának, ám ennek a telepítése csak azok számára ajánlott, akik igazán nagy rajongói a rendszernek. Hogy miért? Nos, a válasz egyszerű, az applikáció mindössze annyit tud, hogy egy érintésre lejátssza teljesen ugyanazt az animációt, ami a YouTube-on is bármikor megtekinthető. Semmilyen extrát nem tartogat a felhasználók számára. Version Distribution | Android
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. kihaennem
2015.12.22. 14:49
Kb ennyit ér mint ezek a csíkok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.22. 15:19
És a többi mellett milyen érveid vannak? iOS lehet, hogy jó de zárt rendszerű és nem lehet se moddolni se külsőleg rárakni akár egy zenét sem (max ha megveszed iTunesból), a szifon áráról nem is beszélve. Persze ha gazdag vagy akkor vegyél belőle rögtön kettőt is
WP-re meg alig vannak appok. Az android meg egy rakat telefonon elérhető, moddolható és van rá több ezernyi app amikből ha ésszel válogat az ember megtalálhatja a neki valót.

Én személy szerint a 2.3.5-öt és most az 5.1-et használom és nem éreztem egyiket se gagyinak. Divat lett már a droidot is szidni úgy látom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DemonDani gtas
2015.12.22. 15:34
Nem most lett divat, hanem kb. mindig az volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ingyom007 gtas
2015.12.22. 15:37
Mikor volt nem divat? Pont ma jellemezte haverom szerinte miért szar az android ios-el szemben és hogy ő tapasztalatból mondja mert volt mindkettő. Régen egy 30ezres LG optimus gt540-e volt majd ezt egy akkor még 210ezres 5s-re cserélte amikor az LG-je már 5ezret sem ért. Szóval ezt a két telefont összehasonlítva mondja és hangoztatja folyton, hogy szar az android. Kitudja hány ember teszi még ezt és egyikőjükben sem realizálódik az, hogy mit mennyiért vett. Azt meg nem is kell említenem, hogy a legtöbben szart sem értenek hozzá D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. axe gtas
2015.12.22. 16:02
IOS-re nem lehet zenét rakni? te is úgy magyarázol dolgokról, hogy soha közöd nem volt hozzá D
És MINDENRE van app
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lajcsi1975
2015.12.22. 16:13
Az androidnak 1000 féle hardverrel kell kompatibilis legyen kezdve az ultra low budgettöl a top gépekig. Az iOS-t nem sújtja ez a komplikáció.

És mivel az almásoknál egy kézben van a hardver és szoftver fejlesztés így példátlan optimalizációrol beszélhetünk.

Csak az a bökkenő hogy a pórnépnek sosem lesz aktuális ájfonja , az csak egy réteg kiváltsága. De androidra már van cucc 1-2 tízezer forintól is. Amin törvényszerűen radikálisan csökken az android kezelési komfortja, és szerintem is innen a sok szakértő, tudományosan alátámasztott tézise.

Egyébként tessék megütköztetni a sony és samsung zászlóshajóit az apple aktuális telefonjaival és lehet ki is derül hogy mégsem annyira szar az az android.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. peti198706... axe
2015.12.22. 16:47
Körtére is? Ananászom van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomchee lajcs...
2015.12.22. 23:08
Ezért vallom azt, hogy lowbudget telefonból Lumiát érdemes venni.
Az appok 90%-a úgy sem működik(elfogadhatóan), a lowdubget androidokon, akkor amár inkább lumia... ott legalább minőségibb cuccot veszel, simábban működő Os-sel. A leglényegesebb appok WPre is meg jelennek (vagy legalább van alternatívájuk).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. crowly
2015.12.23. 04:34
Nem lenne rossz az az Apple biztosan, de az a cég csak a dúsgazdagokra épít. Ár érték arány is szempont elég sok embernek. Androidos telefont pedig egész jókat lehet kapni megfizethető áron + nem zárt rendszer. Ha már fizettem érte azt csinálhatok amit akarok és ez nagyon sokat számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gpety
2015.12.23. 04:49
Bírom mikor az Androidot fikázzák, pedig legalább akkora mérföldkő a telefonoknál, mint a Windows a PC-knél. Előtte leginkább a telefon gyártók saját megoldásai léteztek, amik egyrészt bénák voltak, másrészt egymásközt nem átjárhatók. Az Android egy kiváló telefon, tablet oprendszer, aminek nagyon sokat köszönhet a mobilos társadalom. (Mindezt úgy mondom, hogy Microsoft 640-em van.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szentmihal... Gpety
2015.12.23. 06:58
Kedves Gpety!

Annyival egészíteném ki az írásodat a véleményemmel, hogy a hasonlóság ott is meg van Windows és az android között, hogy a legelterjedtebb, de nem legjobb operációs rendszer az adott piacon! Érdekes, hogy Linuxosként istenítenem kellene az androidot, és fura mód inkább esküszök az M$ által gyártott telefonokra, lásd Lumia! (szintén 640, meg még 930 is sok android után!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. expander kihae...
2015.12.23. 10:33
Egyetértek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ch4r0n
2015.12.23. 11:39
Az a baj, hogy nekem akárhány androidos telefonom volt pár hónap után folyton belassult. Később ilyen optimalizáló meg appkiller programokkal próbáltam segíteni magamon. Illetve, hogy minden reggel újraindítottam a telefont. A maguk idejében ilyen 80 meg 100 ezer forintos telefonokon már a hívást is alig tudtam fogadni a rendszer lassúsága miatt, egyszerűen nem érzékelte vagy csak sokára hajtotta végre a műveletet.
Most több mint 1 éve nagy megelégedéssel használok egy nokia 735-öt. Ugyanolyan gyors és pattogós mint újkorában és win 10 is jön rá. 55 ezer volt qi töltővel, igaz használtan kb 1 hónapot használták előttem. Hát ezek után, milyen ész érvet lehet sorolni az android mellett? A lényeges appok ugyan úgy vannak winre is. Töltelék, szemét appok meg nekem nem kellenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!