iPon Hírek

Videósításra készül a Wikipédia

Dátum | 2009. 06. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Videóval bővítené népszerű, eleddig csak szöveg- és kép-alapú tudástárát a Wikimedia Foundation. Ezt egyrészt már elengedhetetlennek látják már ebben a mai multimédiás korban, másrészt pedig reményeik szerint ezzel új szintre is emelhetik a Wikipédiát.


A szócikkek szerkesztői szempontjából ez úgy nézne ki, hogy a szerkesztő felületen megjelenne egy új "Média hozzáadása" gomb. Ezen keresztül válna elérhetővé a videóválasztó felület, ahol is három, szabadon felhasználható videókat tartalmazó videótárból lehet kiválasztani az adott szócikknek megfelelőt, és bevonszolni azt a helyére. Így az nyomban be is ágyazódik a szócikkbe, amit aztán az olvasók teljesen szokványos módon, egy klikkeléssel le is játszhatnak.

Az említett három forrás az Internet Archive, a Wikimedia Commons és a Metavid. A szöveggel is ellátott videótartalmakhoz a későbbiekben kialakítanak a címkézőrendszert is, amivel a videók szövegében is lehet majd keresni. Szintén bíznak abban is, hogy idővel egyre több tartalomszolgáltató teszi majd elérhetővé a videóit köztulajdonként a Wikipédia számára - elvégre így maguk a szolgáltatók is nagyobb, szélesebb közönséget érhetnek el.

A projektet támogatja egyebek mellett a Mozilla Foundation is. A Wikimedia reményei szerint az új, videós szolgáltatás viszonylag rövid időn belül, néhány hónap múltán életbe léphet, és így indulhat a szócikkek "megelevenítése".

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. jadam92
2009.06.23. 19:49
VISSZA A HIRHEZ

hát... néha jó ha gyorsan akar valamit meg érteni az ember. vagy valami ami gyorsan kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tsiih
2009.06.25. 07:37
baromsag.... a wikipedia is youtube lesz a vegen, vagy mi? minek ez a multimedia hajhaszas. a wikipedia az egy enciklopedia, olvasni kell, es informaciot szerezni bellole, nem mozizni rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!