iPon Hírek

Vigyázat! Hibás az új Intel SSD firmware!

Dátum | 2009. 10. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel 34 nm-es NAND Flash chipekre épülő SSD meghajtóinak bemutatkozása az idei év folyamán nem volt zökkenőmentes: a termékek első szállítmányai hibás firmware-rel kerültek forgalomba, amely a BIOS jelszó bárminemű változása esetén elérhetetlenné tette a meghajtót. Az Intel nem sokkal ez után elkészítette a javított firmware-t, majd ismét elindította az új SSD meghajtók szállítását. A gyártó a napokban ismét egy friss firmware-rel jelentkezett, ám az öröm nem tartott sokáig: most is homokszem került a gépezetbe, ugyanis sokan a firmware frissítése után adatvesztéssel szembesültek, így a gyártó a vizsgálat idejére eltávolította hivatalos weboldaláról az új szoftvert.

Nagyon nem akar ez menni.Az Intel az Engadget megkeresésére pár sorban elmondta, hogy a fenti eseménnyel kapcsolatban már megkezdték a vizsgálódást, sőt, az érintett felhasználókkal is felvették a kapcsolatot. A 34 nm-es NAND Flash chipeket tartalmazó SSD-k legfrissebb hibáját rendkívül komolyan veszik: a hibajelenségek ismeretében most a helyzet feltérképezésén dolgoznak a szakemberek. Amíg a folyamat zajlik, a szóban forgó firmware letöltési hivatkozását eltávolították. Privát tanácsunk annak, aki esetleg letöltötte, de nem alkalmazta a friss szoftvert, hogy most már NE is használja!

Az Intel terméktámogatási fórumán az említett hibával kapcsolatban már öt oldalnyi bejegyzés született. A felhasználók közül az egyik leírja, hogy miután telepítette a friss firmware-t, a Windows 7 újraindítást kért, ezután a rendszer drivereket frissített, majd ismét újraindult, ám ezután a Windows már nem indult el többet. A többi posztoló is hasonló problémákkal küzd: a friss firmware alkalmazása után a meghajtón tárolt adatok hozzáférhetetlenné váltak.

Az új firmware-rel a gyártó az SSD meghajtók írási sebességén kívánt javítani azáltal, hogy engedélyezte a Windows 7 TRIM technológiájának használatát. A TRIM tulajdonképpen annyit tesz, hogy egy adat törlésekor az adott flash lapot is törli, míg a korábbi megoldások csak egy jelöléssel utaltak a cella használhatóságára, ám írás előtt a cellát még törölnie kellett a rendszernek, ami plusz időt igényel, vagyis alacsonyabb írási sebességet eredményez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. gylovag
2009.10.28. 10:34
VISSZA A HIRHEZ

Ez jó sok embert fog érinteni Magyarországon.

Ha így megy tovább az Intelnek, lehet nem adnak el több SSD-t, mert a fenének sem kell probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zedas
2009.10.28. 11:12
Azért nyugtalan vagyok, mert az OCZ-hez is most jött ki hasonló firmware (gondolom hasonló a vezérlő chipset) és én fel is raktam (1.4). Eddig minden szépen megy, de tökönszúrnám magam ha adatvesztés van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kb80
2009.10.28. 11:17
Legegyszerübb szüz SSD-t frissiteni vagy lementeni az adatokat biztos helyre FW frissités elött. 30-40 GB-t manapság nem tart sokáig menteni. Ha bele gondolunk, más eszközöknél is általános az adatvesztés FW v. szoftverfrissités elött, pl mobiltelefonok.
Vagy az uj FW telepitésével már az SSD is elszállt volna?
Tehetnének bele monjuk egy egyszerü védelmi funkciot, miszerint csak NEM particionált SSD-t lehessen frissiteni, igy adatvesztés sem lesz.., vagy "hangosan" (nagybetüsen) szoljon, h. az adatok el fognak veszni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zsolt501
2009.10.28. 11:18
Már megint hibás firmware adtak ki?? Ez most megszokás az Intelnél hogy szívatják a vevőket, vagy ez a bevett papír forma náluk, mert ha ez állandóan így fog menni akkor a vevők is szívatni fogják őket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kb80
2009.10.28. 11:20
Ui

És természetesen NEM windows alatt, hanem DOS, Linux (karakteres), v. Bootolhato CD-röl müködjön a folyamat..maximum windows alatt akkor, ha a windows nem a "munkadarabra" van telepitve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. grrrgo
2009.10.28. 18:02
Az okos ember mindig vár pár hetet/hónapot a BIOS és firmware frissítéssel - mert más hibájából a legjobb tanulni - , de aki teszter akar lenni az Intelnél, hát istenem, akkor ne csodálkozzon az adatvesztés miatt.

(A lényeg: régen - 10 éve - érdemes volt egyből update-elni, de manapság olyan gyors a tempó, hogy nem érdemes az update-et feltenni, ha nincs bajod a hardware-rel. A frissítés 1 hibát kijavít, de 2-őt csinál!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2009.10.29. 11:44
Már megszoktuk:D semmi extra ja intel SSD akkor várjunk új Firmware-ra:D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!