iPon Hírek

Vigyáznak az üzleti titkokra a Toshiba új merevlemezei

Dátum | 2010. 08. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Toshiba egy új, hatékony technológiát kínál az üzleti felhasználók számára, amely megpróbál a fontos céges dokumentumok és a kényes iratok számára megfelelő biztonságot nyújtani. A különböző nagyteljesítményű multifunkciós eszközök, nyomtatók és fénymásolók esetében sokszor alkalmaznak merevlemezt az elküldött/lemásolt oldalak tárolására, ám a készülék ellopásakor, értékesítésekor vagy leselejtezésekor a merevlemezen tárolt bizalmas adatok illetéktelen személyek kezébe kerülhetnek, amely hatalmas veszélyt jelenthet, gondoljunk csak például a különböző kormányzati szervekre, a hadügyre vagy a különböző, rendkívül bizalmas adatokkal dolgozó állami és/vagy üzleti szervezetekre. Tény persze az is, hogy a példának felhozott területeken rendszerint az átlagosnál jobban figyelnek ezen probléma elkerülésére, de néha-néha azért kiszivárog ez-az.


A fent említett problémákra nyújt megoldást a Toshiba Wipe technológiája, amelyet a gyártó a SED technológiával felvértezett (Self-Encripting Disk - öntitkosító merevlemez) adattárolóinál lehet majd először elérni a nem is oly távoli jövőben. Az új technológiával ellátott merevlemezeknél lehetőség lesz a HDD-n tárolt adatok törlésére a rendszer kikapcsolásakor, de a Wipe eljárás igény esetén akkor is törölheti a merevlemezen tárolt adatokat, ha az egységet kivesszük a nyomtatóból/fénymásolóból és másik készülékbe helyezzük. A Wipe technológia leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a titkosított adatok hozzáféréséhez szükséges biztonsági kulcsot automatikusan érvényteleníti, így a titkosított adatokhoz nem lehet többé hozzáférni. Az akár automatikusan is működő technológiát természetesen rendszerszintű parancsokkal is lehet majd vezérelni - állítja a gyártó.

A merevlemezzel felszerelt, üzleti felhasználóknak gyártott nyomtatók és fénymásolók esetében így már nem kell majd aggódni akkor sem, ha például a lízing-szerződés lejárta után vissza kell adni az eszközöket a tulajdonosnak, ugyanis a bennük elhelyezett merevlemezen tárolt adatok könnyedén megsemmisíthetőek lesznek, már ha az adott egységben a Toshiba 2,5 hüvelykes formátumú, 7200-as percenkénti fordulatszámmal dolgozó SED merevlemeze teljesít szolgálatot. A Wipe technológia elsőként az említett, öntitkosítási funkcióval is felvértezett Toshiba merevlemezeknél lesz elérhető, amelyek egyébként az elmúlt hónap folyamán mutatkoztak be.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Supra
2010.08.11. 08:14
Hát, ez szép, meg minden, a probléma igen is élő, de szerintem nem ez a megoldás... A kedves gyártók legyenek szívesek venni a fáradtságot, és építsék be a titkosítást a nyomtatók, fénymásolók firmware-ébe! Már csak azért is, mert a legtöbb gyártó - különösen a garancia ideje alatt - nem fogja örömmel látni, hogy boldog-boldogtalan könyékig turkál az eszközben...
Arról már nem is beszélve, hogy ha ellopják, akkor honnan a bánatos köszvényből fogja tudni szerencsétlen HDD, hogy Ő most éppen a BTK hatálya alá eső cselekménynek a részese, és illene hatástalanítani a kulcsot?
Persze mindent meg lehet oldani, de nem lenne egyszerűbb írni pár száz sor kódot, és akkor megadatna a lehetőség hogy mindenki magának generáljon kulcsot, pl? Akár naponta újat, automatizálva is... Szerintem ezt a megfelelő cégek és intézmények erősen díjaznák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2010.08.11. 08:54
Ezek szerint nem csak nekem tűnt fel a probléma, hogy az ellopott cuccokban ez semmit nem ér. Maximum annyit, hogy miután kinyerték az adatot drágábban tudják eladni az alkatrészt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zaiko
2010.08.11. 10:49
Supra: Isten Ments! Így remek seed szerver vasok lesznek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2010.08.11. 13:30
Nah, ez tényleg egy eredeti 5let! Torrent kódot csempészni a fénymásolóba :-) Illetve még jobb lenne trackert építeni bele, aztán megnézném a "jogvédők" arcát, amikor jönnek lefoglalni :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. felziusz
2010.08.11. 17:07
höhö ez tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.08.12. 14:26

"Fiúk, azt mondom a fizikai megsemmisítésnél semmi nem biztonságosabb."

Igy van. A cikk leirasa szerint egyszeruen csak titkositasrol van szo, amelynek a kulcsat eldobja a rendszer.

Marpedig, ha verre megy a dolog, akkor a Kurt KFT beteszi a lemezeket egy masik meghajtoba, lenyerjuk a titkositott adatokat, es aztan pedig szepen feltorjuk a kulcsot. Ha tenyleg verre meg a dolog, akkor kulcstoresre lesz megfelelo szamitogep-felho kapacitas.

Ha en titkokert felelnek, akkor semmi masban nem biznek meg, minthogy a szemem lattara beolvasztjak, legalabbis atvitt ertelemben.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!