iPon Hírek

Világelső USB 3.1 Gen 2-es hubvezérlő a VIA műhelyéből

Dátum | 2017. 07. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az USB 3.1-es szabvány eléggé lassan terjed, de azért az tény, hogy egyre több olyan konfiguráció és alaplap kerül az üzletek polcaira, amelyeken már USB 3.1 Gen 2 port van. Ezek a portok 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínálnak és nem összekeverendőek az USB 3.1 Gen 1-es megoldásokkal, hiszen azok gyakorlatilag 5 Gbps-os sávszélességet kínáló USB 3.0-s portok. A különálló csatlakozó-szabványként érkező USB-C is kezd egyre jobban teret hódítani magának, így egyre több USB-C portos eszköz és rendszer érkezik, valamint egyre több port támogatja az USB Power Delivery szabványt is, ami 100 watt maximális teljesítmény leadására képes. Ha ez a sok információ elsőre érthetetlennek tűnik, érdemes elolvasni a témáról szóló részletes összefoglalónkat, ami minden fontos tudnivalót tartalmaz.
Az USB 3.1 Gen 2 szabvány és az USB-C szabvány terjedésében mindenképpen segíteni fog a VIA VL820-as vezérlője, ami tulajdonképpen egy négyportos USB 3.1 Gen 2-es hub. Az újdonság a világon elsőként nyerte el az USB-IF hitelesítését, így hamarosan több eszközben is találkozhatunk vele, hiszen alkalmazásával biztosak lehetnek a gyártók és a felhasználók, hogy a szabványoknak tökéletesen megfelelő, stabilan működő, minden technikai leírást betartó eszközzel van dolguk. A VL820-as vezérlő egyetlen „upstream” porton keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez, és mivel hubról van szó, a rendelkezésre álló sávszélességet elosztja az eszközök között. A VIA szakemberei az USB-C szabvány sajátosságait szem előtt tartva fejlesztették ki a VL820-as hubvezérlőt, így az Alternate Mode szolgáltatások is szerepelnek a repertoárban, mint például a Thunderbolt 3-as eszközök, valamint a DisplayPort szabványt használó multifunkciós csatolók.
Az USB-IF jóváhagyással rendelkező USB 3.1 Gen 2 hub kétféle kivitelben érkezik. Az egyik a VL820-Q7, ez egy alap konfiguráció, 9 x 9 milliméteres alapterületű chippel. A másik példány, vagyis a VL820-Q8 már az USB-C sajátosságaira optimalizált kiadás lesz, ami az „upstream” port és a négyből két „downstream” port esetében is kínál USB-C támogatást. Utóbbi változat már 10 x 10 milliméteres mérettel bír. A VL820-as vezérlő mindkét kiadása elérhető már a partnerek számára, így a velük felszerelt eszközök is hamarosan eláraszthatják az üzletek polcait.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!