iPon Hírek

Világítással ellátott e-könyv olvasót mutatott be a PocketBook

Dátum | 2014. 02. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az elmúlt évek során sok olyan vállalat tűnt fel a színen, akik kiemelkedő minőségű elektronikus könyvolvasók készítésével vésték be magukat a köztudatba. Ilyen a Kobo, a Trekstor, az Amazon és persze a PocketBook is. A PocketBook 2007-ben kezdett el foglalkozni olyan e-Book olvasók forgalmazásával, amik Android alapúak, mostanra pedig már 24 országban árusítják a termékeiket, többek közt itthon is.
A vállalat számos modellel rendelkezik már, és most ismételten bővült a paletta egy fővel. Ezúttal egy már meglévő készülék utódjával rukkoltak elő, ami nem más, mint a Touch Lux 2. Ez a készülék nagy jelentőséggel bír, mert az E Ink megjelenítőt használó eszközök egy alapvető hiányosságára rendelkezik gyógyírrel. Tudniillik ezeknek a paneleknek nincs önálló fényük, de utólagosan ezen lehet segíteni beépített világítással. A Lux széria ezt a képességet szállítja, így a különböző könyvek és egyéb tartalmak "fogyasztását" akkor sem kell abbahagynia a felhasználónak, ha kevés a környezeti fény. A Touch Lux 2 által alkalmazott megjelenítő 6 hüvelykes átlóval és 212 PPI-s pixelsűrűséggel (1024 x 768-as a felbontása) rendelkezik, ami teljesen ideális az olvasáshoz. A védelemről egy üvegréteg gondoskodik, az érzékelés pedig kapacitív, ráadásul több ujj mozgását is le tudja követni. A fényerő természetesen szabályozható majd, így mindig a felhasználó számára ideális szinten lehet tartani – összesen 16 fokozat van.
A friss modell azonban az igazi újításokat a színfalak mögé "rejtette". A Touch Lux 2 jóval gyorsabb lesz, mint az első Touch Lux volt, mert gyorsabb központi chip és több RAM került bele. Az új gépezet processzora már 1 GHz-es órajelen üzemel (a SoC típusát nem hozták nyilvánosságra, de egyetlen ARMv7-es magról beszélhetünk), a rendszernek pedig 256 MB memóriával kell gazdálkodnia. Az elektronikus könyvek tárolásáról alapesetben 4 GB-nyi háttértár gondoskodik, ám szerencsére microSD memóriakártya hellyel is szolgál a szerkezet, így egyszerűen bővíthető, ha a tulajdonosa szűkösnek találná a beépített tárhelyet. A kapcsolati lehetőségek között csak Wi-Fi-t találhatunk (ami 802.11 b/g/n előírásoknak felel meg), de ez megszokott az e-book olvasók körében. Az üzemideje jónak ígérkezik, mert a telepet is egy nem kevesebb mint 50 százalékkal nagyobb kapacitásúra cserélték a fejlesztés során. Az 1500 mAh-s akkumulátornak köszönhetően 8000 lapozást is megélhet egyetlen feltöltéssel az olvasó – persze ehhez ki kell kapcsolni mind a WLAN-t, mind pedig a világítást.
A PocketBook Touch Lux 2 szinte minden szükséges fájlformátummal képes megbirkózni, ami hatalmas pozitívum a neve mellett. Támogatja .PDF, .PDF (DRM), .EPUB, .EPUB (DRM), .DJVU, .FB2, .FB2.ZIP, .DOC, .DOCX, .RTF, .PRC, .TCR, .TXT, .CHM, .HTM, .HTML, .MOBI és még az .ACSM fájlok megnyitását is – a két utolsó szintén újdonság egyébként. És akkor sem jön zavarba, ha .JPEG, .BMP, .PNG vagy .TIFF kiterjesztésű képekkel kerül szembe. Továbbá olyan extra alkalmazások is vannak rajta előre telepítve, mint a ReadRate, a Dropbox vagy a Send-to-PocketBook és online könyvesbolthoz is van hozzáférhetése. Valamint található rajta RSS hírolvasó, számológép, óra és naptár, ha pedig a szórakozás merül fel, akkor rajzprogrammal, sudokuval, pasziánsszal vagy sakkal tud szolgálni a Lux 2. A műanyag ház térfogata 174,4 х 114,6 х 8,3 milliméteres és 208 grammot nyom, így könnyen hordozható lesz, bár a maga nemében ezek nem nevezhetőek kiemelkedő fizikai paramétereknek.
A Touch Lux 2 hamarosan megvásárolható lesz. 110 eurós áron lehet majd hozzájutni, ami előrelépést jelent, mert a Luxért cserébe még 140 eurót kértek korábban. A készülék sötétszürke és fehér színben lesz megvásárolható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. j.panzer
2014.02.14. 16:15
50 euróért kéne, ennyiért nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. wazz
2014.02.14. 16:28
Karácsony előtt vettem egy első generációsat, messze kenterbe veri a Kindle Paperwhite-ot. Többet tud, gyorsabb, könnyebb használni. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. dzsuz87
2014.02.14. 16:39
Mi az az e-köny?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ereshkigal
2014.02.14. 16:41
wazz:
Mivel tud többet? Kávét főz? Mert én csak olvasni szoktam az enyémen (Kindle 4). Mivel gyorsabb? Fél másodperc helyett negyed másodperc alatt lapoz? Mivel könnyebb használni? Nálam egy gombnyomás a lapozás, a menü szintén. Ha meggyőzöl, veszek egyet a páromnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. sparta300
2014.02.14. 17:12
Ereshkigal

Ez egy nagyon jogos kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. DemonDani
2014.02.14. 18:47
Ereshkigal

A fájltámogatás mindenképpen nagy előny. Barátnőmnek Nook van, és mindig szenved a hülye konverterekkel, és ugyanez lehet jellemző a Kindle-re is, mert ott is arra mentek rá, hogy fizess az amazonon a könyvekért, ahonnan persze jól formázva kapod meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Ereshkigal
2014.02.14. 19:39
Konvertálgatni tényleg nem kényelmes, de kibírható. Egyszerre pár könyvet letud az ember (én Calibre-t használok), aztán az kitart egy darabig.
Most már én is az újabb olvasók közül válogatnék, de egy néhány éves modellt lecserélni luxusnak tartok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Fernando Eresh...
2014.02.14. 23:00
Vélhetően többféle formátumot ismer, több könyvet tudsz tárolni rajta, jobban néz ki, a háttérvilágítás is sokat dob a dolgon. A Kindle is remek cucc, de azonos ár mellett én inkább ezt választanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Ereshkigal
2014.02.14. 23:30
Egyébként azon mosolyodtam el, hogy a legtöbb ember az élete folyamán nem olvas el 4 GB-nyi ebookot, az SD kártya innen nézve kicsit túlzás, persze ma már lassan mindenbe bele lehet dugni, így elvárjuk akkor is, ha nem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DemonDani Eresh...
2014.02.15. 13:27
Tévedsz. Iskolából (és máshonnan ahol kézzel írott jegyzetek vannak) fakadóan rengeteg olyan e-könyv létezik, ami beszkennelt képekből áll össze. Az ilyen dokumentumok magukban több száz MB méretűek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Demon...
2014.02.15. 13:49
A kézről kézre adott illegális könyvmásolatokra gondolsz? Mert kézzel írt jegyzet lapja csak akkor rúg több megabájtra, ha hozzá nem értő egyén scannelte PDF-be, máshogy nem lehet belőle több százat összeszedni.

Nálam ~420 KB a jellemző oldalanként, és tanévenként összesen nem írok "több száz" megabájtra való jegyzetet ilyen méretben. Egy 28 oldalas órajegyzetem (ami 1 hónap terménye egy tárgyból) 8,23 MB. Számoljunk teljes tanévvel az még csak mindig 82 mega, tehát "egymagában" még mindig nincs meg 100 mega se.

Vegyünk 11 tárgyat, úgy már valóban közelít lassan az 1 gigabájthoz, de így is csak akkor válik szükségessé az e-olvasóban a nagyobb tárhely, ha egy éven keresztül eszed ágában sincs máshol tárolni a teljes jegyzettáradat, ami tekintve az e-olvasó mellett szükséges számítógép meglétét - hogy egyáltalán létre tudd hozni ezeket az e-olvasó jegyzeteket -, kissé meredek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Ereshkigal
2014.02.15. 17:04
Én normál könyvekre gondoltam. Természetesen aki képeket tárol ebook formátumban, annak kelleni fog a hely.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DemonDani Asagr...
2014.02.16. 01:16
Lényegtelen mire gondolok De egyébként barátnőm magyar szakos és rettentő sok ritka könyvel kell dolgoznia, amit máshogy egyébként sem lehet már megtalálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Demon...
2014.02.16. 07:14
Nem lényegtelen, mert attól hogy valaki "szedi okosba" a könyveket úgymond, még normál helyzetben nem indokolt az a rengeteg tárhely, ahogy a terabájtos merevlemezek sem egy olyan otthoni számítógépbe, ahol a használója nem torrentezik. Ezt nem elítélően mondom, mert én is tudom mi folyik az egyetemeken (az meg például végképp nem a diák sara, ha a csóró könyvtár nem tudja beszerezni a kötelező irodalmat, így mindenki a tanár könyvét másolja, mert máshogy nem tud készülni.)

Csak annyit akartam kihozni az egészből, hogy a nem éppen legális használattal felmerülő abnormális igényt nem ildomos érvként felhozni egy terméktulajdonság megvitatásánál. (Merevlemezhez se írom oda, hogy szar mert 2-3 hónap alatt betelik torrenttel.)

Amúgy azokat a képes PDF-eket is OCR progival át lehet alakítani rendes szöveggé, Abby Finereader progival pl., egyedül a táblázatok formázásával gyűlik meg a baja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. budspencer Asagr...
2014.02.17. 08:02
Én azt mondom, kell az az SD olvasó, az Amazon pedig a saját szolgáltatását akarta hozzád láncolni, ezért nem pakolták bele a vasba ezt az opciót. Sosem vennék memóriakártya olvasására képtelen olvasót ->sosem vennék Amazonos olvasót.

Miért gondolod, hogy mindenkinek egyformák az igényei? Van aki pl. minden hivatalos iratát szeretné áttekinthetően egy helyen tudni. Ilyenkor azért jól jön egy SD kártya, ami, ha éppen nem kell kiveszed és bedobod egy széfbe. Nem kell kilőni az éterbe és nem kell magaddal vinni az utcára, ha éppen csak könyvet akarsz olvasni. Én jobban bízom egy SD kártyában mint bármilyen wi-fi alapú átvitelben. Aki műszaki szolgáltatásban dolgozik az általában tervrajzokat, dokumentációt is használ, az ilyen jellegű dokumentumoknál sem tartható a karakter alapú tárolás.

Vagy vegyük azt, hogy a családban többen használják, nem tudom, de mi nem állunk úgy, hogy mindenkinek legyen egy saját olvasója, ilyenkor is jól jön ha mindenki a saját kártyájáról „dolgozhat”.


„Az 1 TB csak annak kell aki illegálisan filmet tárol” is butaság. 1 db másolt filmem sincs, mégis kevés a TB-nagyságrendű HDD. Vegyük a legegyszerűbb dolgot: biztonsági kamerák felvételeit tárolja valaki...nekem pl hobbiból van vagy 200 db Linux ISO-m, amit más hülyeségnek tart, én pedig nem.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pergerj Asagr...
2014.02.17. 10:30
Kedves Asagrim!

Nekem volt olyan tárgyam, amelyen óránként (2x45p.) 30-40 oldal jegyzet jött össze. Mivel a tárgyból heti 2 óra volt (4x45p.) így 13-14 héttel számolva 780-1120 oldal jön ki. Ezt 420 KB-al bescannelve 320-460 MB-ot ad ki. Azt még hozzá kell tennem, hogy a tárgyból jelentős mennyiségű elmélet volt (szöveg), tehát egy gyakorlatiasabb jellegű tárgynál (feladatmegoldás) még több adat keletkezhet. És akkor még nem említettük a tanárok által bescannelt kézzel, fóliára írt, óriási méretű óravázlatokat.
Volt olyan tárgyam, amiből csak a feladat, illetve vizsgapéldák + az elmélet (tehát nem szoftver) kitett 4-5GB-ot.

Másik posztra válaszolva, TB-os merevlemezek:
Mond, te másoltál már, vágtál már házi készítésű videót? Bizonyára az is illegális.
(no offense)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim budsp...
2014.02.17. 10:45
Nem említettem sem méretet, sem adattípust, így nyilván a teljesség igénye nélkül a többség képviselőire gondoltam; az átlag, nagy mennyiségű tárhellyel rendelkező otthoni Windows PC használóra, nem az Open Source párti Linux használóra (sem a céges, biztonsági kamera felvételeit tároló szerverre, magad is úgy véled hogy a hobbid másokra nem jellemző).

A példáid hogy mikor indokolt az SD kártya használata, az e-olvasó saját memóriájával szemben teljesen jogosak, de ezek a példák sem az átlagra jellemzőek, hanem egy szűk réteg felhasználási igényei, azt meg szerintem senki nem várhatja el, hogy a teljes termékpalettát lefedje egy bizonyos funkció egy terméktípusnál, ha az a funkció konkrétan a vásárlók egy szűk körének szükséges. Az Amazonos példád kiválóan szemlélteti ezt, akiknek nyilván nem az általad említett emberek a célcsoportja.

pergerj

Megnézném hogyan képes bárki akár kézzel, akár gépelve egy dupla óra alatt 30 oldalt összehozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. wazz
2014.02.17. 10:50
A minél nagyobb memória azért is jó, mert pl. zenét is lehet rajta hallgatni, programokat is tud futtatni. Gyárilag egyébként fel tudja olvasni (jó minőségben) a szöveges ebookokat. Több mint 10 beépített szótár van benne, amikhez nem kell net kapcsolat (ellentétben a Kindle Paperwhite-al).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pergerj Asagr...
2014.02.17. 10:54
Feladatmegoldás, magyarázat, elmélet, rajz. Így ezekből simán összejön annyi. (Természetesen kézzel írva.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim perge...
2014.02.17. 11:17
Úgy más ha grafikát is tartalmaz, de akkor meg ott tartunk hogy ilyen 5-7 colos kis szirszarokon nehéz tanulni (been there).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!