iPon Hírek

Világítást kapnak a legnépszerűbb e-Book olvasók

Dátum | 2012. 04. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A két legnagyobb e-könyveket és olvasókat értékesítő vállalat, az Amazon és a Barnes & Noble is olyan készüléken dolgozik, mely már gyárilag tartalmaz majd megvilágítást. Így nem kell majd utólagos megoldásokkal bajlódnunk, ráadásul a végeredmény is sokkal jobb lesz, mint a külön felpakolt lámpák esetében.


Az alapvető probléma abból fakad, hogy a ma létező, és felhasználható E-Ink megjelenítők nem képesek fényt kibocsátani, hiszen alapvetően mikor tervezték őket nem is ez volt a lényeg. Papírszerű, alacsony fogyasztású kijelzőkre volt szükség. Pont ezért ahhoz, hogy sötétben is kényelmesen tudjuk használni az olvasónkat, valamilyen világítást kell beszereznünk a készülék mellé. Ez azonban körülményesebbé teszi a hordozást, és zavarhatja mások nyugalmát is, ha például este, az ágyban szeretnénk használni. A megoldás természetesen adja magát: beépített világítással kell ellátni a készülékeket. Az Amazon tervei már korábban kiszivárogtak a következő Kindle generációval kapcsolatban, ahol meg lesz oldva a megjelenítő kivilágítás, viszont a Barnes & Noble jóval a piacvezető előtt jár ilyen téren. A kisebbik tartalomszolgáltató ugyanis már nem csak hogy bejelentette a kész terméket, de az előrendelések felvételét is megkezdték.


Az új eszköz neve nem éppen fantáziadús, a NOOK Simple Touch-ot megtoldották egy with GlowLight jelzővel. Persze a világításon túl, a masina sem tér el jelentősebben az alap modelltől. A 6 hüvelykes képátlóval rendelkező 800 x 600-as felbontású kijelző továbbra is az E-Ink Pearl technológiát használja majd. Fizikai méreteiben egyedül a súlya változott, de azt nem tudni, hogy minek a hatására, ugyanis ahelyett hogy többet nyomna a mérlegen, inkább könnyebb lett. Ezáltal a 165,1 x 127 x 11,9 milliméteres gép 212 gramm helyett, egészen pontosan 197 gramm lesz. A világítási megoldást a vállalat elmondása szerint, már le is védették, de egyelőre pontos információkkal a működésével kapcsolatban nem tudunk szolgálni. Annyi biztos, hogy a panel felülről kapja a fényt, amit néhány erős LED szolgáltat, és ezt próbálják egyenletesen eloszlatni. A Vegre tesztelői szerint ez többé-kevésbé sikerült is nekik, de azért egy vékony sávban, azon a területen, ahol még nincs szöveg, valamelyest erősebb a fénycsík. A világítás nem automatikusan kapcsol majd ki és be is, és a fényerőt sem önállóan szabályozza, minden ránk van bízva. A fényforrás persze nem lesz túl jó hatással az üzemidőre: a cég leírása alapján az új képesség felére csökkenti a gép készenléti idejét. Így félóra olvasással naponta egy hónapig bírja majd, míg a fények nélkül ez az idő két hónapra nő. Arról persze itt nem adnak tájékoztatást, hogy milyen mértékű fényerő mellett érték el ezeket a számokat.


A NOOK Simple Touch with GlowLight május elejétől lesz majd megvásárolható vagy átvehető azok számára akik már korábban előrendelték. Az ára 139 dollár, mely mintegy 40 dollárral magasabb, mint az alap e-könyv olvasóé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. atti2010
2012.04.17. 19:04
Azért egy LED-sor behelyezése a kijelző fölé nem olyan nagy mutatvány hiszen én is megcsináltam egy LG monitornál amiben meghalt a neon és most meg jóval kevesebbet is fogyaszt, mondjuk a fényerőt nem tudom lejjebb venni de nem akartam túlbonyolítani a dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csigabigaf
2012.04.17. 20:01
Azért ennyire nem egyszerű - még ha nem is túl bonyolult. Nyilván van elég trükk a fény rendesebb elosztásában, ez már a képeken is látszik, és a kezemben levő Nook STR-t elnézve van kb 1mm helyük erre az egészre, hacsak nem került még mélyebbre a kijelző - amit kétlek.
Várható és elvárt volt, nyugodtan mehetett volna az első verzióba - akkor talán még rendesen rá is vertek volna az amazonra.

Sajnos a HUF nem ott jár hogy csak emiatt lecseréljem a meglevő készüléket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szabot0412
2012.04.17. 22:36
Javítsatok ki ha tévedek, de nem pont az volt a lényege az e-könyv olvasóknak, hogy E-ink technológiával világítás és fogyasztás nélkül (vagyis minimalizálva a fogyasztást) tudják megjeleníteni a könyvet. Plusz így olyan hatást kelt mintha tényleg egy könyv lenne és a szemnek is jobb, hogy nem világít? Nem ez volt az amiben pont, hogy különbözött egy mezei tablet-től vagy iPad-tól? Akkor most nem értem, újra feltalálták a spanyol viaszt. Kapunk a kezünkbe egy tablet-et ami semmi másra nem jó csak e-book olvasásra. Tudom, azért közel sem olyan mint egy lcd kijelző, csak nekem ez így már kicsit fura.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hulioszeza... szabo...
2012.04.17. 23:46
De igen jól látod ez volt az eredeti koncepció.
És én sem értem (amikor kijött a hír pár napja akkor sem értettem mi értelme) hisz így épp a legjobb tulajdonságát a szemkimélést (non eye fatigue) veszti el.
Így semmi értelme akkor lehetne LCD-t is bámulni attól is kisül a szemed.

Egyébként szemorvos mondta az egyik leginkább szemrontó dolog az olvasás, mert a szemed folyamtosan ugrál jobb sor végéról a bal sor elejére, ráadásul igazi könyvnél nagy a kontraszt a fekete tinta és a fehér papír között)

Visszatérve én sem látom értelmét a háttér világításnak, hiszen így vaksötétben olvasol valamit és a környezet meg sötét marad megint csak nagy a kntraszt a háttér és az olvasni való között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2012.04.18. 03:39
Aki rendes könyvet olvasott az eddig is felkapcsolta az olvasólámpáját az ágyban, ezután is felkapcsolja. Egem konkrétan az sem zavarna ha az olvasó 4-5mm-rel vastagabb lene és lenne egy kicsit kihajtható vagy kicsúsztatható -szintén- opcionális lámpája. Az extra vastagság meg nyugodtan lehetne az aksinak egy kis extra méret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gKomor
2012.04.18. 08:13
http://www.amazon.com/Amazon-Kindle-Lighted-Leather-Cover/dp/B004SD1ZPY/ref=pd_ys_sf_s_172282_b1_5_p

En ezt a megoldast valasztottam es abszolute nem erzem semmibsen sem hatranyosnak, sot szerintem meg jobb is mintha onallo fenye lenne a kijelzonek... azzal elveszti teljesen a konyv jelleget a dolog, azt a keveset is ami igy megvolt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. balazsgerg...
2012.04.18. 08:15
Gondolom hogy le lehet benne kapcsolni a fényt teljesen és akkor megkapod ugyanazt a kijelzőt amit előtte is. Pl amikor röpke 4 és fél órás buszútjaimat töltöttem a téli időszakban szívesen vettem volna ezt a funkciót a Kindle-ben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Krigg
2012.04.18. 15:30
Inkabb hasznos, mint kotelezo funkcio. Feljuitas/atrendezes utan en pl nem tudtam olvasolampat betenni szobamba egy ideig, igy tabletrol olvastam, mert este konyvolvaso mar nem volt hasznalhato.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peterszabo...
2012.04.18. 19:30
Azt hiszem már a kettes Kindle-hez is lehetett világítással ellátott bőrtokot kapni. De a hármas óta biztos. Szerintem tökéletes megoldás és még kellemesen könyv-szerűvé teszik az egész olvasást.
De mást nem nagyon tudnak/kell fejleszteni rajta, üzemidőt, tárkapacitást, lapozási sebességet, meg amik gyermekbetegségeik voltak, már kiküszöbölték. Valamivel el kell adni az új szériát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!