iPon Hírek

Világrekorder fotovoltaikus rendszer készült Ausztráliában

Dátum | 2014. 12. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Új-Dél-Walesi Egyetem szakértői létrehoztak egy olyan rendszert, amely a beérkező napfény 40,4 százalékát elektromos energiává alakítja. A kutatók két külső teszten is igazolták kísérleti rendszerük világrekorder hatékonyságát, egyszer Ausztráliában, egyszer pedig az Egyesült Államokban, független szakértők jelenlétében. Az egyetem kutatói az elmúlt évtizedek során rengeteget tettek a napenergia jobb hasznosításáért, ebben az intézményben készült például az első olyan napelem 1989-ben, amely több mint 20 százalékos hatásfokkal működött. Az új rendszer egy sor különböző technológiát kombinál. Lényegileg arról van szó, hogy a napfényt különleges napkövető tükrökkel, úgynevezett heliosztátokkal egy központi toronyra irányítják, majd a fókuszált nyalábokat megszűrik és szétbontják, így azok a hullámhosszak érik el a tornyon elhelyezett különféle napelemeket, amelyeket magas hatásfokkal képesek elektromossággá alakítani a panelek. Az elrendezés eredményeként olyan hatásfokot sikerült elérni, amely fotovoltaikus technológiával eddig lehetetlennek tűnt. Kereskedelmi forgalomban kapható napelemeket használtunk egy egészen új elrendezésben, így hatásfokuk jelentősen megugrott, mondja Mark Keevers, a projekt egyik vezetője. A heliosztátos rendszerek már korábban is bizonyították, hogy nagy energiák megtermelésére képesek, az esetek többségében azonban a fókuszált napfénnyel vizet vagy más anyagot hevítenek fel, a keletkező gőz (vagy gáz) pedig turbinákat meghajtva termel elektromos energiát. Az új ausztrál rendszer ehhez képest jóval egyszerűbb felépítésű, és tervezői szerint olcsóbb, valamint biztonságosabb is, így könnyebben elképzelhető használata otthoni vagy kereskedelmi körülmények közt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. patrik2991
2014.12.10. 09:13
A cikkben szerintem érdemes lenne feltűntetni, hogy mennyi volt az előző rekord.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ThePoweR
2014.12.10. 09:48
Nem azt mondom, hogy nem ér semmit, de hogy rakom én ezt a háztetőre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Cavalli87
2014.12.10. 10:03
Remélhetőleg Te sehogy. De az erre szakosodott cégek valószínűleg hamar felpattintják majd nekünk. Na meg még mit nem, itthon ehhez lesz Viktor bácsinak néhány szava. Nem azért költötte el a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat az MVM visszavásárlására, hogy most meg ne tudja szarrá tömni a zsebét....Az új orosz atomerőműről nem is beszélve. Szóval csodálatos dolgot értek el, elismerésre méltó, kár, hogy itthon a kommunizmusban ennek nem fognak teret engedni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gargoyl Caval...
2014.12.10. 10:13
Összekeverted talán a diktatúrát és kommunizmust?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Lazahunter Caval...
2014.12.10. 11:06
Tök jó, hogy ma már nem telik el nap, hogy valaki valahol ne jönne ilyen túlfűtött politikai hülyeségekkel ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lazahunter gargo...
2014.12.10. 11:07
Csak a sz@rt keverik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hunstree Caval...
2014.12.10. 12:36
Köszi, hogy szigorúan témához kapcsolódan szóltál hozzá, és ezt politikailag korrekt módon tetted. Azonban jobban örülné(n)k, ha ezt máshol tennéd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Meteorhead
2014.12.10. 13:45
Mennyivel jobb, hogy olyan fórumokon fortyog az ember, ahol egyébként is ez megy? Én iPonon még nem láttam Viktorozást, de jelzésértékű, hogy ide is elért, teljesen oda nem illő cikk kapcsán. (Nem mintha egy hozzászólás reprezentatív lenne, de tekintsünk el ettől egy pillanatra.)

Ami a napelemet illeti, nagyon tetszetős. Engem is érdekelt volna, hogy mennyi volt az előző rekord. Ködös emlékeimből a legnagyobb szám amire emékszem ilyen témában a 28%. Egy ilyen rendszerrel ki lehet küszöbölni azokat a problémákat, mint ami az amcsi sivatagi tornyos naperőműnél is van; mégpedig hogy a torony annyira felhevíti a levegőt, hogy a madarak odarepülnek vitorlázni, csak belepusztulnak, mert a hőoszlop közepe túl forró.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kisza25
2014.12.10. 14:09
azért a 40% az már nem rossz eredmény, pláne, hogy érzetre egyre erősebb a nap nyáron, az más kérdés, hogy télen már nem megyünk vele sokra, az elmúlt 2 hétben ma sütött először a nap, persze, ha a visszatáplálással is pénzt kapunk akkor már jobb a helyzet, de ahogy terjed majd olcsóbb is lesz a beszerzése, viszont még kevesebbet fizetnek majd a visszatáplálásért, meg egy élettartamot nem lenne rossz tudni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fzoltan
2014.12.10. 16:32
Mostanában a ~20%-os napelemek számítanak "prémiumnak", a 10-15%-osak az elterjedtek.
A 40%-os hatásfok a többi technológiához képest (belső égésű motorok, világítás, stb) teljesen normálisnak tűnik. Lehet, hogy ez lesz az első lépés a tömeges elterjedés felé???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2014.12.10. 21:13
Az nem rossz, az atomerőművek is 30-40% közötti hatásfok mellett működnek többnyire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tbalazs
2014.12.12. 11:15
Szép eredmény. Bár elsőre nekem furcsa hogy otthoni felhasználásról van szó, én mikor a tükrökkel irányítást olvastam inkább erőművekre asszociáltam, de végül is biztos megoldható kicsiben is. Ha lesz időm mindenképp elolvasom hozzá az eredeti tudományos cikket is ahol gondolom kicsit szárazabban de részletesebben leírják a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!