iPon Hírek

Világszerte beizzítják a 3D-tévézést

Dátum | 2010. 03. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Átfogó, nagyszabású terveket jelentett be az amerikai ESPN, az angol Sky és a japán acTVila a 3D-televíziózás népszerűsítésére és elterjesztésére. Feltehetőleg innen már csak idő kérdése, hogy más országok illetékes műsorszolgáltatói mikor követik a példájukat.

Az ESPN 3D a július 12-i MLB Home Run Derby baseball-bajnokságot közvetíti majd 3D-ben, kevesebb, mint 24 órával a szolgáltatásuk hivatalos, a 2010-es dél-afrikai világkupa megnyitására időzített elindítását követően.

A Sky 3D a Chelsea-Manchester United április 3-i meccsét közvetíti majd hasonló nagy attrakcióként, amit a jelek szerint még öt másik 3D-bajnokság követ majd ebben a futball-szezonban.

Végül, de nem utolsósorban az on-demand rendszerű acTVila is előáll a maga megoldásaival - a változatosság kedvéért azonban ők nem sportot, hanem "szokványosabb" tévéműsorokat közvetítenének 3D-ben a hét minden napján, reggeltől estig.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. neukumfe
2010.03.22. 18:01
Magyarországon még minimum 1 év szvsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fix
2010.03.22. 18:04
Wazze, én csak ezért nem fogok új tévét venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sYs
2010.03.22. 18:24
Valaki le tudja írni nekem, hogy mitől lesz egy TV 3D-s? (itt nem az okosságra gondolok, hogy szélesség, magasság, mélység...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. theFex
2010.03.22. 19:17
Engem jobban érdekel a 3D-s tartalom előállítása 3D-s progival, de persze egy pl PS3-mas játék is állat lehet. Valószínűleg nem a 3D holografikus TV-re utalnak (amihez nem kell szemüveg)
http://www.holografika.com

, hanem inkább a polarizált fényű képernyős megoldásra, amit az IMAX mozikban is lehet látni. Csak annyi az eltérés, hogy a moziban a két féle polarizált fényt az ezüstös vászon veri vissza, a displayen pedig a sorok vannak páronként vízszintesen felosztogatva (field), a ráhelyezett szűrővel polarizálják, mossák össze finomabbá. De mindegyiknek az a lényege, hogy a "két féle fényt" a megfelelő szemüveg szétválasztja a két szemre, vagyis egy időben a képernyőn két szemszögből felvett filmanyag jelenik meg, de mindkét film máshogyan szűrt fényből áll (horizontális és verikális polarizálás asszem ). Bár átlátszónak tűnik a szemüveg, valójában mindegyik lencse csak a megfelelő képet engedi át, így állhat össze az agyunkban a 3D-s hatás. Kár, hogy még nagyon drága egy ilyen TV, bár 22" monitorból már akad 150-200 ezerért polarizált monitor... bár fogalmam sincs, hogy az milyen lehet...

http://www.molecularexpressions.com/optics/lightandcolor/polarization.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2010.03.22. 20:18
1 év? Még a HD adás is ritka mint a fehér holló
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. yeezs
2010.03.22. 20:34
2012 elvileg a megváltás éve lesz magyar televíziózás szempontjából. De vmennyire mindig le kell maradnunk, úgyhogy bizonyára csak hiú remény marad számunkra ez is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nucleon
2010.03.23. 08:30
Nem a polarizált fényes 3D fog elterjedni, hanem az Active Shutter-es szemüveges, amikor a megjelenítő frissítése minimum 120 Hz, ami ugye a hagyományos frissítés (60Hz) kétszerese, így minimum ilyen megjelenítő kell, valamint tartozik hozzá olyan szemüveg, ami képes arra, hogy elektronikus úton az egyik vagy másik szem előtti üvegfélét átlátszatlanná tegye, így mindegyik szem a neki szánt frame-ket látja. A szemüveg természetesen valamilyen módon össze van szinkronizálva a megjelenítővel.
Tehát sYs kérdésére: minimum 120 Hz kell a 3D-hez, nameg a szemüveg, tudtommal ha ezek megvannak, már mehet is a 3D.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!