iPon Hírek

Világunk gépi szemmel

Dátum | 2012. 04. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Timo Arnall filmrendező összeállított egy videoklipet, amely megmutatja, hogy különféle gépi rendszerek és robotok hogyan látják a külvilágot. Kisfilmjében gépi szemek autókat számlálnak, mozgást detektálnak, forgalmat elemeznek és emberi arcokat ismernek fel. Ahogy Arnall megfogalmazta, összeállításával arra kíván rávilágítani, hogy milyen vonások, viselkedésformák alapján igyekeznek értelmezni az őket körülvevő környezetet ezek a mesterséges rendszerek.

Helyenként művészi, másutt kifejezetten hátborzongató, ahogy a gépek vektorokká, vonalakká, számokká, mintázatokká alakítják át az emberi viselkedés különféle jelenségeit.


 
Különösen érdekes ez a kisfilm annak a fényében, miszerint a dél-koreai Pohang börtönében a héten megkezdődött a robot börtönőrök tesztelése, ahogy azt már tavaly novemberben bejelentették az illetékesek. A projekt célja, hogy biztonságosabb környezetet teremtsen mind a rabok, mind az emberi börtönőrök számára. A robotok a folyosókon járőrözve követik figyelemmel a rabok viselkedését, és érzékelik az abnormalitásokat ‒ az agresszió jeleit vagy a pszichikai kórképekre jellemző ismétlődő viselkedésmintákat. A rögzített információk valós időben jelennek meg a központi irányítóterem képernyőin, ahol az emberi őrök döntenek a szükséges akciókról.

A robotok kamerákkal, mikrofonnal és egy viselkedéselemző-szoftverrel vannak felszerelve. Segítségükkel kétirányú kommunikáció valósulhat meg az őrök és a rabok között. A robot őrök önműködően végzik feladatukat, de szükség esetén távirányíthatók is. Ha agresszív viselkedést, öngyilkos hajlamra utaló jeleket vagy gyújtogatás nyomait érzékelik, riasztják az irányítóteremben ülőket, és az emberi őrök a helyszínre sietnek. A robotőrök következő generációja a tervek szerint már a rabok személyes átkutatását is képes lesz elvégezni, ami már önmagában is meglehetősen súlyos büntetésnek ígérkezik.


A rendszer legérdekesebb eleme kétségkívül a viselkedéselemző-szoftver, amely az első tesztek alapján meglepő pontossággal érzékeli, ha probléma van. Alapvetően azonban kérdéses, hogy mindezen funkciókhoz miért nem elegendő egy jól kiépített kamerahálózat és kommunikációs rendszer, amelynek felvételeit ugyanúgy elemezhetné a program. Ráadásul egy ilyen hálózat egyszerre lenne jelen mindenütt, tehát nem kéne addig várni az információkra, amíg a robot begördül egy-egy cella elé. 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. sensejke
2012.04.20. 14:22
Erről ez ugrott be elsőnek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2012.04.20. 14:52
Nekem meg az hogy dobnak rá egy pokrócot, behúzzák a cellába és átprogramozzák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2012.04.20. 17:12
azért ez mekkora?
"Ha nem adtok több kaját, összetörjük a robotokat és a gatyátok is rámegy a javításra!!"

nyilván csak tesztelik a technikát, de azért mi pénzt belerakhattak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm Humbu...
2012.04.20. 17:21
"Ha nem adtok több kaját, összetörjük a robotokat...

Ez jó volt..
Befenyítik az őröket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fbi1984
2012.04.20. 23:16
Nem a Fortress-ben volt ilyen? Meg a fájdalmat okozó beültetett chip?
Ott is a végén az irányítóközpontot tették gallyra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm fbi19...
2012.04.20. 23:25
Rémlik, egy előnye azért lesz, ezeket nem lehet a szokásos módon megkenni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pogi67
2012.04.21. 07:27
Szerintem ez 2 az 1-ben lesz.
Egy ekkora testbe lazán beépíthetnek egy takarítógépet.
Vagy kajaautomatát.
És máris megspóroltak egy ember fizetését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2012.04.21. 07:35
Azt ráadásul jártában keltében végezhetné, így eleve multifunkciós lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!