iPon Hírek

Villámgyors akkutöltés

Dátum | 2009. 03. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Olyan újítással álltak elő amerikai kutatók, amelynek köszönhetően a lítium-ion akkuk töltési idéje drasztikusan lecsökkenhet, valamint a méretük is jelentősen visszafaraghatóvá válhat.

Gerbrand Ceder professzor, a kutatócsoport vezetőjének elmondása szerint az újítás lényege mindösszesen abban áll, hogy egy lítium-foszfát bevonat felhasználásával az ionok az eddiginél sokkalta hatékonyabban terelhetőek az akkuterminálhoz vezető "alagutakba". Így aztán az akku a jelenleg használt passzív megközelítésnél sokkal gyorsabban és rugalmasabban tudja kezelni a töltéseket - rövid, erőteljes adagokban mérsékeltek helyett.


Konkrét példát említve, egy mobiltelefont így fel lehetne tölteni mindössze 10 másodperc(!) alatt, de még olyan elektromos autókat is, mint a Chevy Volt csurig lehetne tölteni mindössze néhány perc alatt, amennyiben ezt az áramforrás is bírja szusszal. Ami pedig a méretcsökkenés lehetőségét illeti, az annak lenne köszönhető, hogy nem lenne szükség extra nagy kapacitásra pusztán azért, hogy az akku kezelni tudja azokat az alkalmakat, amikor a fogyasztás hirtelen és váratlanul megugrik.

Persze ahogy az ilyenkor lenni is szokott, úgy most is még 2-3 évet kell várni arra, hogy megpillantsuk a boltok polcain az első olyan termékeket, amelyek ezt a technológiát használják. Mivel azonban az eljárást már két, eddig meg nem nevezett cég is licenszelte, ezért legalább azt biztosra vehetjük, hogy előbb vagy utóbb azért tényleg lesz ebből valami.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.03.12. 17:31
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Hawaii
2009.03.12. 18:38
Ha a következő autóm még nem is, de a rákövetkező remélhetőleg már elektromos lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!