iPon Hírek

Villámgyors kalózvadászat NEC-módra

Dátum | 2010. 05. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Ezúttal konkrétan a videókalózok aggódhatnak, mivel a japán illetőségű vállalat egy olyan azonosító technológiát fejlesztett ki, melynek segítségével a videó-jogtulajdonosok pillanatok alatt megtalálhatják a videóik illegálisan feltöltött változatait.

A vállalat elmondása szerint a technológia lényege abban áll, hogy az egyes videókról készít magának egy afféle azonosító, mindössze 76 bájtos "kivonatot", majd ez alapján átfésüli a weben elérhető klipeket és meglepően jó találati aránnyal (96%) azonosítja be a kérdéses videó teljes vagy módosított másolatait.

Téves riasztások persze még itt is előfordulnak, de már rendkívül ritkán; a vállalat becslései szerint 200.000 találatból mindössze egy lesz téves, így az eljárás valóban igen hatékonynak tekinthető, a széles körű elterjesztésével pedig nagyban csökkenthető az eddigi személyes tartalomellenőrzés költségessége és időigényessége is.

Említésre érdemesek még a következő számok is: még egy két másodperces, mindössze 60 képkockából álló videót is képes azonosítani, és egy egymagos, 3GHz-es processzorral felvértezett otthoni számítógépen is nem kevesebb, mint 1.000 órányi videóanyagot tud ellenőrizni mindössze egyetlen másodperc alatt.

A NEC az Embedded System Expo alkalmával mutatja be majd az új technológiáját (ami mellesleg az MPEG-7 szabvány része), és szeptembertől teszi elérhetővé az érdeklődők számára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. lackoo1111
2010.05.09. 19:18
Na ez is forgalmas topic lesz hamarosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. bitlisz
2010.05.09. 19:32
Semmi értelme...egyszerűen áttömörítjük oszt kész, köze se lesz az eredetihez annak a 76bájtnak. Már így is túl sokféle verzió van fenn, ezzel max a teljesen bithelyes eredetit szűrhetik ki, és azt is max a nyílt helyekről ellenőrizhetik.

Ezzel is csak a filmforgalmazókat húzzák le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Szerzetes
2010.05.09. 19:33
Hm... a NEC dvd íróival miket írnak?
Hogy müxik ez a dolog? Az az 1000 videó / másodperces sebességet akkor tudja, csak tartani, gondolom ha megvan a videónak ez a 76 bájtos kódja, nem?
A másik, hogy mit ér vele, ha megtalálja? Leszedeti a trackerről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. downhill
2010.05.09. 19:35
megtalálhatják a videóik illegálisan feltöltött változatait.

pl. youtube, indavideo mielött vki félreértené a torrentezés a dc és a többi nem tartozik bele.

aki nem ért a hálózatokhoz annak ez elég félrevezető lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. YuGabe
2010.05.09. 19:35
Nem úgy működik, képkockákon azonosít biteket, és azokat rendezi hashelve. Magyarul mozis ripet is megtalálhat DVD forrás alapján vagy fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Terror
2010.05.09. 19:39
"otthoni számítógépen is nem kevesebb, mint 1.000 órányi videóanyagot tud ellenőrizni mindössze egyetlen másodperc alatt."


Hát ez nagyon jó szöveg, na és melyik adattároló vagy hálózati kapcsolat tud végigolvasni ennyi adatot egyetlen másodperc alatt? Egyszerűen fizikai képtelenség ez a kijelentés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. axe
2010.05.09. 19:43
Istenem, miért erőltetik ezeket? Mindenre van ellenmegoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. ossyni
2010.05.09. 19:47
nekem az mpeg 7 szúrt szemet...
-miért van mpeg 5-6-is???

lemaradtam valamiről?

Értem én a módszert, mondjuk csinál pár képkockáról színtérképet és kontraszt térképet.Ez alapján valóban bármilyen formában felismerhető lesz

Az a kereső motor nekem is gyanúsan gyors...
Bár ha win7 alatt engedélyezünk mindenféle tartalomindexelő szolgáltatást , pillanatok alatt megtalálja az tuti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. pycur
2010.05.09. 19:47
Na most akkor tegyük fel hogy ez egy youtube szűrő lennne ok. De kb 76bájtba mégis mit tárol? Az még a film címére is alig elég nameg a hosszát tárolni. Én arra tudok tippelni h az kulcskockák távolságát írja le de 76 bájtba lehetetlen ez is így nem tudom mit fog tudni értelmezni. Amúgy meg a hosszabb custom promok azért vannak fent a videókból h megnézzük őket nem azért hogy letöröljük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. lackoo1111
2010.05.09. 19:54
@ ossyni
http://en.wikipedia.org/wiki/MPEG-7
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. prohlep
2010.05.09. 20:36
Az http://en.wikipedia.org/wiki/MPEG-7 szocikket atfutva annyi vilagos, hogy a NEC cikk vegen talan nem veletlenul van megemlitve az az aprosag, hogy "A NEC az Embedded System Expo alkalmával mutatja be majd az új technológiáját (ami mellesleg az MPEG-7 szabvány része), és szeptembertől teszi elérhetővé az érdeklődők számára."

Ugyanis az MPEG-7 egyik fo celjanak tunik, hogy viszonylag kis szakaszonkent tartalom-leiras mellekelheto http://en.wikipedia.org/wiki/Description_Definition_Language nyelven. Ez olyasmi, mit jpg fenykepeknel a teljes fenykepre vonatkozo egyetlen EXIF informacio, csak itt a videonal minden rovid kis szakaszhoz kotheto informacio.

Alapkerdes a cikkel kapcsolatban, hogy nem irjak meg azt, hogy mindezen uj technologia hogyan viszonyul a meglevo videokhoz, illetve az mpeg-7-et kerulo atkodolt verziokhoz.

Ugyanis az is mar szep eredmeny, ha az mpeg-7-re tamaszkodva kepesek 76 bajtos suritmenyt kesziteni az altaluk allitott magas talalati arannyal.

Kerdes, hogyha kizarolag a kepi informaciora tamaszkodhatnak, akkor mi a helyzet.

Minden latszat es a hozzaszolasom ketsegei ellenere egyaltalan nem tartom kizartnak, hogy pusztan a kepi informaciot lehessen ilyen effektiven osztalyozni.

Ne feledjuk, hogy egy mondjuk a "volt egyszer egy vadnyugat" hiaba hosszu film, valojaban a kepi vilaga nehany nagyon tipikus osztalyba siman besorolhato.

Mindezen elvi lehetoseg ellenere azert gyanakszom, hogy a NEC nem villantott most ilyen nagyot, mert akkor elso dolguk lenne hangsulyozni, hogy a kepi informaciora tamaszkodnak es nekik nincs szukseguk az mpeg-7 mankora.

Valojaban eppen hogy forditva, az mpeg-7 mankohoz kapcsolodik a bejelentesuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. uristen
2010.05.09. 20:40
"96%", maximum a maradék 4%.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. YuGabe
2010.05.09. 20:43
Elmondanám, hogy a torrentek hash függvényei kábé (ha nem pont) 16 vagy 32 bájtosak. 76 bájton már szépen lehet hashelni, kábé (ahogyan a cikkben is írják) 96%-os pontossággal.
Mindemellett nagyon is könnyen megtalálja, hogyha indexelve vannak a filmek (segítek, minden filmnek a merevlemezen van egy hozzá tartozó, "eléggé egyedi" 76 bájtos egység (valszeg nem fájl, hanem egy fájlban van több), és ezek között keresgél egyezést).

pycur: pont erről van szó, hogy nem.
prohlep: igen, valószínűleg csak MPEG-7-es videókkal működik, azok is újabb MPEG-7 konténerbe áttárolva. Nem véletlenül említik meg.

Egyáltalán nem bonyolult, csak nem kell hülyeségekre gondolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. keeperbk
2010.05.09. 20:45
Vagy a cikk írója vette nagyon lazára az ismertetést, vagy ennek az egésznek sem értelme, sem hitelessége nincs. Még azt tudom elképzelni, hogy a NEC így szeretné, ha pár hétig beszélnének róla. Magyarul egy kis ingyen reklámot. A cikkben leírt "tények" (úgy ahogy le vannak írva)mindegyike teljesen lehetetlen. Ha valami igazság tartalmuk mégis volna, akkor is azonnal lenne ellene megoldás. Csak egy a sok marhaság közül. Otthoni gép..... Szóval rátalál 1000 órányi cuccra, amik szinte mindegyike darabolt rar-ban van fenn, majd kitalálja az esetleges jelszavakat, kitömörít, ellenőriz, lebuktat. Mindez 1 másodperc alatt. Miért nem adnak neki 2 percet, és akkor feltalálná az örökmozgót, a rák ellenszerét és a világbékepaktumot is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. zka67
2010.05.09. 21:05
Ez is addig fog tartani mint a DVD-k és a Blu-Ray védelmei. Egy iskolás este nekiül és reggelre már fel is van törve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. keeperbk
2010.05.09. 21:06
YuGabe

"Elmondanád", de minek, mikor a cikk nem is említ torrentet, ráadásul a nem nyilvános torrentekhez hozzá sem tud férni. Ha tényleg az általad leírt hash-eket nézegeti, akkor az esetek 90%-ában pont semmit sem ér. A "jogtulajdonosok" a nyitott oldalakon lévő torrenteket eddig is megtalálhatták, ha akarták, ez nem egy nagy vívmány. Ráadásul a torrentek esetében nem is egyértelmű hogy jogos a "kalóz" szót emlegetni. Azt inkább az sms-es fizetős oldalakra lehet elmondani, de ott meg nem fog boldogulni a program, a már előzőleg leírtak miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Smith166
2010.05.09. 22:19
Szerintem borzasztó, hogy ilyesminek a fejlesztésébe, kutatásába pénzt ölnek a cégek. Mennyi minden más HASZNOSAT lehetne csinálni!
Megint a köcsög fasszopó jogvédőknek csinálnak valamit, amivel majd kereshetik az illegális videot, és behajthatják az "elmaradt jogijat", mert jajj jajj, nemsokára éhenhalunk, mi szegény kiadók, mi lesz velünk a sok jútyubos ingyen nézi a videjót... ehhh. elmennek ezek a halál f*szára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. axe
2010.05.09. 22:22
Nagyon egyszerű dolgot tudok ez ellen felhozni: youtube-n néztem a videoklippeket, és anonim mc számaihoz tévedtem, megtetszett megvettem a CD-jét, de ha nem let volna fent, akkor soha nem tudtam volna róla. Ennyit erről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. YuGabe
2010.05.09. 23:20
keeperbk: mondom ez csak helyi gépen működik, vagy távoli indexelt területen. Annyira nem bonyolult, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. pycur
2010.05.10. 00:09
De most akkor mi értelme az egésznek? User gépén nem lesz, a gugli meg a többi szerverparkjába nemtom hogyan vezetik be....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. lajthabala...
2010.05.10. 08:58
A jogvédésen kívül sok hasznos mellékhatása is lehet az indexeléssel kapcsolatos kutatásoknak. Például kijönnek belőle a hasonló filmek - közeli hash értékek, vagy közeli hash-függvény bemenő paraméterek - és akkor lehet majd elemezgetni, hogy vajon milyen jellegű értékek tartoznak a jó filmekhez. Az story nem fog átjönni, de kijöhetnek a jelenethosszak, a színvilág, a mozgás mértéke, és akkor a stúdiók még célirányosabban tudnak majd olyan filmet csinálni, ami jól néz ki, ez csak jó nekünk, nem?
Smith166
A kiadók készítenek valamit, amit el akarnak adni. Ha nem tetszik a termék, magasnak találod az árat, elvi kifogásaid vannak a céggel kapcsoaltban, nem kell fogyasztani. Ha olcsóbban meg tudod szerezni szürkés, félig illegális módon - torrent, megavideo, youtube, rapidshare, fizetős FTP szerver... - akkor tégy úgy. De hogy ilyen hangnemben tiltakozz azellen, hogy megpróbálják a kiskapukat bezárni, az izléstelen.
pycur
Mivel a Google a Youtube-on tervez VoD (Video on Demand, fizetős online stream-téka) szolgáltatást indítani, ezért érdekében áll a jogsértő tartalom szűrése - hülyén nézne ki, ha a saját oldalán host-olná ingyen azokat a filmeket, amiket pénzért ad. Szóval szerintem ha legalább 1%-ban igaz az 1000 film/sec, akkor feltöltési időben állíthatja majd elő a hash-t, és még ott megfoghatja a tartalmat. Kicsit erőforrás-igényes, de mivel a Youtube feltöltéshez regisztrálni kell, ha banneli a felhasználót, akinél jogsértést érzékelt, és ezzel együtt nehezíti a regisztrációt (mondjuk 1 nap pihenőidő, vagy 1$ befizetés) akkor drasztikusan csökkenhet a jogsértő tartalom-feltöltés.
axe
Akkor ezt írd meg a zeneszám forgalmazójának, és lehet, hogy eztán maga tölti fel a tartalmat. Lehet, hogy már ezt is hivatalosan tette fel, és akkor a szűrő sem veszi majd le. De engedjük meg, hogy ezt a döntést egyedül hozza meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. drherbyke
2010.05.10. 09:45
Letöltöm és kihúzom a netkábelt míg megnézem, oszt ellenőrizzék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. YuGabe
2010.05.10. 10:01
lajthabalazs: korrekt, amit írtál, még annyit fűznék hozzá, hogy a Youtube-os videókölcsönző/vásárló szolgáltatás már elindult, csak Mo-n nem elérhető.

drherbyke: töltsd le, húzd ki a netkábelt, de mivel gondolom nem MPEG-7-et fogsz legjátszani csak poénból, ezért hülyeség, mivel más formátumok nem támogatják ezt.
Azon kívül még mindig életben van a törvény, miszerint a gépedet (IP/MAC-címedet, hardvert, e-mailt, szoftvert) semmiféle személyes információ szerzésére nem használhatják fel ellened, szóval még nagyobb hülyeség.
Gondolod, hogyha akarnák, akkor nem tudnák az összes világi felhasználó winyóját távolról végigpasztázni, hogy keressenek kalóz tartalmakat? Dehogynem, csak kábé életfogytig bevarrnák őket ezért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. agyturbini...
2010.05.10. 10:26
lajthabalazs

"A kiadók készítenek valamit, amit el akarnak adni"

Na ezt Ne ird mert ez a legnagyobb baromsag...A Kiadok SEMMIT NEM KESZITENEK pontosan olyan mint a Manager: Semmihez sem ert csak osztani tudja az eszt es ha valami nem jol sikerul akkor meg takarozik a korulmenyekkel...

A kiadok Mar regen csak arra mennek hogy kizsakmanyoljak mindket felet..Sajnos..
Mivel van Penzuk megvenni a jogokat a szegeny zenesznek kiszurjak a szemet 2 forintal Rolad meg lehuzzak a 5000 Ft... Akkor hol is van az a nagy jogvedes?
Errol mar irt valaki az Elozoekben hogy a jogvedok a SAJAT Eloadott szerzemeny utan Jogdijjat szedtek...
Ugyhogy Szerintem abbahagyhatod a Nagy Kalozellenes Tevekenysegedet mert az Az oldal sem jobb semmivel sajnos.. Az igazi a Kozepute lenne de AZ NINCS Sorry
Nem akarlak megbantani mert ismerem a Masik oldalt is de Akik Kozepen vannak Most eppen azok a Rosszak.. Ezek az Jogvedok es Kiadok...

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pycur
2010.05.10. 11:02
Ezt már párszor énis elmagyaráztam. Egyszerűen sajnálják a cuccot az emberektől amit készítenek. Régen is volt mozi, régen is forgattak filmeket, nem halt éhen se spilberg se koltai se senki...
A filmet azért csinálják hogy a moziba leadják és lehetőleg sikeres legyen. Ha jó a film sokan elmennek megnézni -> ott a pénz. Eladják utána a kábeltvnek(pl HBO) ők is tejelnek hogy leadhassák ->ismét pénz.
A sorozatok ugye a tvbe mennek amiért a tv fizet a készítőnek hogy leadhassa, és azt a közbeni reklámok bevételeiből kompenzálja magának.
Fel lehet venni, és mégis duplán nem haltak éhen.
A dvd(és most már BD) kiadás csak egy archivum hogy később is elő lehessen venni a filmet. Mert a lemezek nincsenek örökre a boltok polcain. Ha elfogyott ez van.
Én amúgy a szűrő ellen azt tudtam hirtelen kitalálni hogy scanline-t kell a filmre kódolni, mint ahogy a régi tvjátékok kinéztek, az tuti megzavarja ezt a szűrőt
(egy sor világos egy sor sötét)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lajthabala...
2010.05.10. 11:21
agyturbinikusz
Igazatok van abban, hogy a film fő bevételi forrása a mozi. De mint kitértél rá, utána jön prémium kábel TV, majd pedig az ingyenes TV, DVD, és ezekből együtt lesz a kiadó bevétele.
Ha a tartalom a ti vágyaitoknak megfelelően szabadon és ingyenesen terjeszthető lenne, akkor melyik mozi fizetne a kópiáért? Az első. Aztán a többi másolná. A TV csatorna venne egy RZ-t, és leadná az alapján, full HD-ben. De ha azt mondjátok, hogy legyen a rendszer osztott, mondjuk vetíteni ne lehessen, de mindenki letölthesse magának, akkor csak a mozi maradna bevételi forrásnak, a TV csatorák kétszer is meggondolnák, hogy megvegyék-e a terjesztési jogokat, hiszen minden 2. nézőjüknek van otthon internete, amivel reklámok nélkül töltheti le a filmet, sorozatot.
Játékok esetében pedig még a mozi sincs.
Elvárjátok, hogy mások ingyen dolgozzanak. Ez is egy világnézet, de akkor osszátok oly módon is, hogy ti is ingyen adtok a közösségnek, szoftvert, zenét, szabadalmat, olyan minőségben, amilyenben ti is elvárjátok kapni.
pycur
Valószínüleg az egyszerűbb szűrőkre érzéketlen az eljárás, nem hiszem, hogy multimédiával foglalkozó mérnökök ne gondoltak volna erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. YuGabe
2010.05.10. 12:12
Én meg azt, hogy középpontosan tükröznék a filmet, akkor a képkockák mind fejjel lefelé és vízszintesen is tükrözve lennének. Kodekekkel meg lehet fordítani a képet, viszont közel sem lesz hasonló az eredeti forráshoz - mégis nézhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. agyturbini...
2010.05.10. 13:17
lajthabalazs

Senki ne dolgozzon ingyen ezt nem szertnem Sot Tiltakozok Ellene. En arrol beszelek hogy a valodi alkotok Semmit nem latnak abbol a nyeresegbol(vagy csak toredeket) amit egy alkotasuk hoz. Ergo nem all arnyban a Munka es a Fizetseg sehogy sem mert 1 ember keres 80% az adott produktumon akik Semmit sem tesz erte a Tobbi meg aki dolgozik osztozik a 20 %. Ergo a 80% kell kurtitani mert ugy latszik az a 20 % fedezi a koltsegeket vagyis TE azt Finanszirozod hogy vegyen meg 5 Ferrarit az az egy ember meg a valodi alkotok sokszor nyomorognak. Bar tudom hogy a kapitalizmus azt jelenti hogyan gazdagodjunk meg Masok hatan Gatlastalanul deazert lehet ellene igy is kuzdeni.
Ha egy film Kijon es 10% haszon van rajta az Eloallitasi koltsegen felul es azt szetosztanak a dolgozok kozott akkor azt mondom hogy Meg le is kopom azt aki nem veszi meg hanem lemasolja...DE IGY A KALOZ SZELLEM EROSODIK MERT bantja az Emberek igazsagerzetet..

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pycur
2010.05.10. 14:30
YuGabe: most hogy mondod láttam már yutubon tükrözött videót és újra feliratozva...

Amúgymeg majd ha javul egy kicsit az életszínvonal, az árak normalizálódnak, nem lesz nagy hajtás meg rettegés hogy lesz e munkahelyem a következő hónapban is, a fizetés nem lenne az adó 60+%-a akkor talán nem másolnánk ennyi mindent.
Amíg ez így van nem nagyon fog változni a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. YuGabe
2010.05.10. 14:32
Laci: ebből le lehet vonni a következtetést, hogy mindenki "jól jár", mert túl sok bevételük van és mindenkinek jut a TÚL nagy tortából.
Példát lehetne vennie ezeknek a barmoknak (bocsánat) a független játékfejlesztőkről, akik nem csak maguk fejlesztik, hanem adják is ki és terjesztik saját játékaikat. Például a 2D Boy (World of Goo).
Mondták ők is, hogy úgy jár igazán mindenki jól. Nem úgy, hogyha van 10 réteg, amin átfolyik a pénz, és mindenki leemel róla egy összeget, akkor is, ha nem is csinál semmit és semmi haszna sincs az illetőnek.

pycur: ahogy mondod. Szerintem senki nem is kérdőjelezi meg, hogy itthon például miért van az, hogy ennyire magas a kalózkodás. Egyértelmű. És éppen ezért ne is rinyáljon senki, mert állatság, hogy ekkora fizetés mellett egy hónapban veszek 2 játékot és nem marad kenyérre. Ez nem feltétlenül rám igaz, de az átlag magyarságra igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lackoo1111
2010.05.10. 20:07
Ha már szó esett a független játékfejlesztőkről.
http://www.wolfire.com/humble
Tessék csak megtekinteni a statisztikát a jobb oldalon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lackoo1111
2010.05.10. 20:38
és basszus még ezt is lopják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Mikeee lacko...
2010.05.10. 21:24
YuGabe: "Gondolod, hogyha akarnák, akkor nem tudnák az összes világi felhasználó winyóját távolról végigpasztázni, hogy keressenek kalóz tartalmakat? Dehogynem, csak kábé életfogytig bevarrnák őket ezért."

Meg szerintem nekik is életfogytig tartana mindent leellenőrizni.
Meg nem is nagyon van joguk a jogvédőknek mások gépén kutakodni...
Úgy tudom a legtöbb országban otthoni felhasználásra azt töltesz le amit akarsz. Mo-n is így van tudtommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YuGabe
2010.05.11. 14:32
Mikeee: igen, pont azért írtam, mert illogikus, de megtehetnék - azaz technikailag képesek lennének rá, csak törvénybe ütközik, pont ezt írtam.
Az viszont nem igaz, hogy azt töltesz le, amit akarsz. Szigorú jogszabályok szabályozzák, hogy jogvédett tartalmat nem tölthetsz le egyáltalán, különben kártérítést vagy köteles fizetni, vagy börtönbüntetés is járhat nagyobb mennyiségekért. És természetesen nem él a "nem tudtam, hogy jogvédett" dolog, mert a törvény/jogszabály nem ismerete nem mentesít a büntetés kirovása és végrehajtása alól. Már legalább 8 éve nincs érvényben az a jogszabály, ami akkor annyira nagy fennhangot kapott, hogy "akármit letölthetsz, ha 24 órán belül letörlöd, megsemmisíted vagy megvásárolod". Ez már rég nem igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pycur
2010.05.11. 15:07
De a magyar adóztatott dvdken tárolt cucc 1 példányban saját használatra mégis szabad (film/zene) de amúgy a nem magyarországon kiadott zenékkel filmekkel sorozatokkal mi a helyzet? pl ha én szerzek jamaicai nyugtató zenéket vagy japán meséket, azért nincs kinek fizetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. YuGabe
2010.05.11. 22:28
Nincs, de legális forrásból nem is szerezheted be, ha meg igen, akkor külföldön adóztál, amikor megvásároltad.
Az adóztatott dolgokat is csak változtatás nélkül másolhatod, ergo a másolat nem feltétlenül lesz működőképes, és ha igen, azt is csak közeli család, vagy kis baráti kör szórakoztatására használhatod, és nem adhatod kölcsön senkinek. Magyarul lemásolhatod a játékot, de a másolásvédelem miatt nagyrésze úgysem fog működni. Ezen kívül továbbadásnál a másolatot meg kell semmisítened.
És mindemellett minden szoftver/médiaanyag saját szerzői jogvédelem alatt áll, például a játékoknak EULA-ja van, a DVD filmeken meg a copyright pecsét van rajta. Ha bármelyiket lemásolod, akkor nem hatályos a magyar jogszabály, miszerint egy másolatot készíthetsz róla.

És abban sem vagyok biztos, hogy ez az "egy másolatot készíthetsz" jogszabály életben van-e még, két éve még úgy emlékszem életben volt, de kábé akkor foglalkoztam vele utoljára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!