iPon Hírek

Villámgyors LTE modem és új töltési eljárás a Qualcommtól

Dátum | 2015. 09. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Qualcomm nemcsak új chipekkel bombázza a piacot, hanem az egyéb technológiáira is nagy hangsúlyt fektet. Minden bizonnyal megtanulták már az elmúlt évek során, hogy nemcsak maguk a chipek számítanak, hanem a melléjük fűződő körítésnek is fontos szerepe van abban, hogy a gyártók melyik terméknek szavaznak bizalmat az okostelefonjaik vagy táblagépeik tervezésekor. A vállalat bemutatott egy új 4G LTE hálózati modemet, ami minden eddigi megoldásánál nagyobb teljesítményre lesz képes. Az X12 LTE egy igazán jövőbe mutató megoldás, aminek a tudását kezdetben elég nehéz lesz kiaknázni. Ezen túl pedig leleplezte a Qualcomm a Quick Charge 2.0 utódjául szolgáló Quick Charge 3.0-t, ami egészen lenyűgöző töltési sebességgel kecsegtet, és még a hatékonyságra is figyel. Qualcomm Quick Charge 3.0 Először vegyük közelebbről szemügyre a Quick Charge 3.0 technológiát, ami lényegesen több felhasználót fog érinteni, mint a friss LTE modem. Az új gyorstöltési eljárás esetében az első dolog, amit le kell szögezni, hogy csak a későbbiekben debütáló központi chipekkel lesz támogatott. A Qualcomm közleménye szerint a Quick Charge 3.0 a Snapdragon 820, 620, 618, 617 és 430 lapkákat, illetve az ezekre épülő eszközöket fogja érinteni, vagyis elég széles kört fed majd le. A leírását már most elérhetik a fejlesztőpartnerek, de mivel a hozzájuk tartozó chipek inkább csak jövőre jönnek, így a Quick Charge 3.0 megjelenése is csak 2016-ra datálható.
Ez az újítás 27 százalékkal gyorsabb töltéssel kecsegtet, mint a jelenleg használatos Quick Charge 2.0, ami biztosan éreztetni fogja a hatását; érdekesség, hogy ez már kétszeres sebességet jelent az első generációs Quick Charge-hoz képest. A Qualcomm nemcsak azt tartotta szem előtt, hogy minél gyorsabb legyen a töltés, hanem még a hatékonyságra is odafigyelt, ez utóbbi mintegy 38 százalékkal javult az elődjéhez mérten. Ez annak köszönhető, hogy a vállalat itt már egy speciális algoritmust használ a töltés során, ami az „Intelligent Negotiation for Optimum Voltage” (INOV) névre hallgat. Ez folyamatosan szabályozni fogja a feszültség értékét az eszköz és a töltöttségi szint monitorozása mellett. Tehát a Quick Charge 3.0 már nem fixált feszültségek mellett dolgozik, hanem széles skálán variálja ezt az értéket a munkája során; egészen pontosan 3,6-tól indulva 20 voltig mehet fel apró, mindössze 200 mV-os lépcsőfokokkal. USB csatlakozóval működik az új Quick Charge is, és támogatja már a C-típusú USB konnektort is. Qualcomm X12 LTE modem A Qualcomm a Snapdragon 820 központi chip érkezésére egy teljesen új hálózati modemmel is előrukkolt, ami soha nem látott sebességgel fogja mozgatni a biteket az éteren keresztül. Az X12 LTE már a tizenkettes és a tizenhármas kategóriába lett besorolva a le- és feltöltési sebességét figyelembe véve. Az új csúcskategóriás SoC mellé társított egység 600 Mbps-mal tud majd lefelé tölteni, felfelé pedig már 150 Mbps-os tempót lesz képes diktálni. Sajnos ebben az esetben nem minden arany, ami fénylik. Az Anandtech rávilágított arra a problémára, hogy a modem magas szintű modulációs sémákat használ, ami csökkenti az érintett masinák zajtoleranciáját, ennek eredményeként pedig bizonyos esetekben még akkor is problémás lehet a fent említett sebesség elérése, ha egyébként az infrastruktúra megfelelő lenne.
Az X12 LTE már támogatja az LTE-U technológiát, ami a jövőben még nagyon jól jöhet, de egyelőre egy kezdetleges megoldásról van szó – ez csak a Qualcomm WTR3950 mellett lesz munkára fogható kezdetben. A hálózati modem 4x4 MIMO használatát is lehetővé teszi, melynek köszönhetően gyengébb lefedettség mellett is korrekt sávszélesség érhető majd el vele. Érdekesség, hogy az LTE és a Wi-Fi közötti antennamegosztás opció révén ez az egység már sokkal kevésbé lesz érzékeny a teljesen fémből készült burkolatra, ami egyre népszerűbb a tabletek és mobilok körében. A Qualcomm Snapdragon 820 már csak a következő évben fog bevetésre indulni, így az X12 LTE modem is csak akkor bukkanhat majd fel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. rfj1989
2015.09.17. 11:49
És az akku élettartamáról milyen infót adnak ezzel a gyorstöltéssel? Nem hinném, hogy a 20V hosszútávon sok jót jelentene az akkuknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp rfj19...
2015.09.17. 12:02
Igen, pont ez jutott eszembe nekem is....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!