iPon Hírek

Virtu konkurensen dolgozik az AMD és az Nvidia

Dátum | 2011. 04. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az AMD és az Nvidia szoftvermérnökei már dolgoznak azon, hogy az Intel második generációs Core i sorozatú processzorai esetében akkor is lehessen használni a QuickSync technológiát, ha a rendszer nem az Intel HD Graphics videó vezérlőre, hanem egy AMD vagy egy Nvidia videokártyára támaszkodik éppen. Maga a QuickSync eljárás egyébként egy videó transzkódoló eljárás, amely egy a processzorba épített, dedikált feldolgozót használ a kódolással kapcsolatos folyamatok felgyorsításához.

Jelen pillanatban a Lucid Virtu szoftvere az egyetlen megoldás a fenti problémára a H61-es és H67-es alaplapok tulajdonosainak.  Az Intel már meg is állapodott a LucidLogix illetékeseivel, így a gyártó alaplapjaihoz járni fog az említett segédprogram. A Virtu szoftverrel egyébként mindössze annyi gond van, hogy alaplaponként 5-10 dolláros plusz költséget jelent az alkalmazása, ami nem tűnik túl kevésnek, főleg akkor, ha azt nézzük, hogy mind az AMD, mind pedig az Nvidia tudna saját szoftvert is készíteni ahhoz, hogy ki lehessen váltani a Virtu-t.

A két gyártó - egymástól függetlenül - most pont ezen munkálkodik. A szoftvermérnökök munkájának gyümölcse - a LucidLogix szoftverével ellentétben - ingyenesen elérhető lesz, méghozzá az elkövetkező hónapok folyamán. Az Nvidia számára előnyt jelenthet az a tapasztalat, amit az Optimus névre keresztelt technológia esetében szereztek a mérnökök. Az AMD ezzel együtt akár egy olyan robosztus alkalmazást is készíthet, amely még a saját Fusion APU egységeivel is képes szorosan együttműködni.

A virtu működésének folyamatábrája.
A Virtu szoftver tulajdonképpen a Lucid Hydra motorjára alapoz, de azzal ellentétben nem az egyenlő terhelés-elosztásért felel, hanem azért, hogy a különböző kéréseket az a GPU kapja, amely az adott feladatra a legalkalmasabb. Az alkalmazás elosztja a feladatokat a GPU-k között, így a játékkal és komolyabb 3D-s terheléssel kapcsolatos feladatokért a videokártya felel, míg a videó kódolást, illetve dekódolást a Sandy Bridge processzorban elhelyezett második generációs Intel HD Graphics videó vezérlő végzi. A szoftver azt a kellemetlenséget orvosolja, ami már régóta köztudott: ha diszkrét videóvezérlőt (videokártyát) alkalmazunk, akkor a processzorba integrált videó vezérlő nem működik, így a QuickSync technológiát nem használhatjuk, az ugyanis csak akkor aktív, ha az IGP is aktív. Erre a problémára javasolták az Intel illetékesei azt a nem túl elegáns megoldást, hogy ilyenkor kapcsoljunk az alaplap valamelyik videó kimenetére is egy monitort, így használható lesz a QuickSync. A Virtu ezzel szemben a feladatok irányításával oldja meg a kérdést, amit előre elkészített profilok alapján végez. Az adott monitort a H6x vagy Z68-as lapkakészlettel ellátott alaplap valamelyik videó kimenetére kell kapcsolni, a többit a Virtu elintézi. Ezzel a módszerrel lehetőségünk van az iGPU és a dGPU együttes használatára: videó lejátszás közben egy másik ablakban akár játszhatunk is (a videó az iGPU-ról fut, a játék meg a dGPU-ról). A témával kapcsolatban további információt az AnandTech egyik cikkéből szerezhetnek az érdeklődők.

Hogy az Nvidia és az AMD szoftveres megoldásai mikor készülnek el azt nem tudni. Amennyiben a szoftverek nem jönnek időben, úgy nincs kizárva, hogy az Intel mellett egyéb alaplapgyártó partnerek is úgy döntenek majd, hogy az első Z68-as szállítmányok esetében megvásárolják a Virtu licencet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. atti2010
2011.04.11. 16:42
Ha lekapcsolna a diszkrét VGA lenne valami értelme de így?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. somakb
2011.04.11. 17:19
atti2010: szerintem fuss neki mégegyszer a cikknek miről is szól..., de elárulom a lényeg az, hogy az SB prociba épített hardveres transzkódolót akkor is lehessen használni, ha a diszkrét vga-t nyüstölöd, játék stb erős terhelés mellett is a háttérben. A probléma pedig az, hogy ez csak akkor megy, ha az igp aktív, akkor elérhető a transzkódoló... na erre nyújt ez megoldást, hogy inaktív igp esetén mehessen a quick sync... nem véletlen van ott az anandos link sem, ott is szépen ki van fejtve mi is a cél, és olvashatod, hogy a transzkódolót a háttérben használva szinte alig csökken játékok alatt a teljesítmény, amikor is épphogy nem akarod lekapcsolni a diszkrét vga-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ssanyi2
2011.04.11. 17:56
Roppant életszerű helyzet, hogy a játékos fps közben még egy filmet is néz.
Nem is értem, hogy lehetett eddig e nélkül létezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Balucsek
2011.04.11. 18:27
ssanyi2: ha jól értem nem az egyidejű alkalmazás a lényeg, hanem, hogy ki tudd használni QuickSync-et és ehhez ne kelljen kilépni biosba és letiltani a diszkrét VGA-t és engedélyezni az integráltat. De lehet félre értettem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010
2011.04.11. 18:48
somakb Szerintem olvasd át a szoftver leírását, arról szól hogy ha nincs szükség a diszkrét VGA erejére akkor az IGP átveszi a melót de a diszkrét is be marad kapcsolva csak alapjáraton, ez így egy kalap sz@ar, esetleg az AMD Llano lesz érdekes mert az lekapcsolja a Diszkrét VGA-t amikor nincs rá szükség és amúgy is kevesebbet fogyaszt mint a Sandy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Norbert09
2011.04.11. 19:22
A címből azt hittem együtt fejlesztgetnek, de nagy lett volna!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. arn
2011.04.11. 19:59
meglepodnek, ha ez normalisan es hibamentesen mukodne kevert esetben - ezt szerintem csak platform szinten lehet normalisan megcsinalni pl ha minden amd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ipadnak
2011.04.11. 20:19
Nem értek egyet. A PCIE slot mőködik, akármi nVidia-t, AMD-t raksz bele. USB is működik, meg a hdmi is. Mind digitális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _DiEGO_
2011.04.11. 20:53
mind az AMD, mind pedig az Nvidia tudna saját szoftvert is készíteni ahhoz, hogy ki lehessen váltani a Virtu-t.

Már csak az a kérdés , hol szorgosabb / ügyesebb a csapat ki adja ki előbb a saját megoldását...
A szoftvermérnökök munkájának gyümölcse - a LucidLogix szoftverével ellentétben - ingyenesen elérhető lesz .

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. somakb
2011.04.11. 22:49
atti2010: na akkor fuss neki mégegyszer, hátha végre tényleg leesik...

"One of the biggest features Sandy Bridge has to offer is the support for hardware assisted video transcoding (Quick Sync). In our review we found Intel's Quick Sync to be the absolute best way to transcode video for use on portable devices. There's just one issue: Quick Sync only works when the on-die GPU is active.

If you pair Sandy Bridge with a discrete GPU on the desktop, you lose the ability to use one of the CPU's biggest features."


ssanyi2:" Roppant életszerű helyzet, hogy a játékos fps közben még egy filmet is néz. Nem is értem, hogy lehetett eddig e nélkül létezni."

Olvass utána mi az a transzkódolás plíz... 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. twollah
2011.04.19. 19:07
Jo lenne ha mukodne a program.
Mar az is jo lenne ha ezzel a modszerrel a gep fogyasztasa nyugalmi helyzetben 15-20 Wattal csokkenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2011.04.19. 19:23
Szomorú, hogy a szabványosodás (neadjisten nyílt forráskód) helyett még mindig azon van a hangsúly, hogy ügyeskedéssel hogy tudja az egyik jobban megszívatni a másikat, esetleg hogyan csap vissza a harmadik, vagy ki hogyan áll elő az ezredik megoldásával ugyanarra a problémára. Szar az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!