iPon Hírek

Virtuális barangolás a világegyetemben

Dátum | 2012. 04. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Két roppant érdekes virtuális utazási lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmet. Az első a NASA Szemek a Naprendszeren (Eyes on the Solar System) projektje, amely látványos szimulációk, valamint valós küldetések fotói és adatai révén kalauzolja el látogatóit űrbéli szomszédságunkban, akár 3D-ben is, ehhez mindössze a megfelelő piros-zöld szemüvegre van szükség.


A rendszer tele van valódi küldetések során gyűjtött adatokkal, aszteroidákat, bolygókat kerülhetünk meg, vagy éppen egy pillantást vethetünk a Földre az űrből az aktuálisan pályán lévő műholdakkal együtt. Meglátogathatjuk az űrtávcsöveket, utazhatunk a Voyager-2 fedélzetén, vagy elkísérhetjük útjára a Cassini-űrszondát. Gyorsíthatjuk vagy lassíthatjuk az idő folyását, de akár előre és hátra ugrálhatunk is benne, így megnézhetjük például, hogy évtizedekkel ezelőtt merre jártak a Pioneer-szondák, de a jövőbeli küldetések körvonalai is folyamatosan bővülnek. A NASA folyamatosan kiegészíti a rendszert, legújabb opciókként már a Mars felé haladó Curiosity, a Holdat kutató GRAIL-szondák és a Jupiter felé útban lévő Juno felvételei és adatai is bekerültek az adatbázisba.

 A másik izgalmas eszköz, a Scale of the Universe a világegyetem méretarányiról nyújt látványos tájékoztatást egy olyan skálán, amelynek egyik végén az 1×10^-35 méteres mérettartományban található kvantumhabot találjuk, másikon pedig a megfigyelhető világegyetem gömbjének átmérőjét: 93 milliárd fényévet.

Közben pedig ott van minden egyéb: neutrínók, kvarkok, protonok, neutronok, atomok, vírusok, az elektromágneses spektrum különféle hullámhosszai, egy hangya mérete, az Eiffel-torony, majd a csillagászati távolságok, bolygó- és holdméretek, a Naptól 140 milliárd kilométerre keringő Sedna, a legközelebbi csillagok és galaxisok, meg persze a legtávolibb észlelhető objektumok. Érdekes és látványos megjelenítése annak, hogyan érezhetjük magunkat egyszerre óriásnak és törpének a világegyetemben ‒ nézőpont kérdése az egész.


 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tokyofej
2012.04.24. 14:50
Jools, köszönjük! A "Scale of the universe" engem majdhogynem könnyekig meghatott, amikor először láttam. Jók a hangeffektek is. Eléggé elgondolkodtatja az embert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nyerek01
2012.04.24. 16:27
Nem tudom hogy én a scale of the universe-t használtam-e, de már volt szerencsém ilyet kipróbálni és nekem is nagyon tetszett. Grat. a fejlesztőknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jimday
2012.04.24. 16:43
a scale of the universe-et ismertem. nagyon otletesen meg van oldva.

de az elso link nem mukodik: http://solarsystem.nasa.gov/eyes/
nasa oldalan van a problema?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Jools
2012.04.24. 17:17
jimday: nálam megy, próbálj meg egy másik böngészőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fex
2012.04.24. 22:06
Nagyon igényes, ügyes!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Nandesz
2012.04.24. 22:20
Nálam sem jó, de a nasa főoldala sem jön be. Youtube-on is többen írják, hogy nem működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2012.04.24. 22:44
A Rubik kocka..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!