iPon Hírek

Virtuális mobilszolgáltató lesz a Google?

Dátum | 2015. 01. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google a jövőben egy újabb szerepkörben teheti magát próbára. A vállalat állítólag azon dolgozik, hogy virtuális mobilszolgáltatóvá válhasson az Egyesült Államokban. A friss híresztelések egyelőre hivatalosan nem nyertek megerősítést, de több, egymástól független forrás szerint is igaz a szóbeszéd. Kik is azok a virtuális mobilszolgáltatók, és mire van szüksége egy cégnek, ahhoz hogy ilyen opciót kínáljon? Az MVNO (Mobile Virtual Network Operator) egy már meglévő szolgáltató (MNO) hálózatára támaszkodva alakítja ki a saját szolgáltatásait. A virtuális szolgáltatóknak így nem kell új infrastruktúrát kiépíteni a működéshez, sőt mi több, egyedi frekvenciatartomány használati engedélyt sem feltétlenül kell szerezniük – ez is hatalmas kiadást jelentene. Éppen ezért új MVNO sokkal könnyebben indítható el, mint az alapokról egy teljesen új szolgáltató, csak egy megfelelő partnert kell hozzá találni. Ennek köszönhető az, hogy hazánkban például a Tesco és már a UPC is jelen van a virtuális szolgáltatok listáján. A Google általában nem a legegyszerűbb végéről szokta megfogni a dolgokat, de ezúttal valószínűleg még ők is úgy ítélték meg, hogy gazdaságosabb MVNO-ként megjelenni a piacon, mint saját fejlesztésekbe vágni.
A The Information rövid cikke alapján a Google nem is csak egy, hanem rögtön kettő partnerre tett szert, így a T-Mobile és a Sprint nyújthatja a technológiai hátteret a keresőóriás tevékenységéhez. A Google célja pontosan nem ismert, de a szaklapok egyöntetűen arra a következtetésre jutottak, hogy ez egy újabb terület, ahol a cég a szélessávú internet elterjesztését próbálja majd elősegíteni. A Google ilyen tekintetben nem ismer viccet, elég csak megnézni a korábbi törekvéseiket. Nemrég egymilliárd dolláros összeggel támogatták a Space X-en keresztül Elon Musk kezdeményezését, melynek keretében műholdas rendszert építenének ki, hogy az elmaradott területeken is legyen stabil internetkapcsolat, hosszabb távon pedig bolygók (Föld - Mars) közötti kommunikációs rendszert állítanának fel. Illetve ott a Project Loon is, ami a Google saját terve, és egyebek mellett szintén az elmaradott régiók internetelérésének megoldására szolgálna.
A keresőóriás virtuális szolgáltatóként tovább tudná növelni a mobilos felhasználói élményt, hiszen mindent kényük-kedvük szerint tudnának kialakítani. A Google-nél ráadásul nagy hangsúlyt helyezhetnek az alternatív kommunikációs alkalmazásokra is, érkezhet például a Google Voice utódja. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a vállalat a hirdetési bizniszben rengeteg tapasztalattal rendelkezik már, és elképzelhető, hogy ezt is bevetheti valamilyen formán. Az Amazonnál például régóta működik az a modell, hogy az adott készüléken reklámok jelennek meg, cserébe így a felhasználók pénzt takaríthatnak meg a vásárláskor. A Google egyébként nem az első a Szilícium-völgyben, akinél felmerül az MVNO indításának lehetősége. Korábban például az Apple kapcsán is pletykáltak arról, hogy az iPhone virtuális szolgáltatót kaphat. Ennek számos előnye lett volna – az Apple jobban kézben tudta volna tartani az okostelefonjához kapcsolódó szolgáltatásokat, a szerződési feltételeket maguknak szabhatták volna és persze az értékesítést is felügyelhették volna, ami szintén nem utolsó szempont –, de a terv végül sosem valósult meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. benczeb90
2015.01.27. 12:37
Skynet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!