iPon Hírek

Virtuális valóságban edzik a fejátültetésre váró beteget

Dátum | 2016. 11. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az elmúlt másfél évben mi is többször foglalkoztunk Sergio Canavero ambiciózus, sokak szerint képtelen tervével, amelynek keretében át akarja ültetni egy bénult beteg fejét egy egészséges testre. Bár az előzetes állatkísérletek és kutatási eredmények alapján ez rendkívül elhamarkodottnak tűnik, az olasz sebész azt állítja, hogy a következő 12 hónapban sor kerülhet a műtétre. A beavatkozásra már önkéntes jelentkezője is van, a 30 éves Valerij Szpiridonov, aki izomsorvadása miatt vált mozgásképtelenné. Canavero friss bejelentése szerint az orosz férfi már meg is kezdte a felkészülést a műtétre. Az előkészületek fontos részét képezi, hogy Szpiridonov tetemes mennyiségű időt tölt a következő hónapokban egy virtuális valóságot létrehozó rendszerre kapcsolva, hogy könnyebben felkészüljön új testére.
Canavero elsőre teljesen őrültnek tűnő ötlete minden jel szerint valóban meg fog valósulni, bár hogy a beavatkozás eredménye pozitív lesz, abban rengetegen kételkednek. Az olasz mellé egy kínai sebész jelentkezett asszisztálni, aki az elmúlt évek során több mint 1000 egéren hajtott végre fejátültetést. Canavero és dél-koreai kollégái az év elején egy majom, néhány hónapja pedig egy kutya sikeres fejátültetéséről számoltak be, amelyek esetében állításuk szerint a legnehezebbnek tekintett problémát, az átvágott gerincvelő összeforrasztását is sikerült megoldani. Bár a bejelentések igazságában sokan kételkednek, és az ezekről beszámoló tanulmányok sem igazán alkalmasak arra, hogy megítélhető legyen, valójában hol tart a műtétre készülő kutatócsoport, a vélhető sikertelenségen túl más is foglalkoztatja a kritikusokat. Mégpedig az, hogy mi lesz, ha Canavero mégis sikerrel jár. Hunt Batjer idegsebész szerint ebben az esetben Szpiridonovra talán a halálnál is rosszabb sors várhat. „Senkinek sem kívánom az érzést, amit átél majd” – mondja a kutató. A technikai kérdéseken túl ugyanis a műtéttel kapcsolatban az is probléma, hogy senki sem tudja, hogyan fogja megemészteni az agy, ha egy új testet kötnek rá. Van, aki szerint könnyen lehetséges, hogy az orosz beteg beleőrül ebbe a tapasztalatba. Ennek megelőzése érdekében Canavero virtuális valóságban akarja edzeni páciensét, hogy pszichológiailag könnyebben feldolgozza majd a helyzetet. Erre a célra a chicagói székhelyű Inventum Bioengineering Technologies dolgozott ki egy rendszert, amely kifejezetten arra szolgál, hogy a fejátültetésre várók megszokják, hogy a műtét után magukra pillantva, egy új testet fognak látni, amely nemcsak hogy másként néz ki, mint amit megszoktak, de másra is képes, hiszen egészségesen mozog. Canavero mostani bejelentésében arra is kitért, hogy a műtétre valószínűleg 2017 második felében az Egyesült Királyságban kerül majd sor, mivel egész Európában a britek látszanak a leginkább nyitottnak az ötletre. Hogy mi lesz a történet vége, azzal kapcsolatban egyelőre találgatni sem merünk, de egy dolog egyre biztosabbnak tűnik: ha Canaverón és csapatán múlik a dolog, a műtétre valóban rövidesen belevágnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. koti02
2016.11.22. 10:08
Ez bűn, nem szabad engedni hogy megcsinálja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Flegeton
2016.11.22. 10:36
Vagy egy durva zseni a fickó vagy elmebeteg. A működő testet honnan szedik?
Sima szervátültetések se 100%osak, ott is kilökődhet a szerv. Itt meg kilökődik az agy?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Szefmester Flege...
2016.11.22. 10:53
Agyhalottaktól, kómás fickóktól akiknél nincs esély a felébredésre.

Kíváncsi lennék a pszichológiai hatásokra. Tuti fura lenne lenézni és nem a megszokott részeket látni és használni.

Aki hívő az meg menjen csak imádkozni, az majd biztosan segít minden problémán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. punchman
2016.11.22. 11:13
"Virtuális valóságban edzik a fejátültetésre váró beteget"

https://youtu.be/BZTfi1jv-EE

"Life imitates art far more than art imitates Life."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. SnowCat
2016.11.22. 11:20
Érdekes kérdéseket vet fel.
PL hogy akkor a jövőben a "nem átalakító műtét" annyiból fog állni hogy átrakják a fejét egy ellenkező nemű testre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Whysper
2016.11.22. 11:21
Én konkrétan majdnem sikerült telejesen átéreznem ezta dolgot és azóta is rosszul vagyok mikor ezt meglátom. Szóval ez tényleg

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim Szefm...
2016.11.22. 11:22
A megszokottól eltérő hosszúságú / méretű végtagok szerintem a legnehezebben megszokható dolgok. Arra VR nem fogja tudni felkészíteni, hogy ne verje bele a kezét állandóan mindenbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Whysper
2016.11.22. 11:34
Istenem már csak hamarabb lenne ilyen. egyik ismerősöm eutanáziával tért nyugovóra SVÁJC-ba motorbaleset miatt. egy kis porc miatt deréktól lefele lebénült és olyan fájdalmai voltak az agyban ,hogy képtelenség volt gyógyítani. (ilyenekkel nem viccelek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. axe
2016.11.22. 11:46
ha megfelelő intelligenciával rendelkezik, szerintem hamar átlép az "új test", és egyéb dolgok problémáján...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Flegeton Szefm...
2016.11.22. 11:57
Agyhalott igen, de kómást nem.
A probléma itt az, hogy egy agyhalott emberből 5 vagy több másikat megmenthetnek, így meg egy ember életminőségén változtatnak.(ha összejön)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. phoenixr Flege...
2016.11.22. 13:27
Érdekes észrevétel, de ha jól csinálják akkor a lebénult testből is átvehetik ugyanazokat a szerveket mielőtt kidobják, és akkor nincs veszteség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester Asagr...
2016.11.22. 13:31
Ha azt vesszük hogy az ember gyermekkorában állandóan változó méretekkel rendelkezik, és emiatt folyton alkalmazkodnia kell...

Tegyük fel hogy az új tested 10 centivel magasabb lesz. Eleinte tuti be fogod verni a fejed az ajtófélfába, de a 4.-5. után már automatikusan elkezded behúzni.
Meg kell majd szokni hogy nem 43-as a lábad hanem 45-ös, meg nem ott szorít a ruha ahol addig.
Arra viszont érdekes lesz felkészülni hogy pl a két test milyen emésztéssel, és allergiatoleranciával, hidegtűréssel rendelkezik. Ha addig imádtad a tejbegrízt az új meg laktóz intoleráns...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Vargha
2016.11.22. 13:52
Szerintem ezeknek a betegségeknek hamarabb lesz robotikus megoldásuk mint tökéletes biológiai, és valahogy ez járhatóbb út is talán. Persze a visszaélések tárháza mindkét esetben durva lehetőségeket kínál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Szefm...
2016.11.22. 15:39
Az egy dolog hogy a gyerek is nő, de nem egyik napról a másikra 10 centit, és még így is éri őket baleset emiatt. Sokkal drasztikusabb a különbség, és nem 4-5 alkalom, hanem inkább 4-5 hónap kell, míg megszokja az ember, hogy nem akkora, mint volt.

Ha addig imádtad a tejbegrízt az új meg laktóz intoleráns...

Az gáz lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester Asagr...
2016.11.22. 15:55
Persze, nem is hirtelen mennek a változások a gyerekeknél, de folyamatosak, az agynak meg korrigálnia kell újra és újra, mert mire megszokna egy állapotot már más állapotok uralkodnak. it viszont elvileg egy permanens méretű korpuszt kapsz. Persze, ha valaki nagyon "beteg" akkor az idős zseni kap egy tinédzser testet.. azok jobbára úgy is agyhalottak, csak nem látszik.

A végső kiszúrás ha ellenkező nemű testet kap... Persze, lehet valakinek az lenne az álma...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tiburka
2016.11.22. 16:04
Ez most furán hangzik, meg nem is teljesen komoly.
Én egy kicsit más oldalról közelítem meg a témát, mondhatni scient fiction, de ha ez sikerrel végződik, akkor már csak "pár évre" vagyunk a Kiborg prototípusoktól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. damaniac82 SnowC...
2016.11.22. 19:01
És lőn - Conchita Wurst!

https://en.wikipedia.org/wiki/Conchita_Wurst
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fofoka SnowC...
2016.11.22. 19:18
Nem hinném. Fejet átültetni sokkal bonyolultabb, mint levágni a farkát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. punchman Szefm...
2016.11.22. 19:19
Hmm. Elgondolkodtató a hozzászólás. Ez az eljárás kicsit átértelmezi a "más testébe születtem" jelenséget. Eddig általában letudtuk a személy "más" típusú orientációjával. Lehet, hogy mélyebb a téma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Pendra37
2016.11.22. 19:27
Ha ez tenyleg megtortenik, amit en most nem nagyon hiszek, es a paciens tuleli, akkor ezzel megvalosul a klinikai halhatatlansag. Ha az ember feje alatt mondjuk 10-20 evente kicserelik a testet egy fiatalabbra es egeszsegesebbre, akkor az agya elvileg orokke elhet.
Innentol mar csak egy lepes, hogy a gazdag ember fogja es klonoztatja magat. 20 evig nevelgeti, mint a"Sziget" cimu filmben. Aztan amikor eljon az ido, szepen megoli a klont es rateteti az idos fejet az uj, fiatal, 100%-ban kompatibilis testre. Ezutan pedig csinaltat egy uj klont.
Ha nagyon durvan morbid akarok lenni, egyszeruen csinal egy gyereket egy beranyaval, azt nevelgeti es kesobb oli meg a testeert.
A legdurvabb pedig az, hogy par uj kutatas szerint a fiatal test kepes az idosebb szovetet regeneralni. Ergo az idos, rancos feje elvileg valamennyire vissza fog fiatalodni a fiatal testnek koszonhetoen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester Pendr...
2016.11.23. 09:48
Az agyad is "öregszik"... Szóval ez nem lesz megoldás.
Akkor már inkább reménykednék abban hogy a tudatom letöltik egy gépbe.
Persze ehhez -szerintem- egy teljesen új felépítésű számítógép fog kelleni. Egy mezei bináris gép baromi kevés lesz még akkor is ha egész klasztereket adnak alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ZoliS
2016.11.23. 10:21
Nem vagyok idegsebész, de ha egyszerű gerincsérüléseket sem tudnak megoperálni, akkor hogy a francba fogják az idegeket összepasszítani egy másik test gerincével? Ezek alapján azt mondanám, hogy garantált a kudarc. Egy modern, sebészeti úton végrehajtott lefejezés lesz a műtét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim ZoliS
2016.11.23. 11:05
Azok a sérülések inkább roncsolódások, nem sebészi pontossággal elmetszett idegek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!