iPon Hírek

Virtuális valósághoz passzol az új YouTube alkalmazás

Dátum | 2016. 11. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Ahogy arra számítani lehetett, a Daydream platform megjelenésével a Google egyre jobban kezd a VR-ra koncentrálni. Végre a vállalat zászlaja alatt tevékenykedő YouTube is teljes mellszélességgel belépett a virtuális valóságba, és már nemcsak lehetőséget biztosít a VR felvételek megtekintésére, hanem egy külön applikáció is érkezett ehhez.
A Daydream november 10-ével indult el, és ennek az alkalmával debütált a YouTube VR alkalmazás, ami minden bizonnyal hamar ott lesz a legnépszerűbb virtuális valósággal kapcsolatos programok toplistáján. A YouTube ugyanis pillanatnyilag a legnagyobb lelőhelye a VR mozgóképfelvételeknek, és valószínűleg ez a helyzet belátható időn belül nem is fog megváltozni. Akik már korábban is rendelkeztek VR headsettel, azok minden bizonnyal néztek is VR videókat a YouTube-on, és szembesültek azzal a kiábrándító „élménnyel”, amit a hagyományos grafikus felület okozott két lenyűgöző felvétel között. Nos, ez az ami most teljesen megváltozik a YouTube VR megjelenésével; az emberek ennek az appnak köszönhetőn sokkal kellemesebb élményben részesülhetnek a virtuális valóságban, és jobban beszippanthatja őket a VR varázsa.
A YouTube VR már teljes egészében a virtuális valóság által nyújtott lehetőségek kiaknázására lett tervezve, ennek megfelelően kialakított grafikus felületet vonultat majd fel. A legszembeötlőbb dolog, hogy minden ívelt felületre lett átültetve, a különböző elemek pedig egymástól jól elkülönülve lebegnek az emberek szeme előtt. Három nagyobb panelről kell említést tenni: a videók címe, adatai és leírása jobbra került, a megtekintésre ajánlott dolgok balra soroltak, középen pedig a főszereplő, a megnézni kívánt videó helyezkedik el. A kereső felülre került, alul pedig a kezelőszervek helyezkednek el. A YouTube VR esetében fontos azt leszögezni, hogy ez nemcsak a 360 fokos videók megtekintésére biztosít lehetőséget, hanem bármilyen felvételt meg lehet vele tekinteni. A hagyományos videóknál az úgynevezett „moziterem mód” kerül elő. Fontos, hogy a YouTube VR a hangokkal is játszik, megpróbálja érzékeltetni, hogy mi honnan jön és milyen mélysége van, ha a néző forog, a hang forrása is máshonnan érkezik majd.
A vezérlésre lesz lehetőség a Daydream által is támogatott „távirányítóval”, a VR headsetbe épített érintőfelülettel (ha van ilyen az eszközön), virtuális billentyűzettel vagy akár hangutasításokkal is, ami a támogatott nyelvek esetében szinte biztosan a legkényelmesebb alternatívának ígérkezik. Érdekesség, hogy lehetőséget biztosít arra is a YouTube VR, hogy egyidejűleg menjen a videó és böngészni lehessen a kínálatot. Szomorú tény, de a YouTube VR csak olyan okostelefonokra telepíthető, amelyen már legalább az Android 5.0 operációs rendszer teljesít szolgálatot, szóval támogatás nélkül már két évesnél öregebb zászlóshajók is lemorzsolódnak.
A YouTube VR alkalmazást mindenkinek a Play Store használatával érdemes telepíteni, hiszen egy népszerű program debütálásakor könnyen meglehet, hogy kártékony kódokat tartalmazó .APK-k tűnnek fel a külsős piactereken. Google Play Store | YouTube VR
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. rfj1989
2016.11.10. 19:42
Samsung Galaxy S4 - android 5.0.1 és nekem nem jelenik meg a google storeban. Ez miért lehet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Busterftw rfj19...
2016.11.11. 11:42
Szerintem azért mert kitkat-en kezdtél. Előkerestem a régi LG G2-em, azon is lolli van kitkat után és még nem elérhető. Mondjuk amennyire töredezett az android én már csak 6.0ra adtam volna ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jsipos.reg
2016.11.12. 12:02
A legelső képen levő szürke telefontartós, fejpántos, G betűjeles objektum micsoda?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.11.14. 05:37
Daydream headset.

https://vr.google.com/daydream/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!