iPon Hírek

Virtuális WiFi a Windows 7-ben

Dátum | 2009. 05. 19.
Szerző | Freeman07
Csoport | HÁLÓZAT

A Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 7-nek képességeiről már sok minden kiderült, például hogy optimalizálva van a Core i7-es sorozatú processzorokban újra megjelent Hyper-Threading technológiára, most azonban kiderült, hogy Virtuális WiFi (VWIFI) szolgáltatás is lesz beépítve a rendszerbe.

Mi ez a virtuális WiFi, és mikor jöhet jól? Működése és célja nagyon hasonlít az operációs rendszerek virtualizációjához. A Virtual WiFi, rövidítve VWIFI egy olyan szoftveres réteg, ami szétbontja a vezetéknélküli hálózati kártyát több virtuális adapterre. Az eredmény: több vezetéknélküli interfész fog működni egymástól függetlenül az operációs rendszeren.

Mi szükség van erre? Például akkor jöhet jól, amikor hot-spotot szeretnénk csinálni gépünkből úgy, hogy egyik virtuális adapterrel a vezetéknélküli forgalomirányítóra csatlakozunk, a másikat pedig elérési pontként sugározzuk szét az éterben, amire csatlakozhatnak a felhasználók. Vagy egyszerűen egy interfésszel egy wireless routerre, a másikkal pedig egy adhoc-hálózatra szeretnénk kapcsolódni. A lehetőségeknek a fantáziánk, valamint a technológia korlátja szab határt. Ugyanis ezzel a technológiával egy valódi interfészhez csak egy virtuális interfészt csatolhatunk, így legfeljebb két kapcsolatot csinálhatunk egyből. Erre a megkötésre azért volt szükség, mert a virtuális interfészek számának a növekedésével nagy mértékben romlik a teljesítmény, a késleltetés.


Már a Windows 7 RC-változatába is bekerült ez az újítás, azonban még nincsenek olyan meghajtóprogramok, amikkel ki lehet használni ezt a szolgáltatást. Azonban a Windows 7-kompatibilis driver jelölés megszerzéséhez minden WLAN-meghajtóprogramnak támogatnia kell a Virtual WiFi-t, ezért várható a technológia gyors elterjedése.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. prohlep
2009.05.19. 15:21
VISSZA A HIRHEZ

MicroSofték mindig tanulnak valamit a Unix/Linux világtól. Most eltanulták a virtuális hálókártyázás trükkjét: ,,A Virtual WiFi, rövidítve VWIFI egy olyan szoftveres réteg, ami szétbontja a vezetéknélküli hálózati kártyát több virtuális adapterre.''.

Nekem úgy rémlik, hogy én ezt olyankor konfigurálom be magamnak, és nem csak Wifi-re korlátozva, amikor éppen szükségem van rá.

Régi szerver alkalmzása a jól ismert dolognak az, hogy az egyetlen halókártyás szerver kívülről úgy néz ki, mintha 5-6 különböző IP című honlapot szolgálna ki.

Gyakori megoldás, hogy nem a széles publikumnak szánt web-es elérést egy ilyen virtuális hálózati csatlakozásra dobjuk ki.

No persze, a MicroSoft-ékkal ellentétben, nincs az említett 2-darabos korlát sem.

Néha megáll az agyam, hogy mi minden hiányzik a korábbi MicroSoft termékekből. Ezek mindig akkor derülnek ki, amikor nagy garral reklámozzák, hogy micsoda újdonságot csináltak. Szerintem inkább hiányosságot pótoltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sirpalee
2009.05.19. 17:23
Ez szép és jó amit leírtál, de mennyi tudás is kell egy ilyen beállításához linux alatt? MS ad hozzá valószínűleg egy könnyű, és egyszerűen kezelhető interfészt, akivel bárki be tudja állítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.05.20. 12:22
Most, hogy évek elteltével újra láttam az NDIS rövidítést, a hideg futkos a hátamon, és belül üvöltök: "Neeee, csak azt neeeee!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!