iPon Hírek

Vírusokkal a rák ellen

Dátum | 2014. 05. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Mayo Clinic kutatói a múlt héten bejelentették, hogy a bíztatóan zárult azon klinikai tesztek első része, amelyek során a kanyaróvírus egy módosított változatát vetették be a rák egy specifikus fajtája ellen. A teljes teszt még nem fejeződött be, a kutatók azonban úgy döntöttek, hogy közzéteszik két beteg eredményeit, akik közül az egyik teljesen tünetmentessé vált. Fontos megjegyezni, hogy egyelőre nem tudni, a tünetmentesség hosszabb távon is megmarad-e, illetve azt is, hogy a most alkalmazott módszer még nagyon távol áll attól, hogy általánosan alkalmazott gyógymóddá váljon, ha egyáltalán azzá válhat. A szakértők évtizedek óta kísérletezgetnek azzal, hogy különféle vírusokat fordítsanak a daganatos sejtek ellen, és számos korai teszt mutatott bíztató eredményeket, tényleges kezelési móddá azonban ezen projektek egyike sem tudott válni. A vírusterápiák alapötlete nagyon egyszerű. Bár a rákos sejtek sok szempontból nagyon hasonlítanak egészséges társaikra, akad köztük néhány kulcsfontosságú eltérés. A daganatos sejtek sejtmembránján más fehérjék jelennek meg, és növekedésük szabályozása is eltérően zajlik. Ezen apró, de annál fontosabb különbségeket felhasználva lehetséges olyan vírusokat tervezni, amelyek kizárólag ezeket a sejteket támadják meg, illetve csak ezekben képesek replikálódni. Ezt követően vagy maga a vírus pusztítja el a beteg sejtet, vagy pedig az immunrendszer gondoskodik a fertőzött részek felszámolásáról.
Ahogy már említettük, az elmúlt évtizedek során sokan sokféle vírussal próbálkoztak elérni ezt a hatást, és kezdeti sikerek is akadtak, mostanáig azonban egyetlen olyan terápia sem akadt, amely az összes szükséges klinikai teszten átesve hivatalos engedélyezést nyert volna. Hozzá kell tenni azonban, hogy jelenleg is számos emberi teszt folyik, így remélhetőleg csak idő kérdése, hogy az első vírusterápia betörjön az egészségügyi gyakorlatba. A Mayo munkatársainak projektjében egy sokat tanulmányozott, karakteres vírus és egy különleges tumor „egymásra találása” hozta meg a részleges sikert. A szakértők a kanyaróvírus egyik oltóanyag-fejlesztésben használatos törzsét használták. A vírust úgy módosították, hogy egy olyan proteinhez kapcsolódva hatoljon be a sejtbe, amely nagy mennyiségben fejeződik ki a myelomás sejtek felszínén. A fertőzés terjedésének követhetősége érdekében a kutatók egy olyan génnel látták el a vírust, amelynek fehérjéjét a pajzsmirigy sejtjei a jód begyűjtésére használják. Amikor tehát a szakértők radioaktív jódot adtak a betegeknek, a vírussal megfertőzött sejtek magukba gyűjtötték az anyagot, és így megfelelő képalkotó eljárással megjeleníthetővé váltak. Felmerült annak lehetősége is, hogy az egyelőre csak a sejtek megcímkézésére használt módszert a kezelés részévé lehetne tenni, ha valamilyen erősebben sugárzó izotóppal végeznék az eljárást. Így a vírus jóvoltából egyúttal nagyon lokalizált sugárterápiával is kezelhetnék a daganatos sejteket.
A kanyaróvírus
A klinikai tesztek első szakaszában annak kiderítése volt a cél, hogy milyen vírusmennyiség beadásával válik hatásossá a terápia. A tesztek még jelenleg is folynak, a kutatók azonban közzétették azon két beteg eredményeit, akik a legmagasabb dózist kapták meg a módosított kanyaróvírusból. A résztvevőket előzőleg úgy válogatták ki, hogy lehetőség szerint ne legyenek a fertőzéssel harcolni képes antitestek a vérükben, utólag azonban kiderült, hogy a kötelező védőoltások ellenére ez nem jelent nagy problémát, mivel a rák jelenléte és a korábbi kezelések rendkívüli módon legyengítették a páciensek immunrendszerét. A legmagasabb dózist megkapó két páciens számos kezelésen esett át élete során, és gyakorlatilag minden más lehetőséget kimerítettek, ami betegségük kordában tartásával kecsegtetett. A vírusok beadása után mindketten belázasodtak, ez az állapot azonban pár nap elteltével megszűnt, és ezen a ponton a kórokozó jelenlétére nagyon kevés jel utalt a vérükben. A betegek egyike nem reagált a kezelésre, daganatai továbbra is növekedtek. A másik páciens tumorjai viszont 36 órával a vírusterápiát követően zsugorodni kezdett, és hat hét elteltével gyakorlatilag teljesen eltűntek. Két tesztalanyból persze nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Mindenképpen meg kell várni a teljes tesz eredményeit, illetve ahogy telik az idő, az is kiderül majd, hogy a kezelésre jól reagáló páciens tünetmentessége mennyire bizonyul tartósnak. Hogy hosszabb távon mi lesz a kanyaróvírusos terápia sorsa, azt egyelőre nem lehet tudni, de annyi világos, hogy a szakértők egyre ügyesebbek a vírusok különféle tumorsejtekhez igazításában. Így minden remény meglehet arra, hogy előbb-utóbb tényleg megszületik egy olyan kezelés, amely már átkerülhet a klinikai gyakorlatba is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. I.Jozsef83
2014.05.27. 19:42
Ez egy nagyon remek hír ... és legyen úgy és legyen meg a végleges hatószer .
Köszi az infót , ezt máris pár idősebb isminek linkelem is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Csongor22
2014.05.27. 20:25
Ha jól emlékszem ,így kezdődött a Legenda Vagyok című film is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Atesz1987
2014.05.27. 20:41
Csongor, a cikket én sem olvastam, de rögtön ez jutott eszembe nekem is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dezz
2014.05.27. 21:24
Szerintetek engedik ezt a nagyok, ha túl hatékony? Sokmindent illegálissá nyilvánítottak már, amit fű alatt azóta is használnak. (Nem, nem minden csalás ezek közül. Persze az is van.) Erről is alig számolt be 1-2 portál, pedig világszenzáció, vagy mi a fene...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. thedevelop...
2014.05.27. 22:19
Egy ideje már létezik olyan megoldás is, ahol mesterséges nanorészecskét építettek, a belsejében egy módosított vírussal, a külsején pedig olyan egy fehérjével, ami csak a rákos sejthez csatlakozik. A neve Rexin-G. Állítólag egyelőre csak a Fülöp Szigeteken engedélyezett szer, mert máshol még nem ment át minden teszten:

Video a hatásmechanizmusáról.

Megfertőzi a rákos sejtet (és csak azt). Így egy egyszerű injekcióval gyógyítható néhány típusú rákos megbetegedés.

(Éppen ma volt alkalmam vizsgázni többek között nanotechnológia és bioinformatikai témakörökből)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller
2014.05.28. 07:57
"Szerintetek engedik ezt a nagyok, ha túl hatékony? Sokmindent illegálissá nyilvánítottak már, amit fű alatt azóta is használnak. (Nem, nem minden csalás ezek közül. Persze az is van.) Erről is alig számolt be 1-2 portál, pedig világszenzáció, vagy mi a fene..."

Miért ne engednék? Senkinek sem érdeke az, ha az emberek rákosak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.28. 10:19
Senkinek? Ugye most csak viccelsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint dezz
2014.05.28. 10:50
Ha a gyógyszergyártókra gondolsz, egy ilyen vírusos kezeléssel még a kemonál is sokkal többet lehetne kaszálni, és a betegek száma ehhez képest nem esne annyival, hiszen míg a kemoterápia az esetén a többség belehal a rákba vagy magába a kezelésbe, addig ezt a kezelést egy embernél sokszor is el lehet sütni, a rákból felépültek többsége ugyanis nem ússza meg évekkel később (akár mert nem veszik észre az áttétet, akár mert hajlamos rá).

Egyébként az az összeesküvés elmélet, amely szerint ismert a rák ellenszere, de titkolják, mert rossz lenne a gyógyszergyáraknak, ott bukik meg, hogy sokféle rák van, nem csak szerv/hely szempontjából, hanem a daganat sejtek viselkedése is nagyon sokféle lehet például. Sosem lesz egy általános és tuti módszer a gyógyítására, nagyon szerteágazó a kutatása.

Ami a gyógyszergyárakat illeti, inkább annak van oka aggódni, aki ritka, jellemzően genetikai betegségben szenved, mert ezek azok, amelyekre gyakran van gyógyszer, csak nem éri meg végigmenni a forgalomba hozáshoz szükséges klinikai fázisokon gazdasági szempontok miatt. Én hallottam olyan kutatóról, aki 20 évig dolgozott egy hatóanyagon, és a végén a gyógyszercég közgazdászai megmondták, hogy jó, jó, csak nem éri meg forgalomba hozni. Többek között ilyen okokból gyűlölik a vegyészek, gyógyszerészek, orvosok a közgazdászokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller Zabal...
2014.05.28. 11:12
Pontosan. A gyógszergyárak nem a betegek számára leghasznosabban cselekednek, ez tény. A kaptilazmus van árnyoldala. De ez nem jelenti azt, hogy minden gyógymódot elleneznek, sőt. A rák, és az utána következő kemo nem a legprofitálóbb dolog az iparban, az inkább a megfázás kontra 4234242 féle aspirin utánzat. Az nem éri meg a gyógyszergyárnak, ha belehal a beteg a terápiába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. franc03 Zabal...
2014.05.28. 12:15
Az utolsó két mondat méltatlan hozzád a tőled megszokott színvonalból kiindulva. Igyál egy kávét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dobko
2014.05.28. 18:48
Az én szerény véleményem szerint ha a rák gyógyítható lesz egy napon nyilvánosan is, amit támogat mindenki, abban a pillanatban lesz egy új betegség a piacon, ami szintén gyógyíthatatlan lesz egy jó darabig. Tudtommal nem csak a gyógyszergyárak miatt van ez, hanem ily módon szabályozzák a világ népességét, mivel az egyre csak nő, és a föld nem fog elbírni ennyi embert.
Természetesen nem vennék mérget ezen elméletre, de talán az egyik legelhihetőbb elmélet, mert az hihetetlen, hogy a rákot még ma se lehet gyógyítani hivatalosan. Nekem nagypapámnál pl már az első C-vitamin kúra(kúra alatt több alkalmat értek) elég jó eredményeket hozott, bízunk benne, hogy teljesen kiírtja belőle ezt a szemetet, eddig jól halad. Elég sokan járnak ehhez a dokihoz aki ezzel foglalkozik magyar földön, ausztriai és német vendégei is vannak rendszeresen, akik havonta többször jönnek hozzá, gondolom nem véletlen. Eléggé súlyos állapotokat is vissza tudott már fordítani állítása szerint. Nagypapámnak prosztata, gerinc mellett végig tele van daganatokkal, rosszindulatú sajnos. Legutóbbi vizsgálaton jobb lett a prosztatája is és a gerincénél is RENGETEGET zsugorodtak a daganatok, valamelyik el is tűnt. Mást nem kapott csak C vitamint, de azt nagyon nagy dózisban.
Bocs az offért, hátha valakinek segít ez valamit, bár mindenkinek saját joga eldönteni kinek hisz. Én csak a saját sztorinkat meséltem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.28. 19:05
Akkor mégiscsak az érdekük...

Horribilis összegekért adják ma a rákgyógyszereket. (Csak a beteg ezzel ritkán szembesül, mert nem ő fizeti, legalábbis csak kis részét.) Nyilván a kutatások is sokba kerülnek, vissza kell hozni a költségeket, de nem panaszkodhatnak a profitábilitásra.

Kérdés, hogy ezeket a vírus alapú szereket nem tudják-e kisebb cégek is gyártani, úgymond elhappolva a betegeket a nagyok elől. Annak nagyon nem fognak örülni.

Nem gondolom, hogy már megvan a rák univerzális ellenszere. De vannak hírek néhány rákfajtánál hatásosnak tűnő alternatív kezelési formáról. Csak nem verik túl nagy dobra. Hétköznapi ember számára úgysem elérhető, még ha olcsóbb is, mint a kemo, de nem támogatja a TB.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!