iPon Hírek

Vírusokkal irányítja áldozatát egy parazita darázs

Dátum | 2015. 02. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szakértők egy ideje már tisztában vannak azzal, hogy a Dinocampus coccinellae nevű darázsfaj tagjai a katicabogarak testébe teszik le petéiket, az azokból kikelő lárvák pedig a gazdaszervezet erőforrásaiból táplálkoznak. Amikor a kifejlett lárva előbújik a katica testéből, nem távolodik el tőle, hanem annak lábai közt bábozódik be. A kényszerű együttélés ezen ponton különösen érdekes fordulatot vesz, a katica ugyanis a darázs előbújásáig védelmezi a bábot. Ez idő alatt nem engedi, hogy más fajok petéiket a bábba helyezzék, vagy elfogyasszák azt. A katica csak akkor folytatja önálló életét, amikor a darázs kifejlődése befejeződött, feltéve persze, hogy túléli a kalandot.
Egy francia és kanadai szakértőkből álló kutatócsoport részben megfejtette, hogyan hajtja rabszolgasorba a darázs a katicát. A csapat tagjai megvizsgálták, hogy mi folyik a gazdaállatok fejében, és úgy találták, hogy az tele van vírusokkal. A vírusgenom szekvenálása után kiderült, hogy egy ismeretlen fajról van szó, amely a D. coccinellae Paralysis Virus, röviden a DcPV nevet kapta. A darazsak tanulmányozása során a szakértők megállapították, hogy a vírus ezekben is megtalálható, azonban nem az állatok fejében, hanem a petéket körülvevő szövetekben tenyészik. A peték lerakása során tehát a DcPV is bejut a katicák szervezetébe, ahol a petékben gyors replikálódásba kezd, majd amikor a kifejlődött a lárva, átadja a fertőzést a katica saját sejtjeinek is. Míg a vírus a darazsakban a jelek szerint nem okoz károkat, a katicák korántsem ilyen szerencsések. A kórokozó a rovarok agyát támadja meg, és a fertőzésben érintett sejtek többségét elpusztítja. Bár a kutatók még nem teljesen biztosak benne, hogy mindez pontosan hogyan változtatja meg a katica viselkedését, azt gyanítják, hogy a vírus valamilyen módon megbénítja a rovart, így az nem képes eltávolodni a bábtól. A katica ugyanakkor nem válik teljesen mozgásképtelenné, hiszen képes marad arra, hogy magát, és vele a bábot is megvédje. Elképzelhető, hogy a megfigyelt védekező reakciók egyszerű reflexes mozgások, amelyek bármilyen stimulusra kiváltódnak.
A katica további sorsa azon múlik, hogyan birkózik meg szervezete a fertőzéssel. A vírus egyes esetekben halálos immunreakciót vált ki, az állat saját sejtjeit is megtámadva, máskor viszont a védekező rendszer képes leküzdeni a fertőzést, és az idegrendszer gyógyulásnak indulhat, így a katica túlélheti a peték és a báb „kiköltését”. A vírus azonban mindkét esetben elegendő időt biztosít arra, hogy a bebábozódott darázs biztonságban kifejlődhessen. Az újonnan világra jövő darázs pedig egy újabb vírusadagot hordoz magában, és amennyiben nőstény, képes lesz a kórokozókat továbbadni utódainak, illetve az ezek kikelésében kulcsszerepet játszó katicáknak is. Az utóbbi évek során egyre több szakértő foglalkozik az összetett szervezetekben élő baktériumok és vírusok közösségével, vagyis a mikrobiommal. Ennek bizonyos tagjai fontos szerepet játszanak a gazdaszervezet mindennapi működésében, vagyis jelenlétük kölcsönösen előnyös mindkét fél számára. A bennünk és a többi állatban élő mikrobák ugyanakkor nagyon másfajták is lehetnek. A parazita életmódot folytató állatok például szintén rendelkeznek mikrobiommal, és ahogy a fenti példából is látszik, ezt akár fegyverként is képesek alkalmazni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Zedas
2015.02.17. 10:59
Rettentő bizarr. Eddig a csúcs nálam az a parazita, ami a csigák csápjaiban diszkózik, hogy felhívja magára a figyelmet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Renhoek
2015.02.17. 14:06
Újabb remek cikk... és tényleg eléggé para tud lenni a természet Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen szimbiózisok is léteznek vírus és hordozó között...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vorosokt Zedas
2015.02.17. 18:35
és az a halparazita ami megeszi a páciense nyelvét és átveszi a helyét? vagy az ami belülről eszi meg a halat és teljesen átveszi felette az irányítást és akár akkorára is megnőhet mint a halacska?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2015.02.18. 14:17
Az elso foto az nagyon kemeny.
Gozom nincs ki csinalta, de vagja a temat az tuti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Okami93
2015.02.18. 19:48
"Vazze, durva ez a természet!" - komolyra fordítva, ha belegondolok, nekem ez elég undorító. Meg eszembe jut simán, hogy na ebből aztán lehetne csinálni vmi vírust, amitől az emberek csak kajálni akarnak és zombikká változnak. (kivéve, hogy ezekkel végezne a szívlövés is )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!