iPon Hírek

Vírussal fertőzött szerver alaplapok a Dellnél

Dátum | 2010. 07. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Dell egy meglehetősen furcsa hibára hívta fel vásárlói figyelmét: néhány, vírussal fertőzött szerver alaplap került a cég ügyfeleihez, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a rendszerekre. Az eset szerencsére csak kevés alaplapot érint és az új készülékek tulajdonosainak egyáltalán nem kell tartaniuk a problémától, ugyanis csak a szervizelt konfigurációk esetében áll fenn a veszély.

Hamar kiderült a probléma.A fertőzött alaplapok a Dell szervizéből kerültek ki és néhány PowerEdge R310-es, R410-es, R510-es, valamint T410-es szerver konfigurációban foglalnak helyet. A kínos esetet maga a Dell vette észre, majd nem sokkal azután, hogy a problémára fény derült, már fel is vették a kapcsolatot az érintett ügyfelekkel annak érdekében, hogy megoldást találjanak a kellemetlenségre. A Dell szakemberei technikai javaslatokat tettek arra, hogy miként kerülhető el, hogy a rendszer megfertőződjön. A hírek szerint csak a Windows operációs rendszerrel szerelt konfigurációkra jelent veszélyt a kártékony kódot tartalmazó rendszermenedzsmentért felelős firmware (Embedded System Management Firmware). A vállalat állítása szerint azoknak, akik valamelyik nagy vírusirtó készítő vállalat szoftverét készítik, nincs okuk a félelemre, ugyanis a naprakész vírus adatbázissal rendelkező szoftverek megvédik a rendszert.

Ettől függetlenül ez az eset a Dell számára elég kellemetlen lehet, már csak azért is, mert korábban pont ez a vállalat nyerte el az első helyet a Technology Business Research által készített közvélemény kutatásban, ahol a szakemberek a vállalati rendszerek üzemeltetőit kérdezték meg a különböző gyártókkal kapcsolatos tapasztalataikról. Ebben a felmérésben a Dell szerviz szolgáltatás és terméktámogatás tekintetében besöpörte az elsőnek járó címet. Tény azonban az is, hogy a fenti problémát maga a Dell vette észre és rendkívül gyorsan reagált annak érdekében, hogy a felhasználókat meg tudja óvni a kártékony kód jelentette veszélyektől.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. prohlep
2010.07.22. 18:36
"... akik valamelyik nagy vírusirtó készítő vállalat szoftverét készítik, nincs okuk a félelemre, ugyanis a naprakész vírus adatbázissal rendelkező szoftverek megvédik a rendszert."

Hat igen, molnarnak lisztes a keze. A husos fazek kozeleben mindig kivaltsagosabb az elet.

De valoszinuleg nem csak az ilyen bennfentes KESZITOK-nek nincs okuk a felelemre, hanem a nagy virusirtok FELHASZNALOI-nak sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lpmaskmanc...
2010.07.23. 11:42
Hát ez FAIL. Nem hogy újra visszahívná a lapokat a szervizbe és csinálna rajtuk egy újabb BIOS frissítést normális szoftverrel, ami nem fertőzött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mtrx220
2010.07.23. 12:16
"A hírek szerint csak a Windows operációs rendszerrel szerelt konfigurációkra jelent veszélyt a kártékony kódot tartalmazó rendszermenedzsmentért felelős firmware (Embedded System Management Firmware)."
újabb bizonyíték, hogy a windows is egy vírus. jól összedolgozik a kevésbé elismert variánsokkal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MacikaG
2010.07.23. 13:16
Szerintem meg azonnal szálljon ki az összes helyszínre és ott helyben frissítse a BIOS-okat vírusmentesre.
De amúgy hogy a fenébe lehet, hogy előtte nem ellenőrzik, hogy mit raknak fel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Csaber
2010.07.23. 14:23
mtrx220: " újabb bizonyíték, hogy a windows is egy vírus " erről egy régi vicc jut eszembe:
Sokan mondják, hogy a Windows valójában vírus, pedig nem az. Nézzük meg, mit csinál egy vírus?

1. Villámgyorsan terjed - jó, a Windows is ilyen.
2. A vírusok gyorsan felhasználják a rendszer erőforrásait, lelassítják a rendszer működését - mondjuk, a Windows is ezt teszi.
3. A vírusok időnként törlik a merevlemezed tartalmát - bár ezt a Windows is megteszi időnként.
4. A vírusok úgy kerülnek a felhasználóhoz, hogy hasznos programnak álcázzák magukat - hoppá, a Windows is így terjed.
5. Egy vírusos gép tulajdonosában gyakran felmerül, hogy nagyon lassú a gépe (lásd 2. pont) és szüksége lenne egy gyorsabbra - izé, ez a Windows esetében is így van.

Eddig úgy tűnik, hogy a Windows egy vírus, ám van néhány különbség is:
- a vírusokat a készítőik folyamatosan fejlesztik
- a vírusok szinte minden gépen működőképesek
- a vírusok forráskódja tömör, gyors működésű és megbízható.

Szóval a Windows nem egy vírus.
Csak egy bug.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aka
2010.07.26. 21:53
>még mindig ablakokat használ

fiam, én csalódott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!