iPon Hírek

Vírussal támadja Iránt az USA?

Dátum | 2010. 09. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

A Stuxnet, a legújabb és legveszedelmesebb, valamint szakértők szerint az eddigi legfejlettebb vírusa és nem a világ átlagfelhasználóit zargatja, hanem konkrétan és célzottan Irán atomerőművét - feltételezések szerint az USA és Németország kezdeményezték a támadást.


Hogy az USA-t miért gyanúsítják, az bizonyára egyértelmű (meggyőződésük, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik, és az erőműben dúsítja ehhez az uránt), ám Németország esetében szükséges lehet némi magyarázat: bár Irán atomerőművét oroszok építették, a számítógépes rendszereit a német illetőségű Siemens szolgáltatta - így tehát a német hírszerzés hozzájuthatott a Siemenstől a vírus finomhangolásához szükséges információkhoz.

A vírus rendkívül precíz, konkrét rendszereket támad, képes különbséget tenni az "emberi beavatkozás nélkül" működő ipari számítógépek és a hétköznapi gépek között. A célja pedig az, hogy bizonyos ipari folyamatokat manipuláljon, zavarjon, vagy teljesen összeomlasszon.

Az iráni hírügynökség jelentése szerint a vírus emellett adatokat is lop tőlük, és küld az országon kívülre - állításuk szerint azonban "sikerrel vették fel a harcot" a vírussal szemben (bár az egyelőre ettől függetlenül az atomerőmű megbénításával fenyeget). Természetesen a Pentagon illetékesei a felmerült vádakat nem tudják se megerősíteni, se cáfolni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. dusinnhht
2010.09.30. 07:01
Hát ez már azért durva...
Majd valamit elrontanak azt robban az egész. Gratulálok a vírus írójának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tomchee
2010.09.30. 07:06
nem robban az olyan könnyen egyeszerűen ha neadjisten valami kritikus szintet érne el leállítják az erőművet... vagy csak 1 részét hogy ne történjen baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Rider15
2010.09.30. 07:33
http://ipon.hu../_userfiles/Image/Gabriel/General_Images/nuclear-attack-nagy.jpg link rossz, vegye ki a szerkesztő az ipon.hu után a 2 pontot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. iteq47
2010.09.30. 07:39
e-fight.
kövi lépésben cs-znek majd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm
2010.09.30. 07:45
Uj helyszin lesz a metro -nak!

De most komolyan,Irak okán belátták ami nem megy erővel azt próbáljuk ésszel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szerzetes
2010.09.30. 08:11
Az a baj, hogy okés, hogy kaptak infót a finomhangolásra, de ilyennel akkor sem kellene b@szakodni. Mert a sok agyas azt hiszi, hogy "hibátlan a vírus" aztán kiderül h mégse...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2010.09.30. 08:23
Hát ezt igy gondolták csernobili esetében is! Csak mire a rendszer érzékelte ,illetve rájöttek mi megy végbe a reaktorban a szabályzó rudakat már nem lehetett a helyükre tolni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sarocker
2010.09.30. 08:37
@józsef m.: A csernobili erőmű blokkjai, amik második generációs erőművek, más szisztéma alapján működtek, így ott azért fordulhatott elő a túlmelegedés, mert pont, hogy bizonyos kritikus szint alá csökkentették a reaktor működését, és emiatt a grafit szabályozó rudak pont fordítva kezdtek működni, vagyis csillapítás helyett gerjesztettek, mégpedig nagyon gyorsan, exponenciálisan. Vagyis azoknál a típusú reaktoroknál egy bizonyos szint alatt teljesen le kell állítani a folyamatot, és nem fokozatosan nulláig csökkenteni.

A harmadik generációs erőművektől kezdve, amilyen pl. a paksi is, ilyen probléma már nem merülhet föl. Tippem szerint az iráni erőmű is ilyen típusú, mivel a negyedik generáció egyelőre nem elterjedt.

Ja, és ezen felül Csernobil esetében a mai napig nem publikusak az információk, hogy pontosan mi is történt, már ha egyáltalán az akkori vezetés egyáltalán tudta, mert lehet, hogy még ők sem tudták, csak az eredményt tapasztalták. A legvalószínűbb, hogy emberi mulasztás, hozzá nem értés. Végülis a harmadik blokkot egészen 2000. december 17-ig biztonságosan üzemeltették.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nyunyo19
2010.09.30. 09:03
Na mert ez nem az a régi típusú reaktor már fel sem robbanhat. Amúgy meg az amcsik hol nem <mod> le ha felrobban szerintetek. Irakban sem volt semmi keresnivalójuk, ott is halomra lőtték a szerencsétleneket. Ha most itt robbana, max beadnák a világnak hogy terroristák tették, mi meg vernénk a vállukat hogy, de kemények és milyen jók vagytok, menjetek rakjatok rendet. <mod> bele keményen hányan halnak meg, hisz a saját politikusaink is <mod> ha valaki itthon az utcán éhenhal. Gondoljatok bele, ne legyetek naivak, ebben a szituban az ember csak szám, mindig igy volt, így is lesz, Főleg akkor ha USA-ról van szó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Matyo83
2010.09.30. 09:06
Könyörgöm hagyják már békén azokat a nyomorékokat!!! ezzel csak azt érik el, hogy ŐK fognak először lőni atommal!!!! És a németek nincsenek túl messze innen!!! Az amcsikért meg annyira nem kár!!

Ebben is az látszik, hogy amerika megint csinált valami új fegyvert és valahol ki szeretné próbálni háborús környezetben... eddig ez volt, gyanitom nem lesz ez másképp most sem!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Matyo83
2010.09.30. 09:07
Nyunyo19: Osztom a véleményed!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kobor42
2010.09.30. 13:31
Szerintem se nagyon zavarná az USA-t, ha felrobbanna az az erőmű.

Sőt! Itt mindenki írja, hogy bezuhanó grafitrudakat.
De mi van, ha a virus pont úgy módosítja a működést, hogy ne zuhanjanak a rudak, akármi történik is?

Ezt csak akkor nem tudják megcsinálni, ha teljesen mechanikus a védelmi rendszer - hiszen a szoftver készítőjétől közvetlenül kaptak meg mindent, amit csak kértek.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2010.09.30. 20:40
Hát hogy öszinte legyek a végeredmény szempontjából olyan mindegy ,hogy üzemzavar esetén a gőz vagy atom viszi szét a reaktort.
A másik dolog: mivel érthető okokból iránba elég nehéz ,képzett ügynökönek beépülni,és az egyéb módon történő informácio szerzés ,a pontos rendszerekről más stirlitz módon se egyszerü én nem tudom hogyan lehetséges a "precizios csapásmérés "szoftveresen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. systexas
2010.09.30. 21:44
a csernobili atomerőmű azért volt veszélyes, mert grafitot moderátort használt
ha megszűnik a reaktor hűtése akkor még működik a reaktor, és túlmelegszik
a mai erőművek nehézvíz moderátort használnak ami egyben a hűtés is, így ha elpárologna a hűtővíz, akkor a reaktor is leáll
(ha valamit rosszul mondtam volna sorry, régen volt fizika órám)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!