iPon Hírek

Viscera Cleanup Detail

Dátum | 2015. 11. 09.
Szerző | Leon121
Csoport | JÁTÉK

Fogadjunk nem gondoltatok még arra, mi történik az akciójátékok helyszínein a drámai események utolsó hullámainak lecsengése után; miután elszabadult egy gyilkos vírus, vagy kiszabadult a fogva tartott szörny, esetleg valamilyen idegen űrlény mészárolta le a tudósokat. Elmondom mi történik: színre lépnek az univerzum rendjének csendes őrzői, a tisztaság semmibevett harcosai, a káosz nyomának eltüntetői - a Takarítók. Mert szép dolog a világmegváltás, meg minden, éljenek a nagyszerű akcióhősök, tényleg – de hétfőn azért jönnének dolgozni az emberek, és hát mégse lehet leszakadt végtagok és mindent beborító vér mellett tisztességes munkát végezni. A Takarítók feladata helyreállítani a kiindulási állapotot, ami bár rendkívül fontos feladat, a játékokban valamiért még sosem jelent meg – egészen mostanáig. A Runestorm indie fejlesztői végre ezeknek a mindennapi hősöknek állítanak emléket egy hiánypótló takarítás-szimulátorral. Tudjuk ám, hogy titkon mindenki erre vágyott!
Na persze, összevérezed a falat, és utána még mentsünk meg...
Egy biztos: nem a játékmenet sokszínűségével fogja beleírni magát a történelemkönyvekbe a VCD, hisz a feladat lényegében két részből áll: összeszedni a szemetet, és lemosni a mocskot. Előbbihez legfőbb eszközeink a biológiai hulladékok szállítására is alkalmas láda, melybe szépen egyesével bele kell pakolászni a chipses zacskót, töltényhüvelyt, levágott emberi fejet... Ja igen, mielőtt elfelejteném: a játék véres. Elképesztően, morbid módon, és mégis viccesen. Érzékeny gyomrúakból persze nyilván nem lesz takarító, de azért nem árt ezt tisztázni (értitek, tisztázni...). Szóval miután összeszedegettünk egy csomó szemetet, a ládát szépen bedobjuk a tűzbe, majd folytathatjuk. Legtöbbször több ilyen hordóra is szükség lesz, a hulladék mennyisége ugyanis félelmetes, egyesével elhordani pedig macerás a halmokat, de szerencsére végtelen mennyiségű láda áll rendelkezésünkre. Miután a szemétszedéssel végeztünk, fogjuk a vödröt és a felmosót, majd nekiállunk lemosni falat, plafont, padlót, gépeket – egyszóval mindent. Persze a felmosót gyakran öblíteni kell, és a vizet sem árt cserélni, mert egy idő után csak mocskosabb lesz tőle a talaj, nameg arra is oda kell figyelni, nehogy véletlenül kiborítsuk a mocskos vizet, vagy hogy véres csizmánkkal átmenjünk a frissen mosott padlón. A szimuláció nagyon alapos, soha életemben nem láttam még ilyen jó felmosás-szimulátort – igaz, ez az első, de igen magasra helyezi a lécet, az már biztos!
Ha már a nagyjával megvagyunk, még pár apróságot is megejthetünk: meghegeszteni a golyónyomokat, utántölteni az elsősegély-csomagokat, felállítani a felborult hordókat, sőt ha a Hónap Dolgozója címre hajtunk, akkor a pályán elszórt ládákat és egyéb eszközöket is a nekik elkülönített helyre vihetjük. Ha mindezzel végeztünk, hazamehetünk, és megkapjuk értékelésünket. A pályákat összeköti egy központi helyszín, a takarító irodája, itt olyan nagyon sok mindent nem tudunk csinálni, de pár érdekességet elhozhatunk magunkkal a helyszínekről: easter eggeket, dögcédulákat, vagy amihez éppen gusztusunk van. A Viscera Cleanup Detail érdekes játék-szerűség. Elsőre szimplán poén, a maga kifacsart módján szórakoztató, ahogy a hulladarabokat szép nyugisan, módszeresen a tűzbe dobálgatjuk, vagy véletlenül elejtjük őket és összevérezzük a frissen felmosott padlót... A morbid, de humoros hangulatra a pályákon elszórt papírcetlik is rájátszanak, a készítők simán kifigurázzák a főbb akció-kliséket, és ez a pályák változatosságán is visszaköszön. High-tech robotgyár, csatorna, kutatóközpont, fagyasztókamra, kohó, kert, űrbázis, van itt minden. A színvonal kicsit hullámzó, van egy-két pálya, aminek a létezését nem tudtam mire vélni, semmi érdekeset nem tartalmazott és még bosszantó is (minek lemosni a falat egy szennyvízcsatornában?), más pályák viszont mind grafikailag, mind egyéb apróságokban is különlegeset nyújtanak. Az egyik kedvencem a gravitációs motorra épülő pálya, ahol először nullgravitációban indulunk, és kerülgetjük a lebegő testrészeket, majd mikor bekapcsoljuk a gravitációt, akkor minden egyszerre zuhan le... irtó látványos, és igencsak különös élmény.
Előtte - utána, avagy a jól végzett munka gyümölcse
A kezdeti poénkodás persze nem biztos, hogy túl sokáig kitart, viszont érdekes módon én ezután is jól szórakoztam vele, ez pedig elgondolkodtatott. Miért élvezem azt, hogy 3 órán keresztül takarítok egy kutatóközpontot? Aztán rájöttem: azért, mert alapjait tekintve a VCD is azt nyújtja, amit a játékokban keresek. Ez pedig a hatás a környezetre, a látható változtatás, amit én, mint játékos okozok. Ezúttal azonban érdekes módon nem a pusztítással, rombolással, hanem éppen ellenkezőleg. Mire végeztem, a kutatóközpontban rend és tisztaság volt. Ahol korábban holttestek hevertek, és mindent vér borított, ott most a tiszta, higiénikus helyszín maradt hátra – és ez nekem köszönhető, a vizuális visszacsatolás gyönyörűen működik. Ott állt előttem egy feladat, amit el kellett végezni, és lassan, apránként végrehajtottam, aminek jól látható eredménye lett. Maga a játék pedig kikapcsolt a maga monoton, egyszerű rutinokat ismételgető módján. Bár elsőre csak egy felületes poénnak tűnik, a Viscera Cleanup Detail valójában meglepően jól működik tényleges játékként és kikapcsolódásként is az erre fogékonyaknál, ez pedig talán a legjobb dolog, amit el lehet mondani egy takarítás-szimulátorról. Persze először azért inkább a saját szobátokban rakjatok rendet, mert nincs annál cikibb, mint ha valaki takarítás-szimulátorral játszik egy rumlis szoba kellős közepén!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Phantomstr...
2015.11.09. 15:48
Nem ez az egyetlen ilyen játék. Talán 2 éve volt egy "első" része karácsonyi környezetben, amikor a mikulás kattant el és utána kellett feltakarítani az északi sarki műhelyét a manók tetemeitől. Még talán akciósan 1€ körül vettem steamen a karácsonyi leárazáskor. Gondoltam egy kis agyfäsz az ünnepek alatt nem fog megártani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zotya21 Phant...
2015.11.09. 17:01
jah azok dlc-k ha jól emlékszem, van egypár
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... Zotya...
2015.11.09. 17:39
Nem DLC, önállóan fut és most utána nézve steamen, 2013 dec 13.-án jelent meg, ez a másik meg három hete. Ehhez tényleg van egy Halloween DLC is. És még a karácsonyi (Viscera Cleanup Detail: Santa's Rampage) játék előtt 2013 október 11.-én megjelent egy Shadow Warrioros változat is.

Bár tulajdonképpen ennek nincs sok jelentősége, mindössze megjegyeztem, hogy ez nem igazán egyetlen és nem is első. Ez magán a játék "értékein" nem változtat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Leon121 Phant...
2015.11.09. 19:16
Ez a három játék (a télapós, a Shadow Warrioros, meg ez) gyakorlatilag ugyanaz, ezért nem tartottam érdekesnek külön játékként megemlíteni őket. Ez a legteljesebb közülük, sőt ha ezt megveszed, a másik kettőt is grátiszban megkapod egyébként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr... Leon1...
2015.11.09. 19:28
Nem szemrehányásként mondtam. Amúgy tény, hogy ezen a sorozaton(?) kívül más ilyen takarítós nem nagyon létezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2015.11.09. 22:15
A dead space takarítós is csak DLC volt akkor?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Laci19
2016.09.14. 09:38
Ebben nem a sci-fi, mégcsak nem is a takarítás a lényeg, hanem a vér, meg a hullák, testrészek. Nem mondhatnám, hogy bejön..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!