iPon Hírek

Viselhető 1080p-s kamera Google Helpouts-hoz

Dátum | 2014. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Viselhető eszközökből meglehetősen sokat bemutattak az idei CES-en, igaz, ezek a kütyük azért még mindig nem annyira felkapottak, mint az UHD televíziók és a 4K-s monitorok, amelyek kétségkívül a figyelem középpontjában voltak az elmúlt néhány napban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének figyelemreméltó viselhető eszközök, sőt, éppen ellenkezőleg. A napokban több ilyet is bemutattak a különböző vállalatok, köztük az Ambarella is, ami a Google Helpouts szolgáltatásához készített egy viselhető kamerát. A Google Helpouts szolgáltatását korábbi hírünkben már bemutattuk: ez egy meglehetősen hasznos, érdekes kezdeményezés, amelynek keretén belül a felhasználók szakemberektől kérhetnek segítséget a legkülönfélébb témakörökben – a segítség olykor ingyenes, de a legtöbb esetben fizetős.
Fotó: Anandtech
Az Ambarella újdonsága olyan egyszerűen viselhető, mint egy nyakba akasztható medál – tulajdonképpen akkora is. A kamera szükség esetén gyorsan és egyszerűen leválasztható a nyakpántról, hála a mágneses rögzítésnek, így a segítségnyújtást vagy oktatást végző személy más szemszögből is megmutathatja azt, amit éppen szeretne. A fejlesztők azt szeretnék elérni, hogy a platform egyszerűen használható legyen másodlagos kameraként a Google Helpouts szolgáltatásához, illetve egyszerűen kapcsolódhasson okostelefonhoz, táblához vagy éppen a helyi WiFi AP-hez.
Fotó: AnandTech
A rendszer videóminősége meglepően jó, a késleltetés csak egészen minimális, az akkumulátoros üzemidő pedig elismerésre méltó, hiszen az apróság 30 képkocka/másodperces sebesség és 1080p-s felbontás esetén másfél órán át üzemel akkumulátorról egyetlen teljes töltés hatására.
Fotó: Anandtech
A rendszer lelke az A7L SoC speciális, viselhető eszközökbe szánt kiadása, amely A7LW névre hallgat – itt a "W" jelöli a viselhetőséget (W mint Wearable). A SoC az A7L-hez hasonlóan szintén egy 600 MHz-en ketyegő ARM 11-es processzort, illetve egy videó kódoló motort tartalmaz, ami akár High Profile Level 5.0-s szintű H.264-es videó stream biztosítására is képes. A 32 nm-es LP, azaz alacsony fogyasztásra optimalizált gyártástechnológiával készített A7LW esetében a mérnökök több olyan optimalizációt is elvégeztek, amelyek segítenek a fogyasztás csökkentésében, így a SoC alkalmassá vált viselhető eszközökben történő felhasználásra.
Fotó: Anandtech
Az Ambarella szakemberei azt is megemlítették, hogy már megindult az új, A9-es SoC egység gyártása is, amely 4K-s videók kódolására és dekódolására lesz képes, méghozzá 30 képkocka/másodperces sebesség mellett. A vele felszerelt eszközök még ebben az évben bemutatkozhatnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Kolondrum
2014.01.11. 10:53
Erre óriási szüksége van a világnak. Lehet majd vele rejtett kamerás felvételeket készíteni meg miegymás. NAgyon kell! Unatkozó *****!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cheatman97
2014.01.11. 11:36
Szerintem kifejezetten hasznos, nekem pl. igen is szükségem lenne egyre remélem jó árban lehet majd beszerezni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2014.01.11. 12:10
En is varom mar ezeket,de nem a sajat magam reszere.Viszont jo lenne,ha sport kozvetitesek alkalmaval at tudnak valtani a jatekos szemszogere,majd vissza,ha ugy van kedvem,meg hasonlok.Ezek pedig erre is jok lesznek idovel.
A live streaming a jovo,ez van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LechooEdy
2014.01.11. 22:56
Skynet.......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. budspencer
2014.01.12. 11:49
Újabb póráz Nagy Tesótól, vegyétek rabszolgák!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!