iPon Hírek

Viselhető eszköz helyettesítheti a jelszavainkat?

Dátum | 2014. 11. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Napjainkban a viselhető eszközök egyre népszerűbbek, de ez nem is csoda, hiszen kompaktságuk ellenére sok hasznos funkciót kínálnak. Ilyen eszközökkel – amelyek rendszerint a karórát helyettesítik – lehetőség van az idő ellenőrzésére, a hívások fogadására, az üzenetek megtekintésére, valamint arra is, hogy sportolás közben nyomon kövessük pulzusunkat, illetve egyéb egészségügyi paramétereinket.
Az Everykey fejlesztői nem a fentebb említett irányokba indulnak új, ígéretesnek tűnő viselhető eszközükkel, hanem a biztonság felé. Ez a viselhető újdonság tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy karkötő, egyetlen célja pedig az, hogy kényelmesebbé, biztonságosabbá tegye a jelszavak kezelését. Az Everykey karkötő segítségével könnyedén bejelentkezhetünk az általunk használt szolgáltatásokba – ehhez egy gyors beállítást követően csak arra van szükség, hogy bejelentkezés alkalmával a közelben legyen a karkötő. Hogy mi is az Everykey? Egy Bluetooth kapcsolatot használó okos karkötő, amelynek beépített akkumulátora egyetlen teljes töltés hatására nagyjából egyhónapnyi üzemidőt kínál. A fedélzeten semmiféle biometrikus szenzor nincs – az azonosítás titkosított Bluetooth adatfolyam segítségével történik. Az apróság dizájn tekintetében hasonlít a Jawbone első két UP modelljére, funkcionalitás tekintetében azonban már alaposan eltér tőle.
Az új viselhető eszköz tulajdonképpen egy egyszerű Bluetooth 4 alapú azonosító, amely sem jelszavakat, sem bejelentkezési adatokat tartalmazó könyvtárakat nem tárol. Elvesztése esetén könnyedén letilthatjuk, akár egy bankkártyát: a folyamatot az ügyfélszolgálaton keresztül, illetve a webes felhasználói kezelőfelületen keresztül kezdeményezhetjük. A karkötőt kedvezményes áron pótolhatjuk, jelszavainkat és bejelentkezési adatainkat pedig tovább használhatjuk. Persze az Everykey használata nem kötelező: a karkötő helyett bármikor bejelentkezhetünk saját jelszavunkkal egy-egy adott szolgáltatásba. A viselhető azonosító lényege, hogy Bluetooth 4.0-s kapcsolaton keresztül titkosított adatfolyamot küld annak érdekében, hogy az adott eszközhöz vagy weboldalhoz jelszó megadása nélkül hozzáférhessünk. Ha a karkötő hatótávolságon belül van, engedélyezett a belépés, egyébként nem. A rendszer az első használat megkezdésekor egy webböngésző-bővítményt segítségével, az Everykey biztonságos szerverén, titkosítva tárolja a jelszavakat és felhasználóneveket, sőt, komplex jelszavak generálására is lehetőséget ad. Természetesen az is megadható, mely jelszavakat tárolja a rendszer és melyeket ne. Az azonosításhoz szükséges adatokat csak a felhasználó eszközei, illetve az Everykey karkötő tudja, így az Everykey szakemberei nem tudnak velük visszaélni.
A fejlesztők azon egyelőre dolgoznak, hogy egy-egy weboldalnál több felhasználói fiók megkülönböztetésére is lehetőség nyíljon, valamint a kétkörös felhasználó-azonosítás kérdése is megoldásra vár – ezeket egyelőre nem támogatja az Everykey. A termék alap esetben nem kompatibilis az egyes alkalmazásokkal, csak akkor, ha a fejlesztők implementálják az Everykey SDK-t. Ez egy picit behatárolja a lehetőségeket. Amennyiben a támogatás adott, a rendszer kényelmesen használható – még a jelenlét-érzékelés hatósugara is könnyedén testre szabható. A nagy weboldalak közül a Gmail, a Facebook és a Twitter már szerepel a támogatott szolgáltatások listáján, de a későbbiekben biztosan tovább bővül majd a repertoár.
Operációs rendszerek tekintetében jelenleg a Windows 8.1, az Android, a Mac OS X és a Linux élvez teljes támogatást, iOS alatt sajnos csak akkor működik az Everykey, ha az adott eszköz átesik egy JailBrake-en – azaz, ha lényegében feltörik a gyári korlátozásokat.
Az Everykey a tervek szerint a következő év márciusában válhat elérhetővé, támogatói pedig 50 dollárért juthatnak egy-egy ilyen eszközhöz. A fejlesztőcsapat 100 000 dolláros célösszeget lőtt be Kickstarteren – az összegnek már több, mint a fele meg is van. Ugyan a termék nem lesz jó választás mindenki számára, de úgy látszik, sokan vannak, akik látnak benne fantáziát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. nemlehet
2014.11.10. 16:09
Szóval ez igazából a mágneskártya továbbgondolása, trendivé tétele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. R3LaX123 nemle...
2014.11.10. 16:39
De ilyen "spéci" jelzőkkel milyen faszán el lehet majd adni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer
2014.11.10. 17:10
Speciel előbb vennék ilyen vackokat, mint hogy kiadjam a biometrikus adataimat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. birmar2
2014.11.10. 18:40
Hülyeségnek tartom.
A fejben tartott hozzáférési adatok a legbiztonságosabbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. RealDreamQ
2014.11.10. 19:24
Ilyen eszközökkel – amelyek rendszerint a karórát helyettesítik – lehetőség van az idő ellenőrzésére, a hívások fogadására, az üzenetek megtekintésére, valamint arra is, hogy sportolás közben nyomon kövessük pulzusunkat, illetve egyéb egészségügyi paramétereinket.


Akkor már inkább ezerszer a dolgozó emberekre adnák ilyet , főleg nyáron kinn 30°C -on kinn dolgoznak/robotolnak ! És folyamatosan küldené a munkaadó fele az adatokat , ha valakivel gond lenne időben észrevennék ! Megelőzve sok egészségkárosodást ezzel . Talán fontosabb is lenne - sőt bizonyos munkáltatókat köteleznék is rá !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. raiden RealD...
2014.11.11. 07:10
Egyből tudnátok ki az aki csak támasztja az ásót, mi?! DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dbelam
2014.11.11. 11:23
Már vártam, hogy "elfelejtik" titkosítani a BT-s adatforgalmat, de szerencsére az is titkos
Viszont így nettó baromság. Legalább legyen egy azonosítás a karperecen. Elalszol az árokparton buli után és nem csak a pénztárcád, hanem az összes jelszavad is útnak indul. Király!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. valikund
2014.11.11. 11:46
Ez a termék szerintem csodálatos, egy cucc amivel minden adatomhoz hozzátudok férni, ls még csak azonosítás se kell. Mázli hogy karkötők nem szoktak csak ugy eltünni. Ha ezt vki lenyúlja akkor a tulaj nagy slamasztikában van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Bloodx
2014.11.11. 15:00
Nem hiszem el, hogy a keszitok komolyan gondoltak, hogy nem raknak ra legalabb(!!) egy PIN kodos azonositast. Jelen allapotaban a termek hasznalhatatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _DiEGO_
2014.11.11. 17:07
Amúgy nem is butaság amit RealDreamQ fejteget . Sőt , eléggé megfontolandó !

Elalszol az árokparton buli után és nem csak a pénztárcád, hanem az összes jelszavad is útnak indul.

De nem ám , mert csakis a tulajdonos saját kezén aktiválódik minden , másnál hatástalan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim birma...
2014.11.11. 18:23
Kivéve ha 7 hónapig nincs szükséged rá, és addigra lazán elfelejted a 16+ karakter hosszú szuperbiztonságos jelszavadat. Nekem kijelentették OTP-nél, hogy harmadszorra nem fogják visszaállítani a jelszavamat az e-banking rendszerükhöz, írjam fel.

De azért a bejelentkezési folyamatnál kell az azonosító, ügyfélkód, pin, sms kód, elsőszülöttem vére stb.

Komolyan már annyira rühellem az ilyen többlépcsős bejelentkeztető szarokat, hogy már lassan azt is megtűrném, ha egy ilyet análisan kellene beültetni ahhoz, hogy soha többet ne kelljen szórakáznom ilyen meg olyan kódokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet Asagr...
2014.11.11. 19:35
Van benne valami. Ráadásul sok helyen havonta változtatni is kell szal hiába van 1 jó jelszavad úgy is belekeveredsz előbb utóbb....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Yuri57
2014.11.11. 20:17
Ezzel a remek készülékkel az utcai rablás időtartama lerövidül pár percről, néhány másodpercre.
Ez bárminek csak nem biztonságosnak nevezhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!