iPon Hírek

Viselhető eszközökbe szánt chipet mutatott be a Toshiba

Dátum | 2014. 04. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Toshiba neve nem sokszor merül fel az okostelefonok kapcsán, ami annak köszönhető, hogy a vállalat által gyártott chipek más területeket céloznak, legalábbis általában. Most viszont az okoskütyük felé vették az irányt, csak kicsit más irányból közelítik meg a piacot, mint a többiek. A gyártó újdonsága a viselhető eszközökben hódíthat majd, amennyiben pozitív fogadtatásban lesz része.
A Toshiba új lapkája az ApP Life termékcsalád részét fogja képezni, és a nem éppen egyszerűen megjegyezhető TZ1001MBG típusazonosítóval látták el. A friss megoldásról nem sok minden árult el egyelőre a gyártó, de igazából ez nem is annyira komplex termék lesz, mint egy okostelefonba vagy táblagépbe szánt SoC. A TZ1001MBG ARM alapokra épült, és azonnal látszik rajta, hogy egy speciális területre orientált termékről van szó. Egy Cortex-M vonalat képviselő Cortex-M4F processzormag van benne, mely legfeljebb 48 MHz-es frekvencián teljesíthet szolgálatot. A cél tehát nem grafikus felületek mozgásba lendítése, de még talán nem is az E Ink megjelenítős okosórák meghódítása lehet, hanem sokkal inkább a szenzoros, leginkább sportolók számára tervezett eszközök elérésem, amiknél az üzemidő mindennél fontosabb. A TZ1001MBG remek alapot jelenthet egy karperecnek, pulzusmérőnek vagy más, testre rögzíthető készüléknek. Az ilyen készülékekben lévő chipek lényegében csak a beépített szenzorok működését kísérik figyelemmel – esetleg kiírják a pontos időt, vagy megjelenítik az értesítéseket valamilyen formán –, és a beérkező adatokat továbbítják az okostelefon felé, ami pedig összesíti és kiértékeli az információkat. Ennek megfelelően a chipben alapból helyet kapott egy gyorsulásmérő, és egy mozgásérzékelő, továbbá készül a TZ1011MBG, amit megtoldottak még egy háromtengelyes giroszkóppal, valamint egy mágnesesség szenzorral is. A „csomag” része még egy Bluetooth Low-Energy modul, ami az alacsony energiaigényű kapcsolattartásért fog felelni, és saját NAND Flash memóriája is lesz a chipnek, de arról nem esett szó, hogy milyen kapacitást kívánnak mellé párosítani. Valószínűleg nem nagyot, itt nincs szükség gigabyte-okra.
Az Android Wear operációs rendszer bejelentését követően egyébként sok gyártó jelezte, hogy készek viselhető kütyüket piacra dobni, így a Toshiba lapkája éppen jókor lépett a színre. Olyan nevek vannak a potenciális partnerek listáján, mint az LG, a Motorola, a HTC, de említhetnénk még a Samsungot is, bár ők az idei újdonságaik egy részét már bemutatták. A TZ1001MBG jelzéssel ellátott központi chip egyelőre nem tudni, hogy miben kerülhet először bevetésre, de az biztos, hogy még néhány hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy élesben is megmutathassa, hogy mit tud. A Toshiba csak májusban kezdi majd a tömegtermelést, és szeptembertől fogja szállítani a chipeket, így az első kereskedelmi forgalomba szánt termék legkorábban a harmadik negyedévben jöhet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Whysper
2014.04.05. 10:48
Nekem azt mutassák már amit a bőröm alá ültethetek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!