iPon Hírek

„Visszafejlődtek” a madagaszkári tükörpontyok

Dátum | 2016. 08. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az evolúciós folyamatok rendszerint évezredeket vagy akár évmilliókat is igénybe vesznek, mire látható eredményt produkálnak, de időnként ennél sokkal gyorsabban is végbe mehetnek. Ez utóbbira kiváló példa a tükörpontyok esete. A közönséges, pikkellyel sűrűn fedett pontyokat középkori európai szerzetesek kezdték szeletíven tenyészteni, hogy az újabb generációk tagjai minél kevesebb pikkelyt hordozzanak, és így könnyebb legyen feldolgozni az állatokat. Így jöttek létre és terjedtek el a sima bőrű tükörpontyok. 1912-ben ilyen állatokat telepítettek-be Madagaszkár vizeibe, ahol korábban nem éltek hasonló halak. A tükörpontyok gyorsan elterjedtek az egész szigeten, az 1950-es évek vége felé azonban a helyiek valami különösre lettek figyelmesek. A vadon élő pontyokon egyre több pikkely jelent meg, mintha visszafordult volna a több évszázados tenyésztési folyamat.
Egy francia, magyar és madagaszkári szakértőkből álló kutatócsoport most kiderítette, hogy mi történt. A tudósok 700 vadon és halfarmokon élő ponty pikkelymintázatát és genomját vizsgálták meg, és úgy találták, hogy a vadon élő, tükörpontyoktól leszármazott állatok 65 százaléka mára teljesen pikkelyessé vált. Ezek az állatok ugyanakkor továbbra is hordozzák azt a genetikai mutációt, ami lehetővé tette a tükörpontyok létrejöttét. A jelek szerint tehát a madagaszkári pontyok más gének révén növesztették vissza pikkelyeiket, mint a tükörpontyok elődei. És ehhez meglepően kevés időre, mindössze 100 évre, avagy durván 40 pontygenerációra volt szükségük. A pikkelyes halak a vizsgálatok tanúsága szerint jobb túlélési esélyekkel rendelkeznek a vadonban, mint a tükörpontyok, mivel az erősebb kültakaró hatékonyabb védelmet biztosít a ragadozók és a paraziták ellen is. Úgy tűnik, hogy ez a nyomás akkora volt Madagaszkáron, hogy rendkívül gyors evolúciós változásokat eredményezett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Tommy7
2016.08.30. 11:16
Tehát átmentek retardba. : )))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Whysper Tommy...
2016.08.30. 11:56
nem ,de ez csak divat . RETRO
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zorrd023
2016.08.30. 15:00
Azért ezen nem tudom mi a hú de nagy felfedezés. A Koi pontyok pár generáció alatt szintén visszatérnek a hagyományos ponty színezetre. Mivel a vadonban az élénk színű hal nem nyerő. Sokkal előbb észreveszik a ragadozok.

Itt is nem volt meg a mesterséges szelekciós nyomás és a pár pikkelyes egyed ami született egy-egy ívásnál sikeresebben életben maradt. Így azok szaporodtak tovább. Szóval most a semmit fedezték fel, de legalább sokba került az a 700 genom vizsgálat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. XiX
2016.08.30. 15:30
A házi sertés is "visszafejlődik" a "vadonban".
A csirke ember nélkül életképtelen.

A pontyoknak igaza van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!