iPon Hírek

Visszahívni kényszerül a Karma drónt a GoPro

Dátum | 2016. 11. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A GoPro szeptember végén rántotta le a leplet a Hero5 Black és a Hero5 Session akciókamerákról, amelyek főleg a képességeiket tekintve fejlődtek sokat elődeikhez képest. Kiváltképpen igaz ez a Hero5 Blackra, ami videózásban gyakorlatilag szinte nem is lépett előre, de összességében mégis rengeteget fejlődött. Ezek mellett pedig a GoPro bemutatta az első drónját is, a Karmát, amit sajnos most egy technikai probléma miatt vissza kell hívni.
A Karmát komoly reményekkel telve állította reflektorfénybe a GoPro, ami egyáltalán nem csoda, ugyanis a kissé magas árát leszámítva tényleg egy jó ajánlat és összességében egy remek termék lett. (Eltekintve persze attól, hogy a szerkezet gyártása vagy a tervezése során némi hiba csúszott a gépezetben.) A Karmát úgy alkotta meg a GoPro, hogy pillanatok alatt össze lehet hajtogatni és így akár egy hátizsákban is kényelmesen bele csúsztatható, a tömege pedig csak kb. 1 kilogramm. A drón kapott egy stabilizátort is, ennek köszönhetően nagyon simák lesznek a felvételei még manőverezés közben is, és akár 15 métert képes megtenni egyetlen másodperc alatt, szóval nagyon mozgékony. A felhasználó egy kilométerre is repülhet a Karmával gond nélkül, miközben a gamepad-szerű távirányítóval könnyen kezelhető és folyamatosan lehet látni az élőképét.
Becslések szerint nagyjából 2500 forgalomban levő Karmát kell visszahívni. A probléma súlyosságára nem tért ki a GoPro, de vagy a motorokkal vagy pedig az energiaellátással lehet gond, ugyanis használat közben néha elveszíti az erejét a készülék. Mi vár a tulajdonosokra? Nos, a felhasználók visszakapják a pénzüket, és drón nélkül maradnak. Ez azt jelenti, hogy a GoPro még nem tudta megoldani a Karma gondját, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A GoPro így gyakorlatilag tálcán kínálja a korábbi vásárlóit a konkurenseknek, az emberek lecsaphatnak például a DJI által októberben reflektorfénybe állított Mavis Pro kvadkopterre, ami nagyon hasonló irányvonalat követ, mint az egyelőre parkoló pályára kerülő GoPro Karma. A vállalat egyébként abban bízik, hogy akik azonnal lecsaptak a gépezetre, azok úgyis márkahű rajongók voltak, és megvárják, míg a probléma elhárul, és újra beindul a Karma forgalmazása. (Más kérdés, hogy sokan talán éppen a megbízhatósága miatt is szerethették a GoPrót, és ők most különösen csalódottak lehetnek.) Egy ilyen probléma sosem jöhet jókor, most azonban különösen rossz az időzítés. Kevesebb mint egy hete ugyanis annak, hogy a GoPrónak jelentősen lentebb kellett vinnie az év végi hajrára, vagyis az ünnepi szezonra vonatkozó bevételi előrejelzését. Korábban 650 millió dolláros forgalmat helyezett kilátásba a sportkameráival piacvezető szerepet betöltő vállalat, most azonban már csak 600 milliós bevételre számít. Ez az elemzők várakozásait is mélyen alulmúlja, hiszen az átlagos előrejelzések 666,14 milló dolláros jövedelemre számítottak. Előzetesen valószínűleg azért volt pozitív mindenki, mert most mutatkoztak be az új Hero5 modellek, de nagyon úgy fest, hogy ezeket a vásárlók nem fogadták olyan kitörő örömmel, mint ahogy azt a GoPro és a külsős elemzők várták.
A visszahívás bejelentése érthető módon érzékenyen érintette a GoPro részvényeit, amik egyébként is hullámvasútszerű utat jártak be az elmúlt napokban. A hír megjelenését követően a papírok árfolyama nagyjából 9 százalékkal zuhant.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. LGx
2016.11.10. 11:40
"Visszahívni kényszerül a Karma drónt a GoPro" csak épp hiába nyomják a home gombot, nem jön vissza, mert elfogyott az ereje

bocsánat a trollkodásért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani LGx
2016.11.10. 11:42
A GoPrónak nem jó a Karmája... én is bocs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. aryanis83
2016.11.10. 12:10
[b[/b] A tesztek szerint a Karma legkisebb gondja az akksi. Egszerűen gagyi az egész(nyilván a kamerát leszámítva). https://www.youtube.com/watch?v=-xmqthgCvxk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 19milan97
2016.11.10. 14:18
A techvilágban milyen népszerűek lettek ezek a visszahívósdik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dbelam 19mil...
2016.11.10. 16:34
Azért még mindig jobb, mint a "megvetted paraszt, rohadjon rád" hozzáállás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!