iPon Hírek

Viszonylag könnyen átverhető az arcfelismerő

Dátum | 2008. 12. 03.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Ezt állítja - és bizonyítja is - a BKIS, egy vietnám biztonságtechnikai cég. A Toshiba, az ASUS és a Lenovo laptopjairól egyaránt szemléltették, hogy az arcfelismerő rendszerük különösebb gond nélkül átverhető egy megfelelően preparált fényképpel.

Amikor egy laptop arcfelismerő rendszere első alkalommal "ismerkedik meg" a gazdája arcával, főként bizonyos kulcsfontosságú területeket néz meg jól - így például a szemeket vagy a szembetűnőbb arcjellegzetességeket. Ennek megfelelően, ha akár egy nem is túl jó minőségű fényképet megfelelően átdolgoz az ember úgy, hogy ezeket a kulcsfontosságú területeket jobban kihangsúlyozza, és eljátszik egy kicsit a kontraszttal, máris becsaphatja a rendszert.


A demonstrációhoz a BKIS egy technikusa Dong Ngo-t, a CNET egyik emberét kérte fel. A technikus lefényképezte Ngo-t, majd egy különleges algoritmus segítségével átdolgozta a képet, ami így már szinte nem is emlékeztetett Ngo-ra, viszont a fent említett kulcstényezők hangsúlya nem csorbult - Ngo pedig minden további nélkül be is tudott jelentkezni Lenovo Y430-as laptopjába úgy, hogy a preparált fényképet mutatta fel a gép kamerájának. A technikus később ugyanezt az eljárást szemléltette ASUS és Toshiba laptopokon is.

A számítógépes rendszerek biztonsága tehát továbbra is egy meglehetősen kényes terület, arcfelismerés, ujjlenyomat-vizsgálat és jelszókombinációk ellenére is. Kérdés, lesznek-e valaha is olyan védelmek, amit kellő rátermettséggel és szakértelemmel nem tudnak majd kijátszani egyesek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. bszoke88
2008.12.03. 17:43
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pluto
2008.12.03. 17:46
A Válasz hogy nem lehet szoftverest, maximum hardveres. Tehát pl. egy saját azonosítólal ellátott chip-et vagy vmit kéne beletenni. Ami nélkül még nem is bootol a laptop.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.12.04. 19:56
azt is át lehet verni
kilopják a szömed :lol:

sztem nincs olyan védelem, amit ne lehetne feltörni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!