iPon Hírek

Vita az ultrabookok lehetséges árairól

Dátum | 2011. 08. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Néhány nappal ezelőtt meglehetősen érdekes hírek érkeztek, melyek szerint a tajvani gyártók aggályaikat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy képesek lesznek-e az Ultrabook formátumú noteszgépeiket 1000 dollár alá szorítani a jelenlegi processzor árak mellett. Az üzenet elég egyértelmű volt, a notebookokat fejlesztő cégek szeretnék ha az Intel csökkentené az ezen gépekbe szánt központi egységek árait.

A DigiTimes munkatársai most friss információkhoz jutottak a témában, melyek szerint az Intel is elkezdte bizonygatni az igazát. A cég szakemberei egy gyors kalkulációt végeztek azzal kapcsolatban, hogy nagyjából mekkora költséget jelent a különböző formátumú ultrabook noteszgépek komponenseinek beszerzése az ODM partnerek számára. A kalkulációból csak a teljes anyagköltségek szivárogtak ki, az nem, hogy pontosan milyen komponensekből állnak az egyes konfigurációk.

Az Intel számításai szerint a 21 mm vastag ultrabook konfigurációk esetében az anyagköltségek - konfigurációtól függően -  a 475 és 650 dollár közötti árszegmensben helyezkednek el, míg a 18 mm vastag konfigurációknál a 493 dollár és 710 dollár közötti tartományban mozog az anyagköltség. Természetesen a komponensek költségeit összegző elemzés által meghatározott összegkeretben nem szerepelnek az egyéb, szorosan kapcsolódó kiadások, úgy mint az összeszereléssel, a marketinggel, a szállítással és a technikai támogatással kapcsolatos költségek, de az Intel szerint még ezekkel együtt is elég nagy mozgásterük lesz a gyártóknak, hogy a MacBook Air noteszgépek számára saját termékeik személyében konkurenciát állíthassanak.

Egy korábbi elemzés alapján az Apple 11,6 hüvelykes képátlójú, előző generációs MacBook Air noteszgépénél az anyagköltség (BOM) 718 dollárt tett ki, a konfigurációt pedig 999 dollárért értékesítették. Az említett konfiguráció az elemzők szerint a MacBook-ok között a legjobb haszonkulccsal rendelkezett. A konkurenciának felhozott Air példa viszont egy kicsit sántít, hiszen az Apple óriási tételben vett processzort és chipsetet az Inteltől, ami nem kis kedvezményt jelenthetett a számára. A mostani legolcsóbb Air-ben használt Core i5-ös processzor indulóára 250 dollár, tehát chipset nélkül is kitenné egy ezer dolláros gép negyedét, ebből nem keveset lehet lefaragni kedvezményekkel. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kis Air-en is spóroltak ahol tudtak (például kicsi és lassú az SSD meghajtó és csak 2GB memória van a konfigurációban), akkor nehéz elképzelni, hogy egy másik gyártónak alapárakkal számolva hogy jön ki 1000 dollárból úgy egy ultrabook, hogy azon még haszna is legyen, de valószínűleg erre csak olcsóbb alkatrészek használatával lehet mód. Például Core i5-ös helyett Core i3-as processzort használva. Szívesen megnéznénk mi fér bele az Intel 475 dolláros számításába, de erre egyelőre nincs lehetőségünk.

Az Intel illetékesei a héten találkoznak Taipei-ben a notebook gyártó nagyvállalatok képviselőivel, ahol egy konferencia keretén belül átbeszélik az anyagköltségekkel kapcsolatos kérdéseket és problémákat, valamint különböző lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az ultrabookok többségét valóban 1000 dollár alatti ajánlott végfelhasználói áron lehessen értékesíteni. Remélhetőleg sikerül egyezségre jutniuk a cégeknek, mert azzal csak a vásárlók járhatnak jól.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. jozsefm
2011.08.09. 21:02
Nocsak, a végtermék gyártók kezdenek rádöbbenni,hogy a farok csóválja a kutyát?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mtrx220
2011.08.09. 23:39
úgy fest jah. 475 dodó az intelnek, LOL. kicsit mohók nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Rönk-Fakli
2011.08.10. 07:11
Aztán szép csendben kijön az AMD Radeon "Slimbook"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2011.08.10. 08:27
mtrx220
Te hol olvastad, hogy 475 dollár az intelnek?


Az tetszik, hogy ha valami nem úgy alakul ahogy ők szeretnék, egyből készül egy felmérés, hogy meggyőzzék az ügyfeleket a saját igazukról. De szeretnék az Intelnél dolgozni Megélhetésre biztos nem lenne panasz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vecsei321
2011.08.13. 19:38
HumBuk!

"Szívesen megnéznénk mi fér bele az Intel 475 dolláros számításába, de erre egyelőre nincs lehetőségünk."


itten van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. vecsei321
2011.08.13. 19:39
HumBuk!

"Szívesen megnéznénk mi fér bele az Intel 475 dolláros számításába, de erre egyelőre nincs lehetőségünk."


itten van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2011.08.13. 19:55
"de az Intel szerint még ezekkel együtt is elég nagy mozgásterük lesz a gyártóknak"...
csakhogy most már végre nem az intel "véleménye" fog dönteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. JackFeryll
2011.08.13. 20:10
Ennyi az anyagköltség ???????????
Sok sikert az 1000 dollár alatti árakhoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6...
2011.08.13. 20:50
Az gyártók is kezdik megunni az intel monopóliumot. Mivel így teljesen ki vannak szolgáltatva, mert a végfelhasználói ár az adott. Nem lehet hirtelen feltolni az árakat, mert az emberek nem fogják venni. Így hasznot és a többi alkatrész minőségét kénytelenek csökkenteni, vagy harcba szállnak a monopóliummal való visszaélés ellen. Ezt láthatjuk most.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6...
2011.08.13. 20:51
Egyébként az sem bánnám, ha a piac fejlődése egy picit lassabb lenne, mert jó tenne nekünk fogyasztóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!