iPon Hírek

Vivo X3 - a vékonyság új mércéje

Dátum | 2013. 08. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A legvékonyabb okostelefonnak járó címmel jóformán a Motorola 7,1 milliméteres pengéje, a RAZR R óta csak a kínai vállalatok pingpongoznak. Ráadásul a trónon eléggé sűrű a helycsere, hiszen ha egy kicsit visszatekintünk, láthatjuk, hogy szinte minden negyedévben (sőt, lassan már inkább havonta) megdől ez a rekord.

Most éppen a feltörekvő Vivo kezéből került ki a legvékonyabb okostelefon, de eddig egy nagyobb nevű gyártó masinájáé, a Huawei Ascend P6-é volt ez a cím. A nyár elején elérhetővé vált modell 6,18 mm-es testbe zsúfolt bele mindent, ami kell. A mostani alanyunknak ezt 5,75 milliméterre sikerült összenyomni, ami bizony nem kis előrelépés ilyen szinten. Ám a Vivo sem fogja sokáig élvezni a csúcson a levegőt, ugyanis máris bejelentették a trónkövetelőt. Az Umeox X5 szeptemberben kerülhet leleplezésre, és ha minden igaz, ez egy 5,6 mm "vastag" testet kap. Ez viszont a jövő, most inkább nézzük, mit kapunk a jelenlegi legjobbal. A Vivo X3 egyáltalán nem egy olyan gép, ahol spóroltak a hardverelemekkel azért, hogy lentebb tudják tornászni a méreteit. A készülék kapásból egy 5 hüvelykes kijelzővel állítja szembe a vásárlóit, melyre 1280 x 720 képpontos felbontást "feszítettek ki". Az IPS technológiát használó magoldás mögé egy négymagos lapka került. A MediaTek MT6589 felturbózott testvérével lesz dolgunk, ahol mind a Cortex-A7 magok négyese, mind pedig a PowerVR SGX544 grafikus processzor magasabb frekvencián dolgozik, mint eredetileg - 1,5 GHz-ről és 357 MHz-ről beszélhetünk. Az energiahatékony, ám gyors SoC mellé 16 GB-nyi tárhelyet és 1 GB-os rendszermemóriát társítottak. Sajnos a microSD kártyahely a "pengeség" oltárán végezte, tehát bővíteni már nem tudjuk a 16 GB-ot. A hátulsó, 8 megapixeles fotók készítésére alkalmas, LED villanóval ellátott kamera 1080p-s HD videófelvételek készítésére is lehetőséget nyújt. Nem spóroltak az előre figyelő egységen sem, mely 5 MPixeles felbontású, és szintén Full HD anyagok közvetítésére alkalmas megfelelő sávszélesség megléte mellett, így igazán jó minőséget produkálhat a videócsevegések során. Az X3 különálló audioprocesszort is kapott, de ennek a típusára nem derült fény. Az eszköz kapcsolati képességei között is van mit kiemelni. A megszokott dolgok mellett - így WLAN modem, Bluetooth modul, GPS vevő - került bele még infraport is, ez mostanában kezd visszatérni a csúcsmodellekkel.

A fehér valamivel vastagabb, 5,95 mm. Ennek az oka nem derült ki, ám még így is rekord vékony.
Az elképesztő fizikai paraméterekkel rendelkező masinán természetesen Android teljesít szolgálatot, azon belül is az egyik legfrissebb, 4.2-es Jelly Bean kiadása fut rajta. (Arról nem esett szó, hogy ez tartalmaz-e bármilyen, a gyártó által végrehajtott változtatást.) Az akkumulátor kapacitása 2000 mAh-s - ez bizony eléggé karcsú, de a takarékos belső jól bánik majd a tartalékokkal. Átlagos üzemidőre számítson (1 nap intenzív, 2-3 nap laza használat), aki a Vivo X3-mal szeretne közelebbről megismerkedni. A Vivo X3 már megvásárolható kereskedelmi forgalomban, de egyelőre csak Kínában, illetve Kínából szerezhető be. Az ára a hazájában 2500 jüan, ami átszámítva nagyjából 305 eurónak felel meg (~92 ezer forint).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. GAdam1992
2013.08.26. 13:10
Az ember egy idő után már attól fél, hogy nehogy ketté törjön a zsebébe mikor be akarja kötni a cipőjét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. shiftykeee
2013.08.26. 13:18
Kell!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Kirrr
2013.08.26. 13:31
GAdam: én már most is attól félek a 4.7-es telommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. j.panzer
2013.08.26. 14:48
Tök jó, hogy ilyen vékonyak már a telók, csak ne lennének ilyen rohadt nagyok. Számomra 4 col fölött minden használhatatlan. Nekem már az is nyűg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Simba
2013.08.26. 15:11
Ez ugyan az mint a minél nagyobb kijelző, csak éppen a vékonyság hajszolása a verseny témája. Egy méret alatt már kényelmetlen, és bizony ez is az. Feszülős gatyában leülni nem biztos tanácsos, lehet meghajlik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Tibike1993
2013.08.26. 15:25
Na várjunk csak.. tehát, az elején csak telefonálni lehetett a telefonnal. Hmm, milyen meglepő, aztán megléptük az SMS szintet, azóta is hajt előre a mobil ágazat mind GPS, NFC, WiFi, BlueTooth, HDMI stb... helyettesít mostmár egy laptopot, rádiót, lassan TV-t is, de azt akarjátok mondani, hogy lassan már borotvát se kell vennem???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim Tibik...
2013.08.26. 16:28
Én már arra várok, hogy mikor hagyják le a mikro-USB csatlakozót, mert már túl vastag.

Innentől bármi csatlakozó totál felesleges rá, mert külső eszközökkel a kommunikációt bluetooth-tal,az adatforgalmat wifivel,a töltést meg indukciós töltővel is meg lehet oldani csatlakozó nélkül.

Memóriakártya egyre inkább lemarad, beépített akksi se újkeletű dolog, már csak a SIM kártyát kell valahogy integrálni (mondjuk szokványos kártyát vásárláskor a beépítettre vezeték nélkül klónozni), és egy árva nyílás se kell a telefonra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ChoSimba
2013.08.26. 16:42
Ahogy egyre vékonyodnak a telók, egyre több funkciót hagynak ki belőle, a végén már papírvékony lesz és csak telefonálni lehet vele.
Az evolúció megszünteti a sallangokat és csak a tiszta funkcionalitás marad.
Az utolsó lépésként beépül a génjeinkbe és telefonnal a karunkban fogunk megszületni, így valósítva meg a totális ellenőrzést a tömegek felett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nedvedicio... Simba
2013.08.26. 18:14
Meghajlik a telefon a zsebben? Nem ez a para! Én már inkább attól félek, hogy kivágja a zsebemet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nedvedicio...
2013.08.26. 18:17
Amúgy volt már olyan, hogy valaki azért vett mobiltelefont, mert az volt a legvékonyabb? Erre lehet piacot építeni? Érdekes. Amúgy jó is ez a teló vagy csak okos zsebkésnek fogják venni az emberek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DemonDani
2013.08.26. 22:29
Asagrim

Az indukciós töltő a vastagságnak többet ártana mint használna. Amúgy meg ha ilyenen gondolkodsz, akkor a 3,5 mm-es jack amit elhagyhatnának.

De egyébként mint a 3,5-es dugó mind pedig a microUSB kötelező kelléke egy telefonnak. Nem tudom, hogy azt megengedné e az EU, hogy a microUSB legyen a jack is egy átalakítóval. Azzal lehetne valóban helyet spórolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim Demon...
2013.08.26. 23:12
Ha jól csal az emlékezetem, a Bluetooth 2.0 óta tudja a stereo jelátvitelt, hogy milyen hangminőségben arra legyen elég válasznak, hogy telefonnak bőven elég.

Az égvilágon semmi szükség nincs semmiféle csatlakozóra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.08.26. 23:26
Azt vegyél valami gagyi BT-s fülest, a jó drága már megszokott kanócosod helyett? Te sem gondolod komolyan, hogy például egy Sennheiser IE8-at csak úgy cserélgetünk. A BT-s cuccok meg sem közelítik azt a minőséget. Persze ide egy normális DAC is kell a mobilba. A másik meg, hogy ez már szerintem határos dolog, mármint ez a vékonyság nem lehet túl kényelmes használni. Vízállóságot meg meg lehet oldani szigeteléssel lásd Sony-k. Szóval kell az a csatlakozó. Indukciós töltés meg vastagít lásd az ilyen készülékek. Ráadásul jóval kisebb a hatékonysága, lassabban is tölt. Ha meg kellően vastag minek is hagyjuk el?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Simba
2013.08.26. 23:39
Sennheiser telóra? Flangálni jó lesz, hangminőségre meg olyan hogy Hama is jó lenne rá!

De lényegtelen, elsiklottál afelett, hogy ez szarkazmus volt, ami a 7-es hozzászólással indult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.08.27. 00:04
Lehet nem jó a szarkazmus detektorom. Egyébként vannak jól szóló mobilok is, amikre megéri. De én is a külön lejátszót preferálom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. cydelion
2013.08.27. 10:55
És ezt hogy lehet használni kézben? Vagy két újjal fogod a füledhez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani
2013.08.27. 15:02
Simba

Nexus S-em van nekem pl, és már ott megéri. Hiába van Xonar hangkártya a gépemben (najó, csak Xonar DG), jobban szól a mobilom. Lejátszót csak akkor preferálom, ha adott esetben jobb DAC van benne. A Wolfson WM8996-nál ami a Nexus S-be került, már nehéz lenne jobb MP3 lejátszót keresni olyan áron, ami megfizethető is külön ilyen célra. Mondjuk SanDiskek között azért akad pár kedvező ár/értékű cucc, de na...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.08.27. 16:22
Clip+ Clip Zip. Kár hogy tönkre ment a +om. Most egy Zip-et akarok szerezni. Xiaomi Mi-2S-em van, az meg katasztrofálisan szól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani
2013.08.27. 19:35
Hát igen, én már nem vennék úgy telefont, hogy ne tudjam biztosan, hogy legalább egy ilyen DAC van benne, mint a mostanimban. És sajnos ezzel elég sok ki is esik...

Clip+-t akartam mielőtt meg lett a Nexus S-em, de végülis én így két legyet ütöttem egy csapásra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. saihulud
2013.09.02. 13:45
Teljesen idiotak a gyartok. Szeretem a nagy kijelzot, de a vekonysagra tok folosleges gyurni. Miert nem hallani olyan rekorddontesekrol, hogy valaki megduplazta az akksi uzemidejet? Vagy netan megharomszorozta? Az ilyen iranyu fejlestessel mindenki tobbre menne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!