iPon Hírek

Vivo X9 és X9 Plus: Portrézás felé kacsingatnak

Dátum | 2016. 11. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Vivo az új Xplay és a V szériás okostelefonok után kamerák kereszttüzébe állította az X família két új tagját is. A Vivo X9 és az X9 Plus ugyanazt a dizájnt vonultatja fel, és a képességeikben is csak néhány eltérés fedezhető fel, ezért egy füst alatt fogunk megismerkedni velük.
Vivo X9 és X9 Plus
A két X9 között az első jelentős eltérés a kijelző képátlójában figyelhető meg. A kisebbik modell is csak arányaiban nézve kisebb, ugyanis 5,5 hüvelykes panel tölti ki az előlapját, az X9 Plus esetében pedig már 5,88 colos megjelenítővel számolhatnak az érdeklődők. Mind a kettő eszköz a Samsung által előállított Super AMOLED egységeket alkalmazza, és a felbontásuk is egyaránt 1920 x 1080 képpontos, szóval csak a méret jelent eltérést közöttük. A Vivo ezúttal előlapi ujjlenyomat-olvasók használata mellett döntött, mind az X9, mind pedig az X9 Plus a kijelző alatt található nyomógombba rejtett biometrikus szenzort kapott. A vállalat szakemberei az Xplay csúcsmodellnél látott mintára alakították ki az X9 duó szoftveres felületét. Mit is jelent ez pontosan? Nos, a Funtouch OS 3.0 grafikus felhasználói felület rajzolódik majd ki a felhasználók szemei előtt, ez mögött pedig az Android 6.0.1 operációs rendszer lesz jelen. A Marshmallow rengeteg előre telepített alkalmazással, csinosabb megjelenéssel és extra szolgáltatásokkal lesz megfűszerezve.
A Vivo V5 már nagyon komoly szelfikamerával lépett a színre, az X9 és az X9 Plus pedig még magasabbra teszi a lécet. Az a kamerarendszer, amit a Vivo itt bevetésre küld, már nem a klasszikus szelfizést tartja elsődlegesen szem előtt, hanem valóban jó minőségű és korrektül komponált portrék alkotására helyezi a hangsúlyt. Dupla előlapi kamerát figyelhetnek meg az érdeklődők az X9 páros előlapján, ami lehetőséget fog biztosítani arra, hogy szépen mosott hátterek társuljanak a tűéles arcvonalak mellé a fotókon, pont, mint a profi fényképezőkkel készített portrék esetében. A részletek megörökítéséért egy 20 megapixeles Sony IMX376 szenzorra épülő kamera a felelős, a másodlagos képalkotó pedig, ami a mesterséges mélységélesség biztosítására szolgál, 8 MPixeles. Az előlapi kamera eredendően F/2.0-s lencserendszerrel dolgozik, de szoftveresen szimulálhat majd F/0.95-F/16 tartományba eső értéket. A bemutató során a főkamera ezeknél a mobiloknál már a háttérbe szorult, de azért arról szó nincs, hogy elhanyagolható lenne, továbbra is ezzel örökíthetik majd meg a múló pillanatokat az emberek. A duó tagjai 1/2.8 hüvelykes, 16 megapixeles képérzékelőt vonultatnak fel, támogatják a PDAF eljárást és F/2.0-s optika tartozik hozzájuk. Az okostelefonok hátoldalára LED-es villanó is került, így este is lehet majd velük fotózni és, vagy videózni. Mozgóképfelvételek esetén egyébként mindegyik mobil mindegyik kamerája 1080p-s támogatást nyújt.
Eltérő központi chipeket fognak felvonultatni az eszközök: a Vivo X9 a Snapdragon 625-tel lett megtoldva, a Vivo X9 Plus pedig már a Snapdragon 653-ra nevezett be. A Vivo X9 esetében sem lesz különösebben gond a sebességgel, ennél a modellnél egy Adreno 506 IGP-ről, valamint nyolc Cortex-A53 processzormagról beszélhetünk, amelyek 1,8 és 2 GHz-es órajelen üzemelhetnek klasztertől függően. Azok pedig, akik a Vivo X9 Plus mellett teszik majd le a voksukat, biztosan minden helyzetben tökéletes élményben fognak részesülni az 1,95 GHz-re járatott Cortex-A72 kvartett és a négy 1,44 GHz-es Cortex-A53 egységnek hála – itt egy Adreno 510 grafikus vezérlő jelenlétéről kell még említést tenni. Rendszermemória tekintetében is az X9 Plus élvez némi előnyt, ezt ugyanis már nem kevesebb mint 6 GB-tal felvérezve indítja útnak a Vivo, de RAM-hiány miatt valószínűleg a Vivo X9 tulajdonosok sem fognak panaszkodni, hiszen még ott is akad azért 4 GB. Tárhely tekintetében összerázódik a páros, mindkettőt 64 vagy 128 GB kapacitással lehet majd beszerezni, és ez fontos döntés lesz a vásárláskor, mert bővítési lehetőséggel nem szolgálnak. A kapcsolati opciók tekintetében is kb. ugyanazt nyújtja két X9 kivitel, van a kelléktárukban 4G LTE hálózati modem VoLTE támogatással megtoldva, 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő WLAN-nal érkeznek, ami kétsávos lesz, és említést tehetünk még a 4.2-es Bluetooth modulról, valamint az A-GPS vevőről is. A duó Dual-SIM támogatással várja, hogy bevetésre indulhasson.
Teljesen fémből készült burkolattal jön mind a kettő masina, megvannak rajtuk az „antennacsíkok” is, melyeket a tervezők a mobilokkal megegyező színre fújtak, és a készülékek peremén vezeték el, hogy még kevésbé legyenek szembetűnőek. A Vivo X9 és az X9 Plus arany vagy rózsaarany kivitelben lesznek elérhetőek, férfiasabb opció eddig sajnos nem került terítékre egyikből sem. A dimenziói egyelőre csak a Vivo X9-nek ismertek; ez a modell 6,99 milliméterre emelkedik ki a síkból és 152,6 x 74 mm-es a felülete, a tömege pedig 154 gramm – az X9 Plus értelemszerűen ennél már egy fokkal nagyobb térfogattal és súllyal várja majd a rajtját. Az okostelefonok zenei oldaláról még nem esett szó, pedig ezzel is érdemes foglalkozni. A Vivo X9 egy kicsit szerényebb lesz ilyen téren (is), de már abban is az AKM AK4376 DAC található, ami igazából megfelelő minőséget fog produkálni, erre viszont az X9 Plusban található Sabre ES9018 és ES9603 DAC páros még egy lapáttal rápakol majd. A Vivo a kisebb készüléket egy 3050 mAh-s kapacitású teleppel látta el, az 5,88 hüvelykes megjelenítő mellé pedig egy 4000 mAh-s egységet társított. Az üzemidővel egyik esetben sem lesz majd probléma, de egyébként a duóból az X9 Plus jöhet ki valamivel jobban. És szerencsére a töltési idő sem adhat panaszra okot, hisz mindketten meg lettek toldva gyorstöltés támogatással is.
A Vivo X9 és X9 Plus ugyan egyszerre mutatkozott be, de sajnos kereskedelmi forgalomba már nem együtt kerülnek majd a mobilok. Kezdetben csak a Vivo X9 lesz megvásárolható, erre már most leadhatják a rendeléseiket az érdeklődők; a 64 GB-os modell ára 410 dollár körül alakul, a 128 GB-tal felszerelt gépezet pedig már kb. 440 dollárba kerül majd. A Vivo X9 Plus árazása nem ismert egyelőre, és az online forgalmazása is csak december 26-án veszi majd kezdetét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. VasiliZajc...
2016.11.23. 18:15
Most csak én nem értem, hogy mi az előlapi és a hátlapi? Csak, mert a képeken elöl látok 2 kamerát, hátul pedig egyet, a leírásban pedig fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!