iPon Hírek

Vivo Xshot - középpontban a kamera

Dátum | 2014. 05. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Vivo is a kisebb, távol-keleti gyártók sorát erősíti, de idén már nem első alkalommal hallhatjuk a nevét egy lenyűgöző képességű okostelefon kapcsán. A Vivohoz köthető egyebek mellett a világ első Quad HD megjelenítővel szerelt okostelefonja. Az Xplay 3S mellé pedig a csúcson most feliratkozott az Xshot is.
Az Xshot több téren is felveszi a versenyt az aktuális csúcsgépekkel, ám érdekes módon mégsem az elképesztő teljesítményre helyezték a hangsúlyt benne a fejlesztők, hanem a kamerára, ahogy azt a neve is azonnal elárulja. A készülék mindössze egy 13 megapixeles érzékelőt kapott, ami a Sonytól érkezik, és a fizikai paramétereire furcsa módon egyáltalán nem is derült fény. De akkor mégis miben mutat ez kiemelkedőt? Igazából a szükséges pluszt a körítés szolgáltatja a felhasználók számára. A főkamera elé szerelt lencserendszer például optikai képstabilizátorral és lenyűgöző, F/1.8-as apertúrával rendelkezik. Miért is felel az „apertúra”? Ez az érték lényegében a lencse fénybeeresztő képességét jellemzi, a kisebb érték a jobb, ilyenkor több fény jut a szenzorhoz a fotózás során, ami élesebb képhez, több részlethez és rövidebb záridőhöz vezet – különösen jelentősek ezek az előnyök gyengébb fényviszonyok mellett. A hátlapra került még két LED-es villanó is, amik különböző színhőmérsékletűek, hogy a lehető legjobb színhűséget lehessen elérni a segédfény használatakor is. Ha videózásra kerül a sor, az Xshot akkor sem vall szégyent, hiszen akár 4K felbontású anyagok is rögzíthetőek a segítségével.
És ezzel még nincs vége, mert nagy figyelmet kapott az előre figyelő kamera is, így ezt is érdemes górcső alá venni. Az egyre nagyobb méreteket öltő szelfiőrületre (önarckép) az Xshot a legjobb okostelefon, amit eddig láthattak a felhasználók. Hogy mivel érdemelte ki ezt a címet a Vivo újdonsága? Nos, a tervezés során előre egy 8 megapixeles kamerát pakoltak, ami képes lesz automatikusan fókuszálni, sőt mi több, még vaku is került mellé, így rosszabb fényviszonyok mellett is derekasan helyt fog állni. Mindezt pedig megkoronázták egy hardveres exponálógombbal, ami ugyan apróságnak hangzik, de nagyon hasznos tud lenni.
Az Xshottal készült fotók és videók egy 5,2 hüvelykes megjelenítőn lesznek visszanézhetőek, ami az elvárásoknak megfelelően 1080p-s felbontással és IPS technológiával operál. Belbecs tekintetében két különböző kivitellel kell számolni: lesz egy Snapdragon 800-as variáns, de már készül a Snapdragon 801-et felvonultató modell is. Ezekben a chipekben Krait 400 processzormagok kvartettje teljesít szolgálatot, a grafikus feldolgozó szerepét pedig egy Adreno 330 tölti be. A különbség az, hogy valamivel magasabb órajelei vannak az S801-nek, és például memóriából is képes gyorsabbat kezelni. Az izmosabb verziónál 3 GB-nyi rendszermemóriára van kilátás, a háttértára pedig 32 GB lesz, míg a gyengébbiknél már be kell érni „mindössze” 2 GB RAM-mal, és a tárolókapacitása is megfeleződött 16 GB-ra. Bővítési lehetőség minden esetben lesz – akár 128 GB-os kártyát is képes kezelni az Xshot –, így nem kell tartani attól, hogy szűkösre fordulhat a helyzet. A gép kapcsolati lehetőségei között biztosan van 4G LTE-A támogatás, 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő is, mást egyelőre nem tudunk.
A bemutatómodellen még az Android 4.3 operációs rendszer teljesített szolgálatot, azonban az elhangzottak alapján már a KitKattel kerül majd a boltok polcaira a telefon. Az Androidot egyébként átöltöztették a Vivo mérnökei, így a Funtouch OS felhasználói felülete köszönti az érdeklődőket. Az Xshot hangzása is kiemelkedő lesz, kiváltképp egy minőségi fülhallgatóval, hiszen egy Maxim MAX97220 erősítő került bele, ami egy Cirrus CS4398 DAC tárasságát élvezi. Az egyetlen komolyabb negatívum, amit fel lehet róni a Vivo okostelefonjának, az az üzemideje lehet. Mindössze egy 2600 mAh-s kapacitású akkumulátor került a hátlap mögé, ez pedig finoman szólva is szűkösnek tűnik a többi tulajdonság tükrében. A várható üzemidővel kapcsolatban egyébként nem közöltek semmilyen adatot, így érdemes lesz megvárni az első teszteket, mielőtt ítéletet mondanánk felette.
A Vivo Xshot Snapdragon 800-as változata 480 dollár körüli összegért keresi majd az új gazdáját, amennyiben azonban a maximumot szeretné kapni a vásárló, akkor már 560 dollárt kell előkészíteni a kasszához érve. Elsőként a hazájában, Kínában lesz megvásárolható az eszköz, ezt követően hódíthatnak meg vele más régiókat, de terjesztési terveket egyelőre homály fedi.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. DemonDani
2014.05.09. 11:33
Elég rendesen kitesznek magukért a kínai apródok mostanában. A nagyoknak lassan már tényleg csak a szoftver marad, egyszerűen más téren mindenben megfelelnek ezek is. Nem rossz már a kamera, nincs már hátrányos hangzás, hogyha rákötök egy Sennheiser vagy Beyer fejhallgatót. Akku lehetne kicsit izmosabb és ennyi.

Samsungnál érzek egyedül annyi előnyt, hogy az egészséges dolgok tényleg elég jók, sikerült belenyúlniuk a tutiba a pulzusmérővel, mert hát nevezhető nevetségesnek egy ilyen érzékelő, de valljuk be, tényleg hasznos lehet, nem hülyeség, hiszen az egészség megőrzése felé tett minden lépést érdemes értékelni, bármilyen területről is legyen szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. R3LaX123
2014.05.09. 12:17
Hát szerintem a legjobb telók a HTC-től jönnek (az ilyen kínai telókat leszámítva, mert ezekkel semmi tapasztalatom sincs).

HTC-ről kb semmit nem hallottam, de fél éve vettem egy ONE-t és szerintem veri a mostani telókat kb mindenben. Anyaghasználat 10/10, design tökéletes (bár ez egyéni vélemény), hardver szintén nagyon jó, akárcsak a szoftver (pl nekem kb 3 hónapja, de lehet hogy több is, már 4.4.2 fut rajta, amit magától frissített.). Kijelzője veri a Z1-et,S3/4-et,Iphone 4-et (ezeket láttam,teszteltem élőben). A kamerája szintén jobb ezektől. A hangzásról (akar füles, akár alap hangszóró) nem is beszélve. Árban is jobb, mint a vele egy kategóriában lévő telefonok.

Ennek ellenére, mivel nem reklámozzák, nagyon kevés embernek van, sokan nem ismerik a HTC készülékeket, akárcsak az ilyen kínai telókat. Ha telót fogok cserélni, lehet majd egy ilyen kínaival próbálkozok, mert így leírások alapján nem tűnnek rossznak. Csak az a kérdés, hogy EU-ban beszerezhetőek-e?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani R3LaX...
2014.05.09. 16:16
Oppo pl igen, van rendes európai forgalmazás, bár elég sufnituning módon van összetákolva a rendszerük. De van. Vivonak, Lenovonak egyelőre nincs, OnePlusnak lesz, szal alakulgat ez a része is a dolognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR Demon...
2014.05.09. 22:20
Pulzusmérő és az egyéb hasonló mérők szerintem csak nagyon kevés embert érdekelnek, leginkább csak a sportolókat, átlagembert meg kicsit sem (és az eladások 90%-áért minimum ők felelősek).
Szóval ahogy írod, hasznos LEHET, de a legtöbb embernek nem az.

A nagy márkáknak a legnagyobb előnyük a megbízhatóság, könnyebb beszerzés, garancia, minden más csak másodlagos.

R3LaX123:

"Csak az a kérdés, hogy EU-ban beszerezhetőek-e?"

Rövid válasz: netről természetesen igen, hivatalos képviseltsége viszont leginkább csak Oppo-nak van, ahogy DemonDani is írta, meg OnePlus-nak is, ami nem meglepő, hisz ugyanaz a két cég. Viszont ahogy felnéztem Oppo honlapjára, nem nagyon lehet itthonra rendelni, szóval az is elég bonyolult, de ha lehetne is rendelni, Oppo nem egy kis gagyi kínai cég, felső/csúcskategóriás telefonokat csinál, és meg is kérik érte az árát, nem úsznád meg sokkal olcsóbban, mint egy csúcskategóriás HTC-t vagy Samsung-ot.

Olcsó kínai telefont pandawill-ről meg egyéb helyekről lehet csak rendelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tk36
2014.05.10. 07:25
Ez a készülék két SIM-et tud kezelni?
Nem értek hozzá, de nem lenne jó ha egy cég összefogná az összes kínai mobilt és csak ők forgalmaznák, így nem forgácsolódna szét? Persze a vásárlóknak is megérné, hisz 1 helyen meg lehetne tekinteni az összes kínai márkát, terméket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!