iPon Hírek

Víz- és folttaszítás mesterfokon

Dátum | 2012. 04. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az ausztrál Deakin Egyetem kutatói egy olyan új, textilekre felvihető védőréteg kifejlesztéséről és sikeres teszteléséről számoltak be a Langmuir oldalain megjelent tanulmányukban, amely egészen új értelmet ad a „folttaszító” szónak. A bevonat aktívan részt vesz abban a folyamatban, amelynek végeredményeként az anyag gyakorlatilag leveti magáról a zsírt, koszt, erős savakat és egyéb szennyeződéseket. Ezen kívül az autóviasznál vagy a teflonnál is hatékonyabban taszítja a vizet.

A Tong Lin és munkatársai által kifejlesztett LbL-módszer (layer-by-layer, rétegről rétegre) lényege a pozitív és negatív töltésű rétegek felváltva történő felvitele, amelyek töltöttségüknek köszönhetően rögzülnek egymáshoz. Ennek előnye, hogy a rétegek igény szerinti alapanyagokból készülhetnek, mindössze megfelelő elektromos tulajdonságokkal kell rendelkezniük. Hátrány azonban, hogy a többrétegű film nem túlságosan stabil, és előbb-utóbb szétesik. A kutatók ezt UV-kezeléssel igyekeztek megakadályozni. Céljuk egy olyan szuperhidrofób bevonat megalkotása volt, amely a természetes körülmények között fellépő felületi erők segítségével taszítja el magától a vizet és az egyéb anyagokat.


A stabilizált bevonat pamuton alkalmazva valóban víztaszítónak bizonyult, és lepergette magáról a savakat, a bázisokat és a szerves oldószereket is. A bevonat rendkívül tartós: ötven mosás után sem mutatott sérüléseket. Amikor egy vízcsepp egy felületre esik, vagy szétterül azon, vagy megtartja gömbszerű alakját (pontosabban megfogalmazva egy gömbszelet körülbelüli formáját veszi fel) ‒ ebben az esetben nevezzük víztaszítónak az anyagot. Minél gömbölyűbb a felületen megmaradó csepp, azaz a gömb minél nagyobb része kirajzolódik, annál jobban taszítja a vizet. Ennek mértékét azzal a szöggel szokás megadni, amelyet a csepp és a felület érintkezési pontjában a csepphez húzott érintő és a felület bezár.

Ha a csepp teljes gömböt, illetve a gravitáció hatása miatt inkább ellipszoidot alkotna, akkor a kontaktszög 180 fok lenne, és minél „laposabb” cseppel van dolgunk annál kisebb a szög és a víztaszítás mértéke is. Az újfajta bevonat kontaktszöge 154 fok, az autóviaszé 90 fok, a tefloné 95 fok, míg a szélvédőre felkent víztaszító termékek 110 fokos kontaktszöget szoktak produkálni. Az új anyag tehát minden eddigi védőréteget messze túlszárnyal, és a közel teljes gömböt alkotó cseppek saját instabilitásuknak köszönhetően egyszerűen legördülnek róla, és ahogy az alábbi grafikonokon látható, a bevonat a legtöbb szennyeződéssel szemben hasonló hatékonysággal működik.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. twollah
2012.04.26. 22:40
Kerdes csak az, hogy mennyire szellozik az anyag.
Mert olyan a vizgoz atereszto kepessege, mint egy szado-mazo latex ruhanak akkor ez egeszet megette a fene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kollar92
2012.04.26. 23:15
Lehet de mondjuk búvárruhákhoz ,úszódresszekhez és mondjuk vízalatti dolgok borításához --hogy azok gyorsabban mozogjanak- jó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!