iPon Hírek

Víz nyomai a Vestán

Dátum | 2012. 09. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Vesta, a kisbolygóöv második legnehezebb objektuma, teljesen halott világ benyomását kelti. A NASA Dawn űrszondája azonban bizonyítékot talált arra, hogy egykor kisebb, vízben gazdag aszteroidák csapódtak a Vesta felszínébe. A víz aztán kötött formában a felszín alatti ásványokban tárolódott, amíg egy későbbi becsapódás meg nem olvasztotta a kőzetet, amelyből aztán gőz formájában távozott a víz, kátyúra emlékeztető lyukakat hagyva a felszínen.


A felfedezés igazolja, hogy a naprendszer egy újabb égitestén figyelhető meg a víz körforgása, mondja Carle Pieters, a Dawn-projekt kutatócsoportjának tagja. Az űrszonda hidrogéntöbbletet észlelt az aszteroida egyenlítői régióiban, amely 400 ppm víztartalomra utal. A jármű műszerei egyúttal számos, gödrökkel tarkított krátert is találtak a régióban, a becsapódási nyomok némelyike 200 méter mélységig is lenyúlik.

A Dawn szeptember 5-én elhagyta a Vestát és a Ceres felé indult, amely naprendszerünk legnagyobb kisbolygója. Az aszteroidáról már korábban is tudtuk, hogy vizet tartalmaz, egyes kutatók szerint akár hatalmas, felszín alatti óceánok is lehetnek az égitesten. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. nextman
2012.09.25. 12:48
Jol jon majd, ha nalunk elfogy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!