iPon Hírek

Víz-, por-, ütés- és leejtés-álló külső SSD ADATA módra

Dátum | 2017. 03. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ADATA kínálatában nemrégiben jelent meg az SD600-as külső SSD, ami cseppálló formában, meglehetősen strapabíró kivitelben készül. Annál a modellnél hiányolhattuk a vízállóságot, a leejtés elleni hathatósabb védelmet, illetve az USB port gumi záródugóját – most mindezt megkapjuk, ugyanis elkészült az SD700X, ami a korábbi SD700 továbbfejlesztett változata, játékosok számára is megfelelő köntösbe csomagolva. Míg a korábbi modell, vagyis az SD700 csak fekete vagy élénkzöld színű oldalsó gumikerettel volt elérhető, addig az SD700X már piros „élvédőt” használ, egyéb dizájnelemek terén azonban nem különbözik elődjétől – legalábbis a gyártói fotók alapján.
Az SD700X egy elegáns, modern formavilággal rendelkező külső SSD, ami IEC IP68-as megfelelőséggel érkezik, vagyis háza hatékonyan kizárja a port, és kellően vízálló is, hiszen egyetlen alkatrészének sem esik baja, ha 60 percre másfél méteres vízoszlop nyomásának tesszük ki. A ház természetesen a kisebb ütéseknek, illetve a rezgéseknek is ellenáll, de leejtés esetén sem kell búcsút mondani adatainknak. A meghajtó még a MIL-SDT-810G 516.6-os jelölésű hadiipari szabvány követelményeinek is megfelel, már ami a külső fizikai hatásokkal szembeni strapabíróságát illeti. Maga a ház egyébként 83,5 milliméter széles, 83,5 milliméter hosszú és 100 grammot nyom a mérlegen.
Az SD700X alapját 3D TLC NAND Flash memóriachipek adják, amelyek planáris társaikhoz képest nem csak gyorsabbak, de strapabíróság terén is jobbak. A külső SSD meghajtók 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os változatban kerülnek az üzletek polcaira, adatátviteli sebesség terén pedig 440 MB/s-os olvasási és 430 MB/s-os írási tempó elérésére lesznek képesek.
A masszív ház belsejében DRAM és SLC alapú gyorsítótárral egyaránt felvértezett meghajtó lapul, ami USB 3.1 Gen1 kapcsolaton keresztül csatlakozik az adott rendszerhez – vagyis gyakorlatilag 5 Gbps-os USB 3.0-s csatolót használ. A külső SSD egyetlen kábelt használ: mind az adatátvitel, mind pedig a tápellátás ezen keresztül zajlik.
Az új meghajtó számos operációs rendszert támogat, így Windows terén XP-től felfelé, macOS fronton a 10.6-os verziótól felfelé, Linux fronton pedig a 2.6-os kerneltől felfelé használható. A termék Android 5.0-tól felfelé a mobileszközökkel is kompatibilis, sőt, akár Xbox játékkonzol mellé is bevethető.
Az új meghajtó három év jótállással kerül az üzletek polcaira, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy az egyes modellek listaárai pontosan hogyan alakulnak majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!