iPon Hírek

Vízálló drón a vízi-sportok szerelmeseinek

Dátum | 2015. 03. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Hasznos repülő alkalmatosságokból egyre több érkezik, ám olyan drónt még nem igazán mutattak be, ami nem csak a szárazföld felett, hanem akár a víz felett is képes biztonságosan követni éppen sportoló tulajdonosát, így készítve róla rendhagyó, lélegzetelállító felvételeket. Persze a szárazföld fölé szánt drónokkal is be lehet merészkedni a nyílt vizek fölé, ám ezek nem vízállóak, így érdemes kétszer is meggondolni az efféle felhasználást. A vízi-sportok szerelmesei akár egyszerű akciókamerával is megoldhatják a kiemelkedő sportteljesítmények videó alapú dokumentálását, de azért a sisakra vagy a szörfdeszkára rögzített kamera mégsem olyan, mint ha egy drón lebegne felettük, ami a rajta elhelyezett kamerával különleges nézőpontból dolgozik.
A problémára egy kickstarteres projekt már talált is megoldást, méghozzá egy speciális, Splash Drone névre keresztelt szerkezet formájában, ami nem csak vízálló, de képes akár a nyílt vízről is felszállni. A szörfösöknek, jetski rajongóknak és egyéb extrém vízi-sportot űző felhasználóknak készített drón speciális nézőpontból örökítheti meg felhőtlen perceink – vagy csúfos bukásunk – leglátványosabb eseményeit, sőt, baj esetén akár arra is használható, hogy kisebb csomagot dobjon le a vízbe bajba jutott sportolónak. A drón veszély esetén még repülő vészjelzőfáklya-tartóként is funkcionálhat mintegy 15 percig.
A Splash Drone kétféle kiadásban készül: az egyik távirányítással vezérelhető, míg a másik már androidos okostelefonon vagy táblán futót alkalmazáson keresztül irányítható – utóbbi az előre megadott repülési tervnek megfelelően akár automatikus repülésre is képes. A második változatnál követő funkció is rendelkezésre áll, amivel elérhetjük, hogy sportolás közben kövessen minket a drón, így a videón minden fontosabb mozzanat szerepelni fog. A drón automatikus landolásra is képes: ekkor visszatér a felszállás helyszínére. Ha véletlenül vízbe esne az újdonság, akkor sincs baj, ugyanis minden fő alkatrész vízálló.
A drón alján gömbcsuklós kamerarögzítő keretet helyeztek el, ami GoPro akciókamerát fogad, a fedélzeten pedig 5,8 GHz-es frekvenciatartományban működő, 32 csatornás, 600 mW-os beépített videó transmitter is helyet kapott. A remek manőverezhetőségről és a kellő stabilitásról háromtengelyes giroszkóp és háromtengelyes gyorsulásmérő gondoskodik. A drón már a távirányítós változatnál is automatikusan a téma felé fordítja a kamerát, így ezzel sem kell bajlódni.
A masszív felépítés és a fejlett elektronika jóvoltából az újdonság akár 32 Km/h körüli szélben is jól manőverezhető. A drón egyetlen akkumulátortöltéssel nagyjából 17 percig képes repülni, alacsony akkumulátortöltöttség esetén pedig biztonságos leszállást hajt végre. A Splash Drone 500 milliméteres vázzal rendelkezik, szénkefe nélküli motorjain pedig 12 hüvelykes propellereket helyeztek el.
A kickstarteres projekt keretén belül a készítők 17 500 dolláros célösszeg elérését tűzték ki, ám ezt már alaposan sikerült felülmúlni: most a 100 0000 dolláros szintet ostromolja a szerkezet, pedig a gyűjtés lezárásáig még van 28 nap. A Splash Drone 389 dolláros támogatásért cserébe kapható meg, de ekkor csak egy szétszerelt drónt postáznak, ami nem tartalmaz gömbcsuklós kameraállványt. A legolcsóbb összeszerelt példány, amire már kamera is könnyedén rögzíthető, jelenleg 789 dollárba kerül, de ezt a változatot még távirányítóval kell terelgetni, és csak 230 darabot értékesítenek belőle kedvezményes áron – később, kereskedelmi forgalomban már 1199 dollárt kérnek majd el érte. Aki az androidos appban rejlő funkciók kiaknázására vágyik, legalább 1299 dollárral kell támogatnia a projektet, cserébe viszont önállóan is repülő drónt kap. Az első példányok szállítása várhatóan idén júniusban kezdődik meg. Aki a termékkel kapcsolatban még több információra kíváncsi, látogasson el a projekt kickstarteres weblapjára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pdx06
2015.03.12. 16:33
Hiába minden, ha a hatóságok nem fogják engedni akárkinek és akárhol röptetni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kolondrum
2015.03.13. 09:14
Már kapható is: http://www.banggood.com/Splash-Drone-Mariner-II-a-Waterproof-Drone-with-Autonomous-Features-p-970257.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!