iPon Hírek

Vízben gazdag törmelékkorongra akadtak egy fehér törpe körül

Dátum | 2013. 10. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Nagy valószínűséggel egy vízben gazdag aszteroida maradványaira akadt rá a Hubble űrtávcső 150 fényévnyire a Földtől. A törmelék egy fehér törpe, azaz egy élete végén járó csillag körül kering, megerősítve hogy nagyon változatos lehet azon csillagok típusa és kora, amelyek rendelkeznek a lakható bolygók formálódásához szükséges alapanyagokkal, vagyis vízzel és kisebb, kőzetanyagú égitestekkel. Jay Farihi, a Cambridge kutatója kollégáival évek óta kutat fehér törpék körül keringő kőzetbolygók vagy azok ugyanitt megtalálható építőelemei után. A fehér törpék olyan csillagokból keletkeznek, amelyek egykor nagyjából akkorák voltak mint a Nap, azonban kifogytak az üzemanyagból. Mivel magjukból elfogyott a hélium, az addig kifelé áramló energia okozta sugárnyomás lecsökken, és már nem képes egyensúlyt tartani a gravitációs nyomással. A csillag magja összehúzódik, a külső rétegeket alkotó csillaglégkör pedig kitágul, majd leszakad a csillagról. A keletkező égitest túlságosan hideg ahhoz, hogy belsejében beinduljon a szénből történő energiatermelés, így a fehér törpe állapotba kerülő csillag lassacskán, több milliárd év alatt kisugározza maradék energiáját. A fehér törpék környezete kiváló lehetőséget szolgáltat az exobolygók összetételének vizsgálatára, mivel rendkívül erős gravitációs terük gyakorlatilag darabokra tépi a közelükbe kerülő aszteroidákat és kisebb bolygókat. A törmelék aztán a csillag körüli pályán kering tovább, és viszonylag könnyű ráakadni, mivel jelenlétében nehezebb elemekkel szennyeződik a fehér törpék jellegzetes, hidrogénből vagy héliumból álló légköre.

Farihi kutatócsoportja a GD 61 katalógusjelű fehér törpét tanulmányozta behatóan. Az égitest háromszor nehezebb a Napnál, és a korábbi megfigyelések során egy törmelékből álló korongot azonosítottak körülötte a szakértők, illetve oxigént mutattak ki a csillag légkörében. A Hubble ultraibolya spektrométerét használva a kutatók közelebbről is megvizsgálták az égitest körüli oxigén mennyiségét, és megállapították, hogy jóval több van belőle, mint amennyit a kőtörmelék kötött formában tárolni tudna. Az oxigén egy jelentős része tehát elviekben vagy víz, vagy szénben gazdag anyag formájában lehetne jelen a rendszerben, mivel azonban tetemesebb mennyiségű szén jelenlétét nem sikerült detektálni, ez utóbbi lehetőség kizárható a kutatók szerint. A kutatók számításai alapján a törmelékkorong egyetlen égitestből keletkezett, amely nagyjából akkora lehetett, mint a Vesta nevű kisbolygó. A körülbelül 500 kilométer átmérőjű aszteroida tömegének 26 százalékát tette ki víz, vagyis az égitest nagyon hasonlíthatott azokra a kisbolygókra, amelyeknek a feltételezések szerint a Föld is köszönheti vízkészletét. Mivel a fehér törpék körül keletkező törmelékkorongok viszonylag rövid életűek, és nagyjából egymillió év alatt eltűnnek, a légkört szennyező nehezebb elemek pedig alig 20 ezer év alatt a magba süllyednek, az aszteroida megsemmisülése csillagászati szempontból meglehetősen friss eseménynek számít. További érdekesség, hogy a kutatók szerint az aszteroida egy eddig még nem azonosított exobolygó gravitációs hatása következtében kerülhetett ilyen közel a fehér törpéhez. Ha pedig valóban vannak nagyobb bolygók is a rendszerben, azokon akár nagyobb mennyiségű víz is lehet, hiszen formálódásuk során összeakadhattak a vízben gazdag aszteroida rokonaival. A rendszert tehát mindenképpen érdemes lesz megvizsgálni a tervek szerint 2018-ban üzemelni kezdő James Webb űrtávcsővel is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. MrFox
2013.10.14. 15:30
A fűrészpor kissé másképpen mutathat a színképen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csabi02
2013.10.14. 15:33
fűrészpor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Simba
2013.10.14. 16:34
És ki fűrészelte oda?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. I.Jozsef83
2013.10.14. 17:03
Fehér törpe ... vicces elnevezések vannak . Lassan felbukkannak Hupikék törpikék is az űrben , ultraibolyakék pompá-lyukban

Ki fűrészelte oda ? háá biztos nem az oroszok , már nagyobb a valószínűsége , hogy a kínaiaktól szabadult el egy gyémántkéses körfűrész . Nehogy ezt meg UFO-nak nézzék be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.10.14. 17:08
"Fehér törpe" kihunyt csillag maradványa. Olyané, ami túl kicsi a szupernóvához, tehát a csillag maga nem semmisül meg, tulajdonképpen a magja marad meg, ami még a Földnél is kisebb lehet. Fúzió nincs már, csak a maradék hőjét sugározza ki a világűrbe, és lassan kihűl. Ezt nevezzük fehér törpének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kunti
2013.10.15. 09:08
OFF
(Fehér törpe, vörös óriás, pulzár, fekete lyuk, kvazár. Ezek az elnevezések felső tagozatos korom óta belém ivódtak, ezért meglepő nekem, hogy van olyan hozzászóló, akinek, bár csillagászati híreket olvas, mégis újszerűen hat a "fehér törpe"...)
no offense
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!