iPon Hírek

Vízen ugráló piciny robotokat készítettek

Dátum | 2015. 08. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Szöuli Állami Egyetem és a Harvard kutatói olyan apró robotokat fejlesztettek ki, amelyek a tavi molnárpoloskákhoz hasonlóan képesek megállni a víz felületén, sőt: arról el is tudnak ugrani, hogy aztán kicsit odébb mindenféle placcsanás nélkül érjék el a felszínt. A különleges robotok a szakértők szerint egy napon sokkal hatékonyabbá tehetik az áradások túlélői utáni kutatást, és persze kémkedésre is használhatók lehetnek. A kutatók célja azonban elsősorban nem az volt, hogy apró kémeket építsenek, hanem egyszerűen a kisméretű robotok víz(b)en való közlekedését igyekeztek hatékonyabbá tenni. Ahogy megfogalmazták, mindig is lenyűgözte őket a rovarok vízen járása és ugrálása, amihez hasonlóra sem az emberek, sem a mesterséges rendszerek nem képesek. A kutatók tehát nagysebességű felvételeken tanulmányozták a tavi molnárpoloskák mozgását, majd hasonló kialakítású robotjuk lábait a rovar végtagjaihoz hasonlóan kezdték mozgatni.
Az ugrásokat segítő katapult-mechanizmust a bolhák ihlették: ennek köszönhetően a piciny robot akár 14 centiméteres magasságba is képes felugrani, függetlenül attól, hogy szárazon vagy vízen van, és ha a víz felszínéről rugaszkodik el, sem induláskor, sem a leérkezéskor nem töri meg a felszínt. Nem ez az első olyan robot, amely a molnárpoloskák mozgását imitálja. A Carnegie Mellon Egyetem kutatói korábban létrehoztak egy olyan apró szerkezetet, amely szintén képes a vízen járni, három évvel ezelőtt pedig a Waterloo-i Egyetem kutatói álltak elő egy 14 centiméter magasságú és 35 centiméter oldalirányú hosszúságú ugrásokra képes robottal. Az említett fejlesztések azonban nagyon kevéssé hasonlítottak az őket megihlető rovarokra: sokkal nehezebbek voltak ezeknél, és széles tappancsokat használtak a víz felszínén való megmaradáshoz. Az új molnárpoloska-robot ezzel szemben mindössze hétszer nehezebb a rovarnál, és hosszú, vékony lábaival halad a vízen. A molnárpoloskákra immár kívülről is hasonlító fejlesztés így annak jobb megértésében is segíthet, hogy hogyan mozognak ezek az élőlények a valóságban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. IcolumboI
2015.08.03. 15:08
Egy kis hiba van a címben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.03. 16:32
szokj hozza kulonben lehurrognak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim axe
2015.08.03. 16:48
Le, mert nem hiszem hogy bonyolultabb lenne privátot írni a cikk szerzőjének a nevére kattintva, fórum hozzászólás helyett. Úgy legalább tudomást is szerezne róla, mert egy privát (e-mail értesítéssel) jobban felkelti a cikkíró figyelmét, mint egy hozzászólás a cikke alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2015.08.03. 18:13
Ilyen mű vízipókokkal akarják megváltani a világot vagy mi a franc? Nem tartom értelmesebb dolognak mint amikor a gyerek legóból épít magának egy kisautót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2015.08.03. 20:43
Javítva, köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!