iPon Hírek

Vizes környezetben is megállja a helyét a PocketBook Aqua 2

Dátum | 2017. 06. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Kobo Auroa H2O után most újabb vízálló elektronikus olvasó érkezéséről számolhatunk be, ami remek hír, hiszen ezek a konfigurációk viszonylag ritkák. A PocketBook Aqua 2 nem közvetlen ellenfeléül szolgál a Kobo megoldásának, hanem alá sorol majd be, kedvezőbb árral és szerényebb képességekkel.
Az újdonság egy megszokott, 6 hüvelykes megjelenítővel kerül az érdeklődők szeme elé. A PocketBook szakemberei itt E Ink Carta technológiás panelt alkalmaztak, ami 1024 x 768 képpontos felbontással dolgozik majd. Mivel ezeknek a paneleknek nincs saját fénye, így a gyártók legfeljebb külön fényforrás beépítésével tudják sötétben is használhatóvá tenni az eszközt. Szerencsére az Aqua 2 rendelkezik integrált LED világítással, szóval akár este is olvashat rajta úgy a felhasználó, hogy nem zavar vele másokat. Érintésérzékeny a megjelenítő, bátran lehet tapicskolni a felületét, de a tervezők a fizikai gombokról sem feledkeztek meg, ami mindenképpen jó hír. A készülék teljesítményével biztosan nem lesz különösebb probléma, egy 1 GHz-es frekvencián üzemelő központi chip van benne. A rendszermemória 256 MB-os méretet öltött, ami jelen esetben szintén bőven elegendő, csak az okostelefonokban található RAM-mennyiségekhez képest tűnik ijesztően kevésnek. A háttértár sajnos nem bővíthető memóriakártyával, a beépített 8 GB-os tárkapacitást kell beosztani az embereknek (amiből valójában csak 7 GB a szabadon felhasználható). Megfelelő formátumban tárolva így is ezernél több könyv tárolható a szerkezeten.
A fájlformátumok széleskörű támogatása nagyon fontos egy e-könyv olvasónál, és szerencsére ilyen téren jól fog szerepelni a PocketBook Aqua 2. Összesen 14 különböző dokumentumformátumot támogat (pl. .PDF, .DOC, . HTML, .EPUB, stb…), négyféle különböző kiterjesztéssel boldogul a képek tekintetében (.JPG, .PNG, .BMP és .TIFF), és még hangoskönyv vagy zene lejátszására is fel lett készítve, az .MP3-at is képes megnyitni. Van benne szótár és Text-to-Speech felolvasó funkció is, de persze arra senki ne számítson, hogy ez utóbbi magyarul is megszólaljon. A 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi az egyetlen kapcsolati lehetősége. Ennek köszönhetően online szolgáltatások elérésére is fel lett készítve az Aqua 2, használható vele a Dropbox, a ReadRate, és persze a PocketBook saját felhője is, a Send-to-PocketBook révén pedig könnyedén és gyorsan lehet olvasnivalót eljuttatni az készülékre. Megemlítendő még ezeken felül, hogy böngészőnek sincs híján a vas, de akad benne jegyzettömb, RSS hírolvasó; szórakoztatásképpen pedig sakkal, szókirakóval vagy sudokuval szolgál.
A PocketBook új terméke IP57 védettséget élvez a vállalat elmondása szerint. Ez azt jelenti, hogy por káros mennyiségben nem férkőzhet bele, és a víz is csak akkor jelenthet gondot, ha huzamosabb ideig benne hagyja a készüléket a tulajdonosa vagy nagyobb mélységbe viszi (a szabvány 1 métert garantál). Egy strandon vagy a fürdőkádban még bírhatja a strapát, mélybe merülni pedig valószínűleg senki sem akar majd egy e-könyv olvasóval, tehát az általános idényeknek megfelelhet. Egyetlen kivitelben, azúrkék színben tehetik majd magukévá a puha tapintású plasztik burkolattal ellátott masinát a vásárlók. A 9 milliméter vastag, 180 grammos gép keretén egy Micro-USB 2.0 csatlakozó található, 3,5 mm-es audiokimenet nincs, ezért adapter kell hozzá, amit biztosít a vállalat. Mint a legtöbb ilyen készülék, a PocketBook terméke is remek üzemidővel büszkélkedhet. A cég elmondása szerint átlagos igénybevétel mellett, kikapcsolt világítással és Wi-Fi-vel, akár több mint egy hónapig is elmegy az eszköz. Ez a produkció egy 1500 mAh-s kapacitású lítium-polimer technológiás akkumulátornak köszönhető.
A PocketBook Aqua 2 ajánlott fogyasztói ára 130 euróban lett meghatározva, így abszolút megfér a fent említett Aura H2O (2017) mellett, ami 180 eurótól indul. Az újdonság forgalmazása napokon belül megkezdődhet Európa kiemelt területein, és szinte biztos, hogy a magyar boltok kínálatában is meg fog jelenni ez az e-könyv olvasó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tomchee
2017.06.09. 12:45
Ezek ismernek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rottenbull
2017.06.10. 13:10
Kiralysag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!