iPon Hírek

Vízgőzt bocsát ki magából a Ceres

Dátum | 2014. 01. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Európai Űrügynökség Herschel űrtávcsöve vízpára jelenlétét mutatta ki a Ceres törpebolygó körül. Egész eddig egyetlen kisbolygóövbeli égitesten sem sikerült a víz jelenlétét kimutatni, így a felfedezés rendkívül fontos mérföldkőnek tekinthető. 950 kilométeres átmérőjével a Ceres a Mars és a Jupiter pályája közt húzódó kisbolygóöv legnagyobb objektuma. Nemcsak méreteiben, de formájában is eltér a legtöbb aszteroidától, ugyanis kifejezetten gömbszerű az alakja, így a törpebolygók alig hét éve létező kategóriájába esik. Ebbe a körbe azon Nap körül keringő égitestek sorolódnak, amelyek kellően nagy tömeggel rendelkeznek ahhoz, hogy a hidrosztatikai egyensúlyt tükröző közel gömb alakot vegyék fel (tehát nem elsősorban a mechanikai hatások, hanem saját gravitációjuk formálja ezeket), ugyanakkor ahhoz nem elég nagyok, hogy a pályájukat övező térséget tisztára söpörjék. A Naprendszerben öt ismert égitest esik ebbe a kategóriába, a kisbolygóövben keringő Ceres, a Pluto, a Haumea, a Makemake és az Eris. Utóbbi négy objektum jóval távolabb, a Neptunusz pályáján túl kering. A szakértők feltevései szerint a Ceres differenciált belsővel rendelkezik, a külső, vékony, poros kéreg alatt egy vastagabb jeges köpeny, ez alatt pedig egy kőzetmag rejtőzhet. A kisbolygóövről sokan úgy vélik, hogy ha a Naprendszer története egy kicsit másképp alakul, akár bolygóvá is alakulhatott volna anyaga, ezt azonban a Jupiter gravitációs hatása megakadályozta. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Naprendszer ezen része nagyon korai állapotában őrződött meg. Mivel a Ceres tartalmazza az itt található tömeg ötödét, az égitesttel kapcsolatos felfedezések sokat elárulhatnak arról, hogyan is zajlott rendszerünk kialakulása.
A Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti formálódása idején a belső bolygól jelenlegi pályáinak térségében még túlságosan nagy forróság uralkodott ahhoz, hogy a víz megmaradjon. A jelenlegi elképzelések szerint a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars csak jóval később, nagyjából 3,9 milliárd évvel ezelőtt jutott hozzá vízkészletéhez, amelyet a rendszer külső vidékeiről származó kisbolygók és üstökösök juttattak el ezen égitestekre. Az üstökösökről egy ideje már tudjuk, hogy tetemes mennyiségű vizet hordoznak, a kisbolygókról azonban ezt mostanáig nem sikerült egyértelműen kimutatni. A kisbolygóöv vizsgálata kapcsán több jel is arra mutatott, hogy víz rejtőzhet a térségben, igazán meggyőző adatokkal azonban senki nem tudott előállni. A Herschel felfedezése tehát egy régóta fennálló kérdésre ad választ: a Ceres vízpárát enged a környező űrbe, tehát a kisbolygóövben van víz. A felszálló vízgőz a jelek szerint a felszín két pontjáról ered, amelyekről összesen 6 kilogramm víz távozik másodpercenként. A kutatók szerint egyfajta szublimációs jelenség állhat a háttérben, vagyis a víz a melegedés hatására közvetlenül gőzzé válik, majd távozik, újabb jégrétegeket juttatva felszínre. A két vízkibocsátó régió 5 százalékkal sötétebb a Ceres felszínének más pontjainál, ami azt is jelenti, hogy több napfényt képes elnyelni, vélhetően ezért ezekről a helyekről szabadul fel a vízgőz. Ugyanakkor persze az is elképzelhető, hogy más okok, például gejzírek vagy jeges vulkánok állnak a jelenség hátterében, mondja Michael Küppers vezető kutató. A Ceres kapcsán felmerülő kérdések egy részére remélhetőleg rövidesen választ kaphatunk, mivel a NASA Dawn nevű űrszondája 2015 elején ér el a törpebolygóhoz. A szonda egyik feladata a felszín feltérképezése lesz, ennek során kiemelt figyelmet fordítanak majd a most felfedezett, vízgőzt okádó régiókra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tibaimp
2014.01.24. 15:21
A szép "szabályos Naprendszer elmélet" már bőven megdőlt, ez is azt támasztja alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2014.01.24. 16:00
Ha találnának valahol olajat akkor már rég többet tudnánk a többi bolygóról, mert akkor sokan oda akarnának jutni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. I.Jozsef83 Szefm...
2014.01.24. 16:20
És vajon olajat milyen esetben lehet találni ? minek kellett , azaz mi szükséges ahhoz , hogy olaj legyen ott ahol ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim I.Joz...
2014.01.24. 16:27
Ott a pont!

Soksok döglött növény meg állat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Shadowstri...
2014.01.27. 12:04
Hali!

Ez a szabályos naprendszer nem igazán bukott meg, mert más rendszereket vizsgálva rájövünk arra hogy bizony máshol nincs ennyi bolygó egy csillag körül mivel ha egy picit is eltérnének a pályák akkor a gravitációs rezonancia miatt a bolygók egyre jobban eltérnének jelenlegi pályájuktól ami egy idő után ütközésekhez vezet! Ergo kevesebb bolygó lenne, nálunk nagyon sok az olyan dolog ami valami bizarr véletlenek hatására éppen megfelelő!

Olaj amúgy a legnagyobb valószínűséggel ha van más bolygókon is akkor az bizonyíték az élet egykori jelenlétére de az hogy rátaláljanak ahhoz közvetlen a bolygón kell vizsgálódni emberekkel! Valószínűnek tartom hogy a Mars program egyik kutatási célja az ez lesz majd! Kérdés az hogy mennyire érné meg a kitermelés és a leszállítása a földre... (szerintem semennyire max kutatási célokra pár minta)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VAjZY
2014.01.27. 19:57
Kb fél éve volt hír, hogy a Lófej-köd színképek alapján olajra hajazó szénhidrogénekből áll. Elég komplikált lenne az oda jutás azt nézve, hogy 1600 fényévre van. Ezzel szemben a Ceres itt van a szomszédban, jövőre közvetlenül is lehet vizsgálni. Az olaj pedig úgyis leáldozóban van, minek akarnának odajutni? Mire odáig eljutunk, ha eljutunk, hogy ilyen távolságokat megtegyünk, már röhögni fogunk a fosszilis alapú energián.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!