iPon Hírek

Vízhűtés Nehalem-alapú munkaállomásokhoz is

Dátum | 2009. 09. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A CoolIT Systems szakemberei egy meglehetősen érdekes termékkel jelentkeznek a piacon, amelyet kifejezetten Nehalem-alapú munkaállomásokhoz ajánlanak. A WS 240-es típusjelzéssel ellátott komplett vízhűtő rendszer a következő generációs kétprocesszoros platformokhoz készült, így a Bloomfield és a Lynnfield alapú kétprocesszoros munkaállomásokhoz és szerverekhez egyaránt zökkenőmentesen használható.


A termék esetében ugyanazt a technológiát alkalmazták, amit a Domino ALC rendszerben már korábban megismerhettünk. A két, processzorra helyezhető vízhűtő blokkok által felvett hőt egy 240 mm-es hőleadó radiátor adja át a környezetnek, a hőleadás folyamatát 120 mm-es ventilátorok próbálják gyorsítani. A rendszer háromféle módban üzemel, így a felhasználók a pillanatnyi helyzet alapján eldönthetik, hogy hangtalan rendszerre, vagy a komolyabb igénybevétel miatt esetleg hatékonyabb hűtésre van-e szükségük. A csendes (Quiet) mód használatakor a radiátoron elhelyezkedő ventilátorok 1100-as és 2500-as percenkénti fordulatszámon üzemelnek, ami a terhelés függvényében változik. A "Performance", azaz Teljesítmény mód alkalmazásakor a fenti fordulatszám tartomány szintén érvényben van, ám a ventilátorok már nagyobb fordulatszám-emeléssel reagálnak a terhelés növekedésére, azaz más, érzékenyebb karakterisztika szerint változtatják fordulatszámukat. A "Full" mód használatakor a ventilátorok teljes, azaz folyamatosan 2900-as percenkénti fordulatszámon üzemelnek. A légkeverők egyenként 19,2 dB(A) zajszint mellett működnek..

Maga a rendszer 117 x 277 x 125 mm-es méretekkel rendelkezik, súlya 1,03 Kg, maximális fogyasztása pedig 8W körül helyezkedik el. A rendszerben helyet kapó CFF1-es típusú vízpumpa kerámia csapágyas kialakítással bír, üzemi zajszintje 21 dB(A) érték alatt marad. A radiátor 117 x 277 x 45 mm-es méretekkel bír, súlya 373 gramm, a processzorokra helyezhető vízhűtő blokkok pedig mikrocsatornás felépítéssel rendelkeznek. Ez utóbbi egységek egyenként 50 x 50 mm-es mérettel és 125 grammos súllyal büszkélkednek.

A gyárilag összeszerelt készlet minden E-ATX formátumú házba beszerelhető, a processzorhűtő blokkok pedig LGA-775/1156/1366-os foglalatokhoz könnyedén használhatóak. A rendszer belsejében korróziógátló adalékokat tartalmazó folyadék van, de a csomag természetesen hővezető pasztát is tartalmaz, ami a blokk és a processzor közötti hőátadást javítja.

A rendszer a CoolIT állítása szerint 50000 órán át képes meghibásodás nélkül üzemelni. A WS 240-es csomagra két év garanciát vállalnak, a termék ajánlott végfelhasználói ára pedig 270 dollár.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. thatsofemr...
2009.09.16. 22:56
VISSZA A HIRHEZ

Üdv, kicsit off a téma, de örülnék ha valaki válaszolna a kérdésemre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gargantu
2009.09.17. 10:57
thatsofemre:

Ez nem csak az alaplaptól függ. Mivel a Nehalemek esetében a memóriavezérlő már a processzorban van, többprocesszoros rendszert csak úgy lehet csinálni, ha a processzorok hatékonyan tudnak egymással kommunikálni abból a célból, hogy elérjék a fizikailag a másik által kezelt memóriát. Erre (is) alkalmazzák a QPI-t. Ha ebből van annyi, hogy processzor-processzor kapcsolatra használják, akkor lehet többprocesszoros kialakítás. De az ilyen procikat az Intel általában Xeonnak nevezi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shabbarule...
2009.09.17. 12:19
thatsofemre:

A termék kínálat az üzletpolitikai szempontok szerint van szeparálva. A szerver cpu és chipsetek három piaci szegmensbe vannak besorolva.

- Extreme desktop(i7 9xx+X58)
- Egy utas szerver(Xeon UP 3500+X58)
- Két utas szerver(Xeon DP 5500+5500/5520)

Proci és chipset szempontjából ezek fizikailag ugyanazon a termékek, csak a piaci szegmentációnak függvényében egyes funkcionalítások engedélyezettek vagy letiltottak.

Az egy utas Xeon és extreme desktop termékek között gyakorlatilag semmi különbség, maximum annyi hogy a Xeon-oknál engedélyezett a memóriák ECC támogatása. Ezek árban is ugyanannyiba kerülnek, alaplap fronton van eltérés annak megfelelően hogy az adott lapot piacilag hova pozícionálják. Egy extreme desktop lap esetén fontos a tuningolhatóság, a több kártyás SLI/CF támogatás, meg a design, mert ez teszi eladhatóvá a célközönségének. Egy szerver vagy workstation lap esetén a tuningolhatóság vagy a desing már másodlagos, helyette inkább olyan kiegészítő funkciók kerülhetnek a lapra amire adott piaci szegmensben igényt tartanak, pl. SAS raid vezérlő, 10GE.

A két utas szerverek funkcionalítása több mint az egy utas megoldásoké, ez árban is megmutatkozik, ezek a procik és a hozzá tartozó alaplapok drágábbak. Meg kell fizetni azt hogy ezekből kettő is összeköthető egy alaplapon, amit egy második QPI link tesz lehetővé, ez az egyutas megoldások esetén értelemszerűen deaktiválva van. A másik többlet funkcionalítás a többlet memória kezelhetősége. Az egy utas rendszerekben jellemzően 6 memória slot van, amikben 4GB-nál jelenleg nagyobb modult nem lehet pakolni. Két utas rendszerekben 18/24 egyes kiegészítő megoldásokkal akár 48 memória slot is kerülhet az alaplapra, az RDIMM modulok kapacitása pedig magasabb akár 8GB, de idővel akár 16/32GB-osok is elérhetők lesznek. Egy egyutas rendszernél a mamimum memória kapacitás jelenleg 24GB, addig egy két utas rendszernél ez akár 144/192/384 GB is lehet.

A harmadik többlet funkcionalítás a két utas rendszereknél hogy a északi hídból akár kettőt is sorba lehet kapcsolni. Egy északi hídnak 36db PCIe 2.0-át kapcsolódása van, két északi híd sorba kötésével ez duplázható. Olyan szerver vagy munkaállomás jellegű feladatoknál ahol nagy számosságú I/O csatolóra van szükség erre szükség lehet.

És ott vannak még a nemsokára érkező Nehalem-EX-es Xeon MP megoldások, amik több utas szerverekhez valók 2/4/8/16/32 utas kialakításokhoz. Ezek még drágábbak, mert a további skálázhatóságnak ára van, meg persze a 8 magos procinak, 4 csatornás memória vezérlőnek és 4 QPI linknek.

Nehalem-EX-es Xeon MP-ből fog készülni két utas megoldás is, ilyenre korábban nem nagyon volt példa. Extreme munkaállomásnak szánják vagy blade szervernek. 16 memória slot lehet procinként, a 4db QPI link miatt a két procik megoldásnál kettőt is fel lehet használni a procik egymás közötti kommunikációjára, 1-1 pedig dedikáltan kapcsolódik 1-1(2-2) északi hídhoz a nagy sebességű I/O kommunikáció érdekében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!